🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустрията в еврозоната завършва годината позитивно

Въпрреки това очакванията са икономиката на валутния съюз да нарасне само с 0.1% през четвъртото тримесечие

Ниският икономически растеж и страхът от дефлация може да накарат президента на ЕЦБ Драги (на снимката вляво) да увеличи икономическите стимули догодина
Ниският икономически растеж и страхът от дефлация може да накарат президента на ЕЦБ Драги (на снимката вляво) да увеличи икономическите стимули догодина
Ниският икономически растеж и страхът от дефлация може да накарат президента на ЕЦБ Драги (на снимката вляво) да увеличи икономическите стимули догодина    ©  Reuters
Ниският икономически растеж и страхът от дефлация може да накарат президента на ЕЦБ Драги (на снимката вляво) да увеличи икономическите стимули догодина    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът в еврозоната завършва 2014 г. в малко по-добро състояние, отколкото първоначално се очакваше, въпреки че остава слаб, а компаниите намаляват цените, за да увеличат търговията. Това показват резултатите от изследване на анализаторската компания Markit, съобщава Reuters.

Твърде слаба светлина в края на тунела

Съставният индекс на производствената активност (PMI) на Markit, който се основава на анализ на хиляди компании и се счита за добро отражение на действителните настроения на бизнеса, нарасна до 51.7 пункта през декември. През миналия месец показателят достигна най-ниската си стойност за последната година и половина – 51.1 пункта. Това е по-висок ръст от средната прогноза на икономисти, анкетирани от Reuters, които очакваха индексът да се покачи до 51.5 пункта. PMI на услугите и на фирменото производство също нараснаха над очакванията.

"Като цяло това е много разочароваща картина на еврозоната. Данните не са повод за празненство. Ако икономиката изобщо се стабилизира, тя демонстрира много ниска скорост на нарастване", изтъкна главният икономист на Markit Крис Уилямсън. Въпреки това от организацията отбелязаха, че през декември PMI се задържа над 50 пункта – границата, която според тяхната методология разделя икономическия ръст от свиването, за 18-и пореден месец. Според Уилямсън данните показват, че икономиката на еврозоната ще нарасне с едва с 0.1% през четвъртото тримесечие вместо с 0.2%, както очакваха икономистите.

По-ниски цени

Въпреки нарастването на индекса над очакваното експертите посочват, че това се е случило за сметка на намаляването цените. Индексът на цените на потребителските стоки достигна 48 пункта, което показва, че те намаляват 33-и пореден месец, казват от Markit. Инфлацията във валутния съюз достигна 0.3% - най-ниското ниво за последните 5 години. Тази стойност попада в "опасната зона" на Европейската централна банка (чиято цел е да поддържа годишната инфлация близо до 2%) и накара пазарите да очакват още по-интензивни мерки и политика на количествени облекчения догодина.

Според експерти, интервюирани от Reuters, ниският икономически растеж в еврозоната, продължаващият спад на цените на петрола на световните пазари и опасенията от дефлационна спирала във валутния съюз може да подтикнат ЕЦБ да предприеме по-сериозни мерки още в началото на следващата година.

Все още няма коментари
Нов коментар