🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Swisscom се готви да продаде италиански интернет доставчик на Vodafone

Fastweb се оценява на близо 5 млрд. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Швейцарският телеком Swisscom планира да продаде италианския интернет доставчик Fastweb, като за потенциален купувач се посочва британският гигант Vodafone. Дружеството се оценява на до 5 млрд. евро и досега компанията майка е отклонила няколко оферти на телекома от Острова. Според източници на Reuters в момента Swisscom работи заедно с UBS, за да изготвят приемлива за двете страни сделка. Банката е дългогодишен консултант на Vodafone.

Швейцарският телеком придоби италианския оператор Fastweb през 2007 г. срещу 4.2 млрд. евро и за момента се въздържаше да го продава. Дружеството е пионер в предлагането на оптичен интернет в Италия. В момента Fastweb се оценява между 4 и 5 млрд. евро, като прогнозната стойност е базирана на печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за 2013 г. За изминалата година тя е 510 млн. евро, която е умножена по осем или 10 пъти, коментират източници на Reuters.

Стара страст

Според други източници на агенцията Vodafone не води преговори със Swisscom за придобиване на Fastweb. Въпреки това британският телеком е заинтересован от възможната покупка на италианското дружество и е готов да започне разговори с швейцарската компания. Дългогодишният интерес и присъствието на Vodafone в Италия ги поставя в силна позиция да придобият Fastweb. Въпреки това към интернет оператора е възможно да бъдат отправени и оферти от други компании от телеком сектора или от финансови инвеститори, ако Swisscom реши окончателно да продаде звеното си в Италия.

Придобиването на Fastweb ще позволи на Vodafone да предложи силна услуга за доставката на фиксиран интернет, защото така ще си спести разходите и главоболията по изграждането на собствена оптична мрежа. Британският телеком е вторият по големина мобилен оператор в Италия и подобно действие ще му даде добри позиции в конкуренцията му с Telecom Italia в борбата за пазара в страната. Освен това придобиването на интернет доставчик съвпада със стратегията на Vodafone да диверсифицира бизнеса си в Европа и да развие своята дейност от мобилни гласови услуги към предлагането на пренос на данни.

Апетитният интернет

Британският телеком вече придоби кабелните оператори Kabel Deutschland в Германия и Ono в Испания, което му позволява да предлага пакетни услуги на своите клиенти в тези държави. Ако Vodafone придобие Fastweb, това ще бъде последното парче в пъзела на компанията в предлагането на пълен спектър от телекомуникационни услуги на всичките големи европейски пазари.  

Преминаването към кабелния сектор е също финансово приемлив вариант за британския телеком. Мобилните оператори се продават на цена 5.8 пъти EBITDA срещу 10.7 пъти за кабелните оператори и медийните компании, показват данните на Reuters.

От трите компании не коментираха информацията за потенциална сделка пред агенцията."За подобни сделки трябва да имаме страна, която желае да продава, и някой, който иска да купува. За момента не виждаме подобна ситуация при Fastweb", коментира изпълнителният директор на италианското звено на Vodafone Алдо Бисио. Той обяви това по време на среща на индустрията в Капри през изминалата седмица, цитиран от Reuters. Fastweb е основана през 1999 г. като независим интернет доставчик в Милано. Амбицията му е до 2016 г. неговата мрежа да обхване 7.5 млн. домакинства, или 27% от населението на Италия. Бившият държавен телеком Telecom Italia също проучва варианти за увеличаване на своята оптична инфраструктура. Компанията придоби 53.8% дял в доставчика Metroweb Italia.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар