🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Соларната индустрия е застрашена от недостиг на панели

Очакванията са през 2014 г. секторът да инсталира 52 гигавата нови мощности

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента соларните панели се продават на цена от 76 цента за ват в сравнение с 2.01 долара в края на 2010 г.

Соларната индустрия е изправена пред предстоящ недостиг на фотоволтаични панели за първи път от 2006 г. Така секторът обръща наблюдаваната през последите две години тенденция на застой в резултат на пренасищането на пазара, пише Bloomberg.

Свръхпредлагането свали цените на рекордно ниски равнища, което направи слънчевата енергия по-конкурентоспособна, а това от своя страна повиши търсенето. То обаче доведе и до фалити на десетки производители, като същевременно забави инвестициите в оцелелите играчи на пазара. Сега очакванията са новите инсталирани мощности да се увеличат с 29% през тази година, а мениджърите се подготвят за първия недостиг на панели от 2006 г. насам, отбелязва агенцията.

Бърз растеж

Липсата на достатъчно панели ще облагодетелства най-големите производители, сред които китайските Yingli Green Energy Holdings и Trina Solar. Тя може да доведе и до забавяне на развитието на сектора извън водещите пазари в Азия и в Северна Америка, в случай че доставчиците решат да работят предимно за най-големите си клиенти. По този начин доставките на панели за големите соларни ферми могат да се окажат с приоритет пред по-малките, индивидуални системи, което да застраши един от най-бързорастящите сегменти на пазара.

Надвисналата заплаха от недостиг на панели е показателна за бързото развитие на слънчевата енергетика. През тази година секторът може да инсталира 52 гигавата мощности и още 61 гигавата през 2015 г. За сравнение, инсталираните през 2013 г. мощности са били 40 гигавата, а сегашните стойности са над седем пъти по-високи от търсените от разработчиците преди пет години, показват данни на Bloomberg New Energy Finance.

Според оценките на консултантската компания производственият капацитет на сектора е от порядъка на 70 гигавата, като в това се включва и значителен обем по-старо оборудване, което не е рентабилно. Балансът между търсене и предлагане е по-крехък. По оценки на Стефан де Хаан, анализатор от IHS, капацитетът е от порядъка на 59 гигавата, като се изключват производствените линии, които са остарели.

"Почти балансирани"

Ако се отчитат само "фабриките, които са смислени и активни", търсенето и предлагането са "почти балансирани", смята Люк Греър, старши вицепрезидент на норвежкия производител на панели REC Solar ASA.

Последния път, когато намирането на доставки в сектора беше трудно, беше през 2006 г., когато зараждащата се индустрия инсталира едва 1.5 гигавата капацитет, припомня Bloomberg. На следващата година водещите китайски производители набраха 1.8 млрд. долара от продажбата на акции на Уолстрийт, с които да финансират изграждането на нов производствен капацитет. В периода 2005-2010 г. китайските производители продадоха акции на стойност около 5 млрд. долара и измъкнаха контрола над пазара от компаниите от САЩ, Германия и Япония. Увеличеният капацитет смъкна цените и доведе до фалити на десетки производители. В момента соларните панели се продават на цена от 76 цента за ват в сравнение с 2.01 долара в края на 2010 г., отбелязва агенцията.

В момента никой не прогнозира резки промени. По думите на Джени Чейс, анализатор от New Energy Finance, производственият капацитет през тази година "се очаква да остане горе-долу непроменен, но да се затвърди, като новоизградените мощности балансират изважданите от употреба".

В същото време някои производители вече разширяват дейността си. Сред тях е и Canadian Solar Inc., която през май започна изграждането на нова фабрика в Китай заедно с местната GCL-Poly Energy Holdings, чийто годишен капацитет първоначално ще е 300 мегавата. Соларната индустрия е циклична и доближава повратна точка, смята главният изпълнителен директор на Canadian Solar Шон Ку. Именно очакванията му за недостиг са и причината да пристъпи към експанзия сега. "Всяка индустрия минава през цикли. Неизбежно е да видим цикъл и в соларната енергия", коментира мениджърът пред Bloomberg.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk
    • - 5
    • + 24

    За нас това е без значение - родните чугуни взеха двете петилетки за 2 години и преизпълниха плана 2020 на 300%

    Нередност?
  • 2
    tanas avatar :-P
    Танас
    • + 11

    До коментар [#1] от "telqk":

    :-) :-) :-) +++++

    Нередност?
  • 3
    dr_petroff avatar :-|
    д-р Петроff
    • - 3
    • + 6

    У нас се изкупува за 73 лв мегавата.СтаниШеф я изплющя тази цена, като беше премиер.Сега,при евтиният хардоер, може да се свали на 35-45 лв и да остане много рентабилно производството.Няма занъсяване,няма държавни инвестиции.Няма зависимост от братска Русия.От Мриците 1 и 3,които пришиват на Костов,а подписаха договора 2002 г по царско време и сроителството започна при СатаниШеф, се купува на 50 лв. Мв..От Топлофикация София се купува на 140 лв.

    Нередност?
Нов коментар