БТК е глобена с 3.7 млн. лева за господстващо положение

Санкцията е наложена, след като Комисията за защита на конкуренцията обръща позицията си по казус от 2011 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 3.7 млн. лева БТК за злоупотреба с господстващо положение. Според регулатора телекомът е налагал косвено извъндоговорни нелоялни търговски условия и е прилагал различни условия за едни и същ вид договори спрямо определени партньори, което ги е поставяло в неравностойно положение като конкуренти. Разследването е по жалба на "Източна телекомуникационна компания" (ИТК) за това, че БТК едностранно и неправомерно е прекратила Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи през февруари 2011 г.

Спор с история

Всъщност комисията размразява стар спор отпреди четири години. Тогава БТК прекратява едностранно сключения година по-рано договор с ИТК. Най-големият по приходи телеком в България обвинява оператора на фиксирани мрежи, че нейни абонати реално осъществяват международен трафик с мобилната мрежа, без това да се тарифира в роуминг. БТК обявява това за нерегламентиран трафик и за нарушение на договора и започва да предоставя взаимно свързване на цени на дребно.

В отговор на това ИТК внася жалба в КЗК, като обвинява телекома в злоупотреба с господстващо положение. Комисията се произнася през декември 2011 г., като тогава не констатира нарушения от страна на БТК. Операторът на фиксирани мрежи обаче обжалва решението пред Върховния административен съд. Едва три години по-късно – през декември 2014 г., петчленен състав на ВАС отменя решението на антимонополния регулатор и го връща за преразглеждане.

При новия прочит съставът на КЗК променя напълно позицията си. Комисията обвинява БТК, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на спорни основания, като телекомът се е възползвал от своята пазарна мощ.

В решението от вторник КЗК посочва, че компанията е предложила нови условия на ИТК, които се различават от тези за идентични услуги, сключени с други фирми. Така според комисията телекомът налага косвено извъндоговорни нелоялни търговски практики, като се възползва от позицията си на пазара, както и поставя ИКТ

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 1
    • + 10

    Е, ясно защо сега. Вече Петко от КЗК не ходи при Василев, а в "Берлин" ...

    Нередност?
  • 2
    bobbydd avatar :-|
    bobbydd
    • - 3
    • + 1

    Мениджър и представител на търговското представителство в Република България на Дружеството с ограниПЛЮС ТРАВЕЛ

    Нередност?
  • 3
    ariella avatar :-P
    ariella
    • + 4

    Комисията за защита на конкуренцията де да налагаше такива глоби и на останалите нарушители - тур -оператори ,вериги ,таксита копърки ,картели за храна олио и зърно,петролни монополисти и тн ;-)

    Нередност?
Нов коментар