Програмисти извън фермата

Как "МамутДиБи" получи 1.6 млн. евро, за да расте, или какво им е интересното на големите масиви данни

Управляваната от Стив Кайл "МамутДиБи" е обект на втората инвестиция на Empower Capital
Управляваната от Стив Кайл "МамутДиБи" е обект на втората инвестиция на Empower Capital
Управляваната от Стив Кайл "МамутДиБи" е обект на втората инвестиция на Empower Capital    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Управляваната от Стив Кайл "МамутДиБи" е обект на втората инвестиция на Empower Capital    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Безкрайни редици с бюра в огромни зали и стотици софтуеристи, които работят на мястото, подобно на гигантски кол-център. Казано по един начин - ферма за програмисти, каквито често се срещат далеч на изток. По друг - нещото, в което "МамутДиБи" не може, а и не иска да се превърне. С целия респект към подобни