🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК ще проучва промяна в собствеността на БТК

По закон регулаторът има право да развали сделка, за която не е сезиран, но досега не го е правил

Антимонополният регулатор, оглавяван от Петко Николов, след като Цветан Василев намекна, че Делян Пеевски има апетити към телекома.
Антимонополният регулатор, оглавяван от Петко Николов, след като Цветан Василев намекна, че Делян Пеевски има апетити към телекома.
Антимонополният регулатор, оглавяван от Петко Николов, след като Цветан Василев намекна, че Делян Пеевски има апетити към телекома.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Антимонополният регулатор, оглавяван от Петко Николов, след като Цветан Василев намекна, че Делян Пеевски има апетити към телекома.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията започва работа по сигнал за евентуално извършена концентрация и придобиване на контрола върху Българска телекомуникационна компания (БТК) по сигнал на изпълнителния директор на "Технологичен център – институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ). С него от КЗК се иска да се провери дали предприятието е смяна в собствеността, без да иска разрешение от антимонополния регулатор, както е длъжно по закон. КЗК има право и би могла да развали сделката, но в досегашната си практика никога не е санкционирала по този начин компания, която не е искала разрешение за концентрация.

Люксембургското прехвърляне

При последната официална смяна на собствеността през ноември 2012 г. беше обявено, че 100% от капитала на БТК са на "Вива телеком България". То се притежава от InterV Investment, регистрирано в Люксембург, собственост от своя страна на V2 Investment, също в Люксембург. Последното е изцяло притежание на V Telecom Investment - акционерно дружество, отново регистрирано в Люксембург. В него "Бромак телеком инвест" има 43.3% от капитала, VTB - 33.3%, а бившите кредитори на телекома - 23.43%. Така Цветан Василев държи през верига от дружества 43% от БТК, руската ВТБ през лондонското си инвестиционно звено VTB Capital има близо 33% от компанията, а остатъкът е разделен между група бивши и настоящи кредитори на телекома.

При затварянето на КТБ участието на Василев се оказва в друга ключова компания на банкера - ТЦ-ИМЕ. Не е ясно кога и как е преместено. Още през юни ТЦ-ИМЕ беше вкарана в процедура по несъстоятелност по искане на близка до Пеевски компания и има назначен временен синдик, като текат опити да се смени и ръководството й.

През август "Бромак телеком инвест" е прехвърлило дяловете си във V Telecom Investment и V Telecom Investment General Partner на ново дружество под контрола на Василев - SHCO 79 в Люксембург. "В случая говорим за сделка, при която реалният краен собственик не се променя", обясни председателят на управителния съвет Златозар Сурлеков. Тогава (през август) всъщност прехвърлянето по информация на "Капитал" се е състояло бързо, за да избегне Василев опит акциите да бъдат прехвърлени с помощта на Бисер Лазов (бивш приближен на Василев, скоростно сменил лагера с този на Делян Пеевски), но и член на управата на "Бромак телеком инвест", към финансов инвеститор, посочен от Пеевски.

Сигналът

Точно това прехвърляне ще разгледа КЗК по искане на директора на ТЦ-ИМЕ, който към момента въпреки опитите за смяна е Теодора Танева. Тя също като Лазов е защитен свидетел на прокуратурата по казуса "КТБ". В сигнала си тя предполага, че SHCO 79 е придобило контрол върху БТК без разрешение от регулатора. Такова наистина не е искано, сочи регистърът на комисията.

В същия сигнал се твърди, че "ТЦ-ИМЕ като дружество, краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК, не е било по никакъв начин уведомено за това прехвърляне". Тук идва парадоксът - подателят на сигнала също не е искал разрешение от КЗК да придобие този контрол. В производството на комисията ще се види дали регулаторът ще забележи този детайл.

От писмото на директора става официално известно, че в началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с КТБ договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест". След прехвърлянето в SHCO 79 обаче това обезпечение не означава нищо.

Широките права на КЗК

Комисията за защита на конкуренцията образува производство, като в хода освен страните по сделката ще търси съдействия от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия.

