🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AT&T предлага да купи DirecTV за 50 млрд. долара

Сделката може да даде зелена светлина на друго голямо сливане на телеком пазара в САЩ - между Comcast и Time Warner Cable

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

AT&T води интензивни преговори да купи сателитния оператор DirecTV, като се очаква да бъде сключено споразумение до няколко седмици, съобщи Reuters. Потенциалната сделка може да достигне стойност от 50 млрд. долара, като според източници на агенцията мобилната компания може да предложи между 90 и 95 долара за акция. В понеделник, преди да бъде съобщена новината, книжата на DirecTV затвориха при цена 87.16 долара. Ако AT&T реши да даде максималната стойност от 95 долара за една акция, крайната цена ще надхвърли 48 млрд. долара и ще представляват над 20% премия над цената на борсата.

Без подробности

Все още точните параметри се уточняват и няма финализирано споразумение, така че са възможни промени, като преговорите продължават, коментират източници запознати с тях. Тепърва ще се изясняват и различни други детайли, като например каква ще е потенциалната роля на главния изпълнителен директор на DirecTV Майк Уайт.

AT&T планира да плати по-голямата част от сделката в акции, а останалото в брой. По този начин мобилният оператор се опитва да задържи нивото на задлъжнялост ниско и съответно да има висок кредитен рейтинг, пише Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.  

Двете компании за момента не коментират слуховете. Първоначално Bloomberg съобщи, че офертата на AT&T е за 100 долара за акция, като ръководството на DirecTV ще остане като отделно звено в рамките на мобилния оператор.

Дълго ухажване

След новината акциите на DirecTV скочиха с 6% до 92.50 долара на акция по време на търговията в понеделник. Преговорите са поредната индикация за нарастващия брой мегасделки в телеком сектора в САЩ. Тази вълна беше започната от предложението на Comcast да придобие Time Warner Cable за 45 млрд. долара. Евентуалното сливане между AT&T и DirecTV ще създаде телевизионен гигант, който може да се конкурира успешно, ако другите два гиганта в сектора се обединят. Поради тази причина споразумението между Comcast и Time Warner Cable е обект на подробно изследване от страна на регулаторите, като двете компании се опитват да убедят институциите, че е необходима допълнителна косолидация на пазара за доставки на телевизионен сигнал в САЩ.

"Това не е първият път, когато AT&T и DirecTV са обсъждали потенциално партньорство и са си мислили, че ще могат да го осъществят", коментира Роджър Ентнър, анализатор в ReconAnalytics, цитиран от Reuters. "Двете гледат една към друга през последните десет години и са достигнали до заключението, че има смисъл от подобно сливане. Но никога регулаторната среда не го е позволявала", допълни той.

Сливането между Comcast с Time Warner Cable може да бъде одобрено от американските регулатори само ако бъде осъществена сделка със сходен мащаб в сектора, каквато може да бъде между AT&T и DirecTV. За последната компания подобна транзакция е от значение предвид намаляващия интерес към сателитната телевизия в САЩ. DirecTV отчита забавяне на ръст на своите абонати през последните месеци.

Някои инвеститори спекулират, че сателитния оператор може да се съюзи по-малкия си конкурент в сектора Dish Network. Но председателят на борда на директорите на Dish Network Чарли Еган обяви миналата седмица, че неговата компания няма да се опитва да се слее с DirecTV заради настоящите високи цени на акциите. Малкият сателитен оператор беше направил няколко опита за подобна сделка, която може да бъде ползотворна и за двете фирми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sinergy avatar :-P
    Sinergy
    • + 6

    През 1984-та правителството разцепи АТТ заради монопол в телекомуникациите. 30 години по-късно монопол все още има, просто вече между 2-3 компании, а въпросните телекомуникационни компании вместо да инвестират в скорости на данни, които са далеч зад българските, гледат да направят монопол и в други сектори...

    Нередност?
Нов коментар