🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Orange купува испанската Jazztel за 3.4 млрд. евро

Френският оператор ще увеличи позициите си на конкурентния испански пазар

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френският телеком Orange е постигнал споразумение на стойност 3.4 млрд. евро за придобиване на испанския доставчик на фиксирани услуги Jaztell. Това е най-голямата сделка, която френският оператор сключва за последното десетилетие, а придобиването ще засили позициите му на конкурентният испански пазар, съобщава Reuters.

Сделката

Orange ще плати на Jazztel по 13 долара за всяка акция, като това надвишава средната пазарна стойност на ценните книжа за последния месец с 34%. Сделката ще бъде финализирана в началото на следваща година.

"Orange и Jazztel заедно, това е комбинация на две успешни фирми в Испания. Сключваме тази сделка, за да ускорим растежа си в страната, по-специално в сферата на фиксираните мобилни услуги. С оглед на икономическото възстановяване това е точният момент за засилване на нашето присъствие", коментира Стефан Ришар, изпълнителен директор на френския телеком.

От ръководството на Orange обявиха, че годишният финансов ефект от сделката ще бъде 1.3 млрд. евро под формата на спестени разходи и увеличени приходи. Въпреки синергията сумата, която компанията ще плати, се равнява на 8.6 пъти прогнозираната печалба на испанската компания преди облагане за 2015 г., твърди финансовият директор Рамон Фернандес.

Повече влияние на конкурентния пазар

"Новата компания твърдо ще заеме второ място при доставките на фиксирани услуги и трето при мобилните след Vodafone, но ние сме на мнение, че бързо ще успеем да изместим конкурента ни", заяви Ришар. Той в продължение на година обясняваше, че компанията му се опитва да направи придобиване в Испания, за да консолидира бизнеса си на местния пазар.

За да затвърди позициите си, лидерът сред телекомите в Испания Telefonica започна интензивно да предлага големи отстъпки за доставките на мобилни и фиксирани услуги с цел да запази клиентите си. През март тази година Vodafone придоби испанския кабелен оператор Ono за 7.2 млрд. евро и по този начин се превърна във втората по големина компания на местния пазар. Така Orange се озова в трудно положение, след като не разполагаше със собствен сегмент за доставка на фиксирани услуги.

Придобиването на Jazztel ще увеличи потребителите на Orange с 1.5 млн. и ще позволи на френския оператор да предлага в пакет телефонни, телевизионни и интернет услуги. Очаква се клиентите на испанския доставчик да станат 2 млн. към 2017 г. Jazztel се разрасна на пазара в Испания, предлагайки евтини фиксирани телефонни и интернет услуги. Компанията обяви намеренията си да разработи услуга за доставка на безжичен интернет, с което да привлече част от клиентите на конкурента си Telefonica. От 2008 г. насам Jazztel отчита ръст на приходите си всяко тримесечие. Според прогнозите за тази година продажбите ще достигнат 1.2 млрд. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар