🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НУРТС: Фитилът догаря

С края си мултиплексът би взривил цялата и без това компрометирана цифровизация

"НУРТС България" предложи на държавата куп варианти кой от кой по-неприемливи: да се финансира с данък върху всички домакинства, с пари от европейските фондове, от бюджета, да бъде изкупен от телевизиите или държавата, телевизиите да се задължат да му плащат.  Темата остава за следващото правителство.
"НУРТС България" предложи на държавата куп варианти кой от кой по-неприемливи: да се финансира с данък върху всички домакинства, с пари от европейските фондове, от бюджета, да бъде изкупен от телевизиите или държавата, телевизиите да се задължат да му плащат.  Темата остава за следващото правителство.
"НУРТС България" предложи на държавата куп варианти кой от кой по-неприемливи: да се финансира с данък върху всички домакинства, с пари от европейските фондове, от бюджета, да бъде изкупен от телевизиите или държавата, телевизиите да се задължат да му плащат. Темата остава за следващото правителство.    ©  Надежда Чипева
"НУРТС България" предложи на държавата куп варианти кой от кой по-неприемливи: да се финансира с данък върху всички домакинства, с пари от европейските фондове, от бюджета, да бъде изкупен от телевизиите или държавата, телевизиите да се задължат да му плащат. Темата остава за следващото правителство.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

7.37

млн. лв. е загубата на "НУРТС България" в консолидирания му отчет.

Откакто разпадът на структурата около Цветан Василев започна, за "НУРТС България" не се говори. Ако се приложи максимата "добро или нищо", е ясно защо - добро трудно може да се измисли. Мъртвец ли е "НУРТС България"? Все още не. Но финансово и пазарно мултиплексът е в тежко състояние. Лошото е, че ако той спре дейността си, това ще взриви и без това силно компрометираната цифровизация на тв ефира.

Накратко - "НУРТС България" е 100% собственик на "НУРТС Диджитъл" - дружеството, което държи лиценза за цифрово ефирно тв разпространение в България. Директна връзка с Цветан Василев няма - компанията майка е притежание на две офшорки, а самият Василев твърди, че е бил само консултант на инвеститорите. В сектора обаче е публична тайна, че именно той контролира мултиплекса. Както и другия такъв - "Фърст Диджитъл", който разпространява само БНТ.

Историята на НУРТС е показателна за това как един силно развит и конкурентен пазар трудно допуска изкуствено монополизиране. Компанията взе лицензите с помощта на държавата, която със специални законови промени изгони останалите кандидати. И разчиташе, че оттук нататък просто ще събира такси от телевизиите за това, че ги разпространява безплатно за зрителите. Оказа се обаче, че създателите на съдържание не горят от желание да плащат на мултиплекса, защото от услугите му се възползва твърде малка аудитория - проникването на кабелни и сателитни платформи е над 80%, тарифите са ниски, а гледаемостта на телевизиите почти не помръдва в резултат от качването им в ефира на НУРТС. В резултат каналите на новата мрежа останаха полупразни, а дори някои от телевизиите, сключили договори, се отдръпнаха.

С една дума - сметките на собствениците излязоха криви. "НУРТС Диджитъл" не е дала отчета си в Търговския регистър. Този на "НУРТС България" обаче е показателен. В индивидуалния отчет на компанията майка за 2013 г. при малко над 53 млн. лв. приходи тя регистрира 4.8 млн. лв. загуба от продължаваща дейност, но като краен резултат - 4.1 млн. лв. печалба. Което е ефект, предизвикан от продажбата на сателитния бизнес на фирмата - станцията "Плана сат", която пък всъщност е прехвърлена на фирми, за които има основания да се смята, че са вътрешни за структурата на Василев. В консолидирания отчет на "НУРТС България" обаче (в него влизат неговите резултати и тези на дъщерното дружество) ситуацията е различна - 7.37 млн. лв. загуба. Минус се пренася и през първото тримесечие на тази година.

Всъщност това, което се случва очевидно, е, че теоретично фирмата майка би могла да оцелява известно време от неща като такси от други оператори за колокация (съвместно ползване на помещения, кули, мачти и др.) - 28% от приходите, радиоразпространение - 14% от приходите, тв разпространение. Но не задълго. А "НУРТС България" (който декларира 122 млн. лв. инвестиция в дъщерната си фирма) взе за целта почти 80 млн. лв. облигационен заем. Условие в договора с облигационерите е съотношението дълг към печалба да не надвишава 5.75 към 1. А в самия отчет за 2013 г. е отбелязано, че пропорциите вече не са такива. Според договора, би трябвало до три месеца след установяването на този факт съотношението да се коригира. Какво става след това - не е публично известно. Залог за облигациите са акциите на "НУРТС Диджитъл" - очевидно не най-атрактивното притежание в момента. А от март догодина започват големите плащания по облигациите - по над 7 млн. лв. на полугодие.

За да излезе от проваления проект, "НУРТС България" предложи на държавата куп варианти кой от кой по-неприемливи: да се финансира с данък върху всички домакинства, с пари от европейските фондове, от бюджета, да бъде изкупен от телевизиите или държавата, телевизиите да се задължат да му плащат.

Решение от страна на управляващите засега няма. Темата с НУРТС обаче си остава за следващото правителство. А тя е бомба с догарящ фитил - ако дружеството спре да плаща на кредитори, в даден момент то може и да прекрати дейността си. Държавата пък е длъжна да осигури достъп до информация на всичките си граждани. Което не че е ситуация без изход, но минава през кардинални решения.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-@
    sto67nes
    • + 24

    Всичко,около този пропада.Въпроса е ЗАЩО всичко на него???

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 16

    Ако името беше НУРС фитила щеше да подхожда на 100%.
    (НУРС - неуправляем реактивен снаряд).

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 41

    "сторията на НУРТС е показателна за това как един силно развит и конкурентен пазар трудно допуска изкуствено монополизиране. Компанията взе лицензите с помощта на държавата, която със специални законови промени изгони останалите кандидати. "

    >>> Пак не успяха да преборят Закона за пазара, горките. 136785208-ти неупсешен опит. А се бяха заканили и на Закона за гравитацията, че с малко рушвети и коалиционни пазарлъци векторът ще почне да сочи нагоре и като си изпуснеш писалката, тя да отлита към небето. Викаха, като напазаруваме 230 от 240 депутати, да видим къде ще ходи тази гравитация, хъ-хъ-хъ.....

    Нередност?
  • 4
    inspektora avatar :-|
    Dimitar Atanasov
    • + 20

    Последната новина "отвътре" е, че НУРТС спират единият мултиплекс на който е качена само БГ он еър, която пък прехвърлят на мултиплекса на БТВ и НОВА, където има достатъчно място. Целта е да се пести енергията от излъчването на празния мултиплекс и е напълно логично решение. Очевидно бизнес плановете на компанията са били абсолютно нереални и дилетантски, основани само на политическото и финансово влияние на скритите собственици (КОЙ). Е, в случая се оказа, че пазара работи и ги смачка. Може би не всички ще се съгласят, но телекомуникационния пазар е може би най-конкуретния и пазарно работещия в БГ.
    ( За незапознатите: мултиплекс - радиочестотен канал, излъчван в ефира, на който посредством дигитални технологии са качени до 8 ТВ програми)

    Нередност?
  • 5
    65vesso avatar :-|
    65vesso
    • - 1
    • + 21

    Ей сега ще се появи някой трол кутевист социален и ще ви светне соросиди гербесарскии, че това са неолиберални простотии. Само дето природата си знае своето и си прилага законите неумолимо. Нито можеш да я купиш, нито излъжеш, нито уплашиш.

    Нередност?
Нов коментар