Hutchison и Vimpelcom сливат бизнеса си в Италия

Консолидирането на телеком сектора в Европа се засилва

Азиатската група оперира на шест пазара в Европа чрез дружеството си 3 Group
Азиатската група оперира на шест пазара в Европа чрез дружеството си 3 Group
Азиатската група оперира на шест пазара в Европа чрез дружеството си 3 Group    ©  Reuters
Азиатската група оперира на шест пазара в Европа чрез дружеството си 3 Group    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хонконгският конгломерат Hutchison Whampoa е подновил преговорите с руската медийна група Vimpelcom за сливане на мобилните им поделения в Италия, съобщава Reuters, позовавайки се на източници, запознати с разговорите. Според тях азиатската компания е била окуражена да задвижи плановете си в Европа, след като миналата седмица регулаторите й дадоха зелена светлина за придобиването на ирландската O2.

Регулаторно одобрение

Според информацията на Reuters Vimpelcom е наела за съветник по сделката Morgan Stanley, а Hutchison работи с Goldman Sach. Всички участващи компании са отказали официален коментар. Преговорите между Hutchison и Vimpelcom са били водени с прекъсвания в продължение на шест месеца, като през декември компаниите са били много близо до сключване на сделка. Освен регулаторното одобрение на ирландската сделка за възобновяване на преговорите е спомогнало и осъщественото рефинансиране на дълговете на италианското звено на руската компания Wind. Значителните задължения на компанията, достигащи 9.5 млрд. евро, са били основна спънка пред сделката.

Ирландското подразделение на Hutchison - 3 Ireland, ще придобие по-големия си конкурент O2 Ireland от сегашния собственик Telefonica за 1 млрд. долара в брой. Сделката стана възможна, след като компанията договори с регулаторите мерки, които да снижат рисковете за конкуренцията от намаляването на мобилните оператори в страната от четири на три. Така подразделението на Hutchison 3 Group засилва още повече позициите си в Европа, където вече оперира на шест пазара. Преди година и половина австрийското поделение на групата придоби местното звено на френската Orange за 1.7 млрд. долара.

На италианския пазар  Hutchison държи мобилния оператор с най-малък пазарен дял. Лидерските позиции в страната са заети от Telecom Italia Mobile, Vodafone и Wind. През миналата година Hutchison предложи на Telecom Italia сделка за сливане на мобилните им подразделения, но офертата беше отхвърлена от акционерите на италианската компания. Ако Wind и Hutchison се договорят за сливането, за регулаторите това ще е идентичен казус с този в Ирландия.

Консолидация на сектора

До месец Европейската комисия ще трябва да даде становище по подобна консолидация на германския пазар, което ще създаде още по-ясен прецедент. Там Telefonica Deutschland иска да придобие местното подразделение на холандската група KPN – E-Plus за близо 12 млрд. долара. Според източници на Bloomberg Telefonica води преговори с другите мобилни оператори в Германия като Freenet, Drillisch и Unitymedia KabelBW за предоставяне на достъп до безжичните й мрежи, което трябва да успокои опасенията на регулаторите.

През 2013 г. Wind е реализирала печалби преди лихви, данъци и обезценки за 1.9 млрд. евро. Според експерти компанията може да бъде оценена на 6.5 пъти тази сума, като се изключат дълговете. Според източниците на Reuters преди евентуална сделка с Hutchison Vimpelcom може да предприеме увеличения на капитала на Wind. Руската компания обмисля и възможността за продажба на други активи в страната като фиксираната мрежа Infostrada, която стойност се оценява на 1-1.5 млрд. евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 2
    • + 1

    Глобализация и при телекомите .

    Нередност?
Нов коментар