🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 160 млн. лв. имат енергийните дружества в КТБ

Прихващания могат да бъдат направени за едва около 18 млн. лв.

Не е вярно, че ще се търси компенсиране на загубите с вдигане на цената на тока, коментира министър Васил Щонов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол в четвъртък
Не е вярно, че ще се търси компенсиране на загубите с вдигане на цената на тока, коментира министър Васил Щонов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол в четвъртък
Не е вярно, че ще се търси компенсиране на загубите с вдигане на цената на тока, коментира министър Васил Щонов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол в четвъртък    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Не е вярно, че ще се търси компенсиране на загубите с вдигане на цената на тока, коментира министър Васил Щонов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол в четвъртък    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 160 млн. лв. на държавните енергийни дружества са блокирани в КТБ. За около 18 млн. лв. от тях може да бъде направено прихващане, с което да се заличат кредитни задължения към банката. Това стана ясно от данни, предоставени от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на парламентарния контрол в четвъртък. Тази ситуация можеше да се избегне, ако държавните дружества бяха скъсали с практиката да влагат значителна част от свободните си пари в КТБ. Въпреки че вече има нормативни правила срещу концентрацията на средства в банките, четири от най-големите държавни дружества са държали пари над позволеното в банката, преди тя да спре работа, и сега шансът да приберат нещо от тях е имагинерен.

Най-големите губещи

Най-значителни суми по депозитни и разплащателни сметки в КТБ имат БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Националната електрическа компания (НЕК). И четирите са с концентрация на депозити над позволените 25% в полза на КТБ, показва справката на Министерството на икономиката и енергетиката към 31 септември (виж таблицата, в нея са само най-големите депозанти и сумата е по-малка). Нарушението си от компаниите оправдават с постъпили преводи от контрагенти по сметки в банката дни преди тя да затвори, но това не им се случва за пръв път. През последната една година въпреки опитите за заобикаляне на правилата и протакането до последния възможен момент държавните дружества все пак се съобразиха с изискванията и повечето от тях вече са разпръснали средствата си в повече на брой банки, при това ако са в нарушение, то е малко над позволения праг. Ако не бяха го направили, сега размерът на блокираните държавни пари можеше да е много по-голям. През 2010 година, когато се появиха първите официални данни за експозициите на държавните дружества към КТБ, сумата надхвърляше 621 млн. лв. и в процентно изражение представляваше 70% от свободните им парични средства.

Пореден проблем за енергетиката

На фона на ликвидната дупка в енергетиката (1.5 млрд. само по линия на НЕК) и системната задлъжнялост между предприятията загубата на средствата от депозитите в КТБ допълнително ще влоши положението, в което се намира секторът. Това обаче не е аргумент за вдигането на цената на тока, е мнението на министър Васил Щонов по повод на депутатско питане. Възможност за омекотяване на удара от загубата е прихващанията на кредитни задължения за сметка на депозитите в КТБ. Че се търси такава възможност сe видя във финансовия отчет за деветмесечието на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той има над 44 млн. лв. в КТБ, които не може да изтегли и с които е предложил на квесторите в КТБ да одобрят плана за покриване на задължения на дъщерните му дружества към банката. Според информацията на министър Щонов с кредити са "Мини Марица-изток" и "ТЕЦ Марица-изток 2", а сумата на задълженията им е скромна на фона на онова, което ще бъде изгубено, след като банката тръгна към процедура на фалит.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 5

    Един път говорят за депозити на държавните дружества от енергетиката,друг път,сумите били от постъпили преводи.Ако е така,значи това са разплащателни,а не депозитни сметки.

    Нередност?
  • 2
    tanas avatar :-|
    Танас
    • - 1
    • + 3

    Според информацията на министър Щонов с кредити са "Мини Марица-изток" и "ТЕЦ Марица-изток 2"
    ============
    Няма значение може и милиард кредити да имат но са с най - еФтин ток.

    Нередност?
  • 3
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • + 3

    До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

    Лъжат както винаги,държали са и депозити и текущи сметки в тази банка.При това не от вчера.

    Нередност?
  • 4
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 2

    Ако се замислите, и шефовете на държавните дружества, не са имали нищо против техните средства да се съхраняват и обслужват при по-добри условия. И след като години на ред и БНБ дава добри и дори отлични отзиви, дали си частно лице, дали частна фирма или държавна фирма, никой не е против да заработи допълнителни средства.
    Така че, да си прилагат ако е законно размяната (цесиите) на активи и пасиви и да гледат напред.
    В края на краищата имаше две опции - спасяване или фалит и всички ние се опитвахме да разберем, в кой от двата случая губим повече ( без загуба няма как да се разминат нещата), но "жребия е хвърлен".
    А виновните за ситуацията, освен собственика и ръководството на банката и дори може би повече от тях са действията и най-вече бездействията на БНБ, надзора, финансово разузнаване, ДАНС, прокуратура в по-късната фаза и МВР.
    А дали *макар че едва ли) и доколко ще си получат заслуженото, предстои да видим.

    Нередност?
  • 5
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 1

    До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

    Точно така. Всички сметки са разплащателни. Не са депозитни.

    Нередност?
  • 6
    hedger avatar :-|
    Hedger
    • + 3

    Когато една банка ти дава лихва по депозита колкото друга иска по кредитите си, трябва да ти светне лампичката, че нещо не е наред. Директорите на държавните дружества не могат да оправдават непрофесионализма си с БНБ. Ясно е, че те и/или министъра над тях е бил корумпиран и са правели депозити под натиск, но като са се хващали на корупционното хора ще си понесат и отговорнстта. Любопитно ми какво ще стане с портфолио-мениджърите от частни пенсионни фондове, които имат пари там. И там става въпрос за пълна липса на професионализъм и може би леека корупция.

    Нередност?
Нов коментар