Говорителят на комисията Марио Гаврилов обясни пред "Капитал", че по закон евентуално неподалите искане за концентрация дружества биха могли да бъдат глобени с 10% от оборота за миналата година, но със сума, не по-малка от 60 хил. лв. Санкцията се налага на придобиващото дружество. Заради нарушението КЗК има право да разпореди да се върне и предишното акционерно състояние на телекома, коментира Гаврилов.

Ако това се случи, вероятно "Бромак телеком инвест" отново ще стане мажоритарен собственик и Цветан Василев ще изгуби контрола върху БТК.

Развалянето на сделката заради това, че няма известие за концентрация, обаче ще бъде прецедент в работата на антимонополния регулатор. Досега той никога не е развалял контракт за това, че не е бил сезиран за него. А много сделки за големи предприятия също не са получавали разрешение от КЗК, но тя не се е сезирала. Пример за такава през миналата година е "Табак маркет", където "Булгартабак" обяви, че е продал веригата Lafka, но комисията не беше уведомена и не се самосезира.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    true_original avatar :-|
    true_original
    • - 4
    • + 3

    Интересно точно по кой член КЗК ще развали сделката. Може би ми се губи нещо , но КЗК може да налага само санкции ако въпреки забрана се направи концентрация. Ще събере парите другият път. Чл. 101 ЗЗК май беше.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    marto76 avatar :-(
    marto76
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#1] от "true_original":

    Права си - няма събиране на пари оттам откъдето е минал Цветан Василев. За справка - погледни КТБ, състоянието на ТВ 7 и още куп негови източени фирми и дружества.

    Нередност?
  • 3
    ermack avatar :-(
    ermack
    • + 6

    [quote#1:"true_original"]Интересно точно по кой член КЗК ще развали сделката.[/quote]
    Притеснителното е, че въобще не им трябва да се позовават на разни членове - има поръчка към съответната агенция, тя се задейства. Колко примери само се изредиха в последно време и все в полза на едни и същи. Самата статия посочва разминаването в аршина при различните случаи. Просто поредното доказателство, че "правова държава" сме само на хартия.

    Нередност?
  • 4
    jozi81 avatar :-|
    Мафията си има държава
    • + 7

    До коментар [#2] от "marto76":

    Не си прав. Там откъдето е минал Василев се създават пари. Събирането и присвояването им е главната цел на Корпулентния. За справка - КТБ, Булгартабак, на прицел е и Виваком... За справка - отказа на прокуратурата да образува производство по сигнал за рекет от страна на Василев срещу КОЙ за откровено изнудване да прехвърли апетитните хапки Виваком, Петрол и Дунарит.

    Нередност?
  • 5
    wall_e avatar :-(
    WALL-E
    • + 3

    Добре де, вярно ли половината общество е наясно с това, което се случва но институциите до една са слепи, глухи и неми? Вярно ли е възможно да купиш всичкото администрация все-едно е щайга сливи? Стотици и хиляди зависими и продажни служители - навсякъде и по всички нива на трите власти... Вярно ли е възможно да правиш каквото си пожелаеш пред очите на цяла държава и половин Европа и да си толкова дебелокож, че хич и да не ти пука? Знаем отговорите на тези въпроси за съжаление. Това, което не знаем е, какво и как да направим за да променим всичко това... Гнус.

    Нередност?
  • 6
    unbiased avatar :-|
    unbiased
    • + 2

    Войната продължава - всякакви методи са позволени

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    unbiased avatar :-|
    unbiased
    • + 3

    Войната продължава - всякакви методи са позволени

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 2

    До коментар [#3] от "ermack":

    Няма събиране на пари, не защото оттам е минал Василев или няКОЙ друг, а защото събирачите или са натурални баламурници, или са мотиворани такива, та като не искаш да събереш едни пари, няма как това да се случи.
    В тази връзка си мисля, че трябва да притиснем всичките управляващи, да наемат външни събирачи, за да видим може или не, нещо да се събере - хората работят на процент и имат интерес повечко да съберат, а и имат някакво достойнство, за разлика от нашите.

    Нередност?
Нов коментар