Мултиплексът отчете троен скок на печалбата

Резултатът пак е повлиян от продажбата на "Плана сат"

"НУРТС България" притежава мрежата, която излъчва безплатния цифров тв сигнал в ефира
"НУРТС България" притежава мрежата, която излъчва безплатния цифров тв сигнал в ефира
"НУРТС България" притежава мрежата, която излъчва безплатния цифров тв сигнал в ефира    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"НУРТС България" притежава мрежата, която излъчва безплатния цифров тв сигнал в ефира    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Троен ръст на печалбата до 13.3 млн. лв. и значително свиване на дълговете спрямо същия период на миналата година отчете в края на деветмесечието собственикът на мрежата за цифрово ефирно тв излъчване "НУРТС България". Причината за добрия резултат не е в необичаен бум на бизнеса с цифровизацията в страната, а е резултат от приключилата продажба на сателитния пренос на данни. Тя бе финализирана през май тази година и вече няма да разкрасява отчетите на компанията. Облекчението на дълговото бреме пък бе постигнато с предсрочно погасяване на част от облигационната емисия през септември, което всъщност беше част от схемата, при която БТК евентуално придобива НУРТС срещу свой депозит в КТБ.

БТК обяви, че желае да купи мултиплекса още през септември и пусна официално съобщение, че е поискал разрешение за това от Комисията за защита но конкуренцията. Антимонополният орган обаче едва в сряда образува производство по искането на телекома.

Печалба с еднократен ефект

Финансовият отчет показва превишение на разходите от оперативна дейност над приходите. Това носи оперативна загуба за дружеството. Всъщност оператор на цифровата мрежа за ефирно цифрово тв разпръскване е дъщерното на "НУРТС България" "НУРТС диджитъл", като последното плаща на компанията майка наем за това, че използва инфраструктурата.

"НУРТС България" обаче отново регистрира печалба от прекратени дейности, най-голямата от които е тази за сателитен пренос на данни. Процедурата по продажба на станцията "Плана сат" бе задвижена през миналата година, но финалът бе сложен през май тази година с прехвърлянето на лиценции, договори и други активи. Печалбата от това възлиза на 18.9 лв. и така нетният финансов резултат от дейността на "НУРТС България" в края на септември е положителен - в размер на 13.3 млн. лв. Сделката за "Плана сат" всъщност беше с фирми, свързани отново с банкера Цветан Василев, сочен и като контролиращ самия мултиплекс.

Според предоставените финансови данни предприятието има 24.7 млн. лв. краткосрочни задължения. От тях 14.087 млн. лв. представляват непогасена част от дълг, възникнал по силата на договор за прехвърляне на вземане от 3 септември тази година. Срокът за погасяване на това задължение е 120 дни от датата на подписване на договора. За обезпечаване на вземането кредиторът е получил залог на търговските предприятия "НУРТС България" и дъщерното му "НУРТС диджитъл", както и втори поред залог на акциите на "НУРТС диджитъл". 

По-съществена динамика има при дългосрочните задължения на компанията, които са намалени от 78.7 млн. лв. на 28.4 млн. лв. Основната част от тях са по линия на облигационния заем, който "НУРТС България" емитира преди две години. През септември компанията погаси предсрочно част от задължението, като изкупи обратно облигации за 25.723 млн. евро, притежавани от Корпоративна търговска банка (КТБ). Изкупуване обаче и тук няма, а по-скоро става въпрос за прихващане по схемата за покупка от БТК.

Готова за сделка

В този си вид "НУРТС България" е готова за продажба, каквато процедура бе задвижена преди месеци по инициатива на БТК. Още преди два месеца тя уведоми за намерението си КЗК, но едва вчера, на 5 ноември, антимонополният орган стартира производство, което тепърва ще установява дали сделката би имала негативен ефект върху конкуренцията. "Всъщност няма никакво забавяне. Спазили сме двумесечния срок. Просто през времето досега имахме въпроси по сделката, които изпратихме до БТК, а тя се забави леко с отговорите", обясниха от пресслужбата на КЗК. Замисълът на придобиването е БТК да вземе нещо срещу някаква част от блокираните си в КТБ над 70 млн. евро.

Към 30 септември "НУРТС България" се притежава от офшорните "Блусат партнъртс", Дубай, и "Манселорд лимитид", Кипър, които държат по 50% от акциите й и се свързват с Цветан Василев. Той е акционер и в БТК, като контролира над 44% акциите на компанията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 10

    Поредната еквилибристика в стил Цв.В. След 5 години - фалит. Така се формират печалби в неговия патеричен бизнес.

    Нередност?
  • 2
    mitko11 avatar :-|
    mitko11
    • + 7

    Затова ли намалиха броя на ефирните цифрови програми от 11 на 9?

    Нередност?
  • 3
    ermack avatar :-|
    ermack
    • - 1
    • + 3

    [quote#2:"mitko11"]Затова ли намалиха броя на ефирните цифрови програми от 11 на 9?[/quote]
    Всъщност самите телевизии намалиха броя на излъчваните програми, общо взето полза от излъчванията им не виждат. Мултиплексът сам по себе си трябва да е просто оператор.

    Нередност?
Нов коментар