🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Хювефарма" и "Биовет" планират да поемат още 115 млн. евро дълг

През юни Moody’s е покачила на положителна перспективата по Ba3 рейтинга фармацевтичната група на братя Домусчиеви

Притежаваната от Кирил (вдясно) и Георги Домусчиеви "Хювефарма" е сред печелившите от коронавируса, според Moody's
Притежаваната от Кирил (вдясно) и Георги Домусчиеви "Хювефарма" е сред печелившите от коронавируса, според Moody's
Притежаваната от Кирил (вдясно) и Георги Домусчиеви "Хювефарма" е сред печелившите от коронавируса, според Moody's    ©  Юлия Лазарова
Притежаваната от Кирил (вдясно) и Георги Домусчиеви "Хювефарма" е сред печелившите от коронавируса, според Moody's    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на ветеринарни медикаменти "Хювефарма" и основният му завод "Биовет" планират да вземат още 115 млн. евро дългово финансиране. Парите ще дойдат от настоящите кредитори на групата на братята Кирил и Георги Домусчиеви - 25 млн. евро от ЕИБ за довършване на новите мощности за ветеринарни ваксини в Разград и 90 млн. евро за общи корпоративни нужди и оборотно финансиране от синдикат банки.

Това става ясно от покана за общо събрание на "Биовет", насрочено за 21 август, цитирано в материал на SeeNews. Допълнителните заеми явно са договорени като само се търси формално одобрение на акционерите. Те идват месец и половина след като Moody's е покачила на положителна перспективата по Ba3 рейтинга на Huvepharma International - холандското дружество-шапка на групата.

Новите заеми

Засега няма яснота освен увеличаването на размерите на заемите дали се предвиждат и други промени в договорите за кредит. Заемът от ЕИБ е по плана "Юнкер", като първоначално бе отпуснат в края на 2017 г. с размер 100 млн. евро, а целият проект се оценяваше на 212 млн. евро. Още тогава обаче имаше опция финансирането от ЕИБ да достигне около 125 млн. евро.

"Ползваме тази опция, за да довършим проекта за производство на ветеринарни ваксини в Разград. Останалите средства са необходими, за да подкрепят развитието и растежа на компанията на международните пазари", коментира Ангел Желязков, изпълнителен директор на "Биовет" пред "Капитал".

Синдикираният заем е по-стар - от 2014 г., когато благодарение на него братя Домусчиеви си върнаха пълния контрол над групата, след като през 2010 г. фонд на Citi беше придобил миноритарен дял. Първоначално сумата беше 275 млн. евро, които бяха насочени и за преструктуриране на стари задължения. В последствие през 2016 г. бяха добавени още 146 млн. евро - основно за финансиране на придобиване на чуждестранни компании. А през годините имаше и рокади в състава на финансиращите банки, но сред тях присъстват почти всички големи български банки, западните им майки, а също и други международни институции. В поканата за общото събрание като съорганизатори на заема са посочени Rabobank, софийските клонове на ING и BNP Paribas и Уникредит Булбанк, а агент на кредиторите е Citibank.

Оптимистична оценка

Новината за допълнителния дълг идва само месец след като перспективата по рейтинга на Huvepharma беше покачен с основен аргумент именно, че се очаква с края на инвестиционната ѝ програма и благодарение на силното оперативно представяне задлъжнялостта да намалее.

Рейтинговата агенция отчита значимия ръст на компанията в последните години - от 297 млн. евро приходи за 2015 г. до 548 млн. евро за 2019 г. "Moody's очаква двуцифрения годишен ръст да продължи през 2020-2021 като приходите ще достигнат около 700 млн. евро", пишат анализаторите, които очакват и запазване на силния EBITDA марж около 25% заради икономиите от мащаба и новите инвестиции, които подобряват вертикалната интеграция.

Рейтингът отразява очакване съотношението дълг към EBITDA да намалее от около 4 до 3-3.5 пъти през 2020 г. и под 3 пъти след това движен от постепенно погасяване и ръст на печалбата. След мащабната инвестиционна програма за над 300 млн. евро в последните две години се залага, че капиталовите разходи за настящата ще са около 80 мн. евро, за 2021 г. - 60 млн. евро, което ще увеличи свободния паричен поток.

Същевременно обаче като риск се отчитат големите падежи на дългове за около 350 млн. евро през 2022 г. Други слабости са сравнително малкия размер на Huvepharma в сравнение с глобалните конкуренти, липсата на диверсификация към продукти за домашни любимци и концентрираната собственост. А големите плюсове са вертикалната интеграция, която свива разходите, силните позиции в нишови сегменти, географската диверсификация и историята на въвеждане на нови производства и успешни придобивания без рентабилността да пострада.

Недокосната от вируса

Интересно е, че според Moody's секторът на ветеринарите медикаменти почти не е пострадал от икономическия шок от коронавируса заради връзката си с хранителния сектор, който като цяло остава изолиран, тъй като потреблението е нееластично. "Huvepharma не е изпитала съществени прекъсвания на оперативната дейност благодарение на вертикалната си интеграция. Напротив, компанията среща повишено търсене на продуктите си, заради сътресения в глобалните вериги на доставка на фармацевтични съставки", пише в обосновката на рейтинга.

Като цяло от агенцията виждат добра перспектива пред сектора заради растящото глобално население и покачващата се консумация на месни продукти. В дългосрочен план бизнесът на Huvepharma е застрашен от регулаторни промени - във все повече страни се въвеждат ограничени за използване на антибиотици в животновъдство и потребителските нагласи също се променят. Това може отчасти да се компенсира от ръст при други алтернативни продукти, а също и от очакванията гигантите в сектора да заложат по-малко усилия в бизнеса с антибиотици, което да отвори възможност българската група да увеличи дела си в иначе свиващия се пазар.

Като риск е изтъкнат и фамилния контрол над компанията, който създава опасност от резки промени в стратегията и финансовата политика. Тези страхове са донякъде смекчени заради досега исторически сравнително консервативния подход на собствениците към Huvepharma и уверенията, че дивидентната политика ще се запази умерена.

Рейтингът Ba3 (три степени под инвестиционен клас) може да бъде повишен, ако стабилното представяне продължи, дълг/EBITDA спадне устойчиво под 3 пъти и свободният cash flow след дивиденти остане положителна величина. Ако това не се случи в следващите 12-18 месеца оценката може да се върна от положителна към стабилна. А понижение би могло да има при съществена загуба на конкурентност в основните продуктови линии, отрицателно влияние на регулаторни промени, агресивни дългово финансирани придобивания и ръст на дълг/EBITDA към 4.5 пъти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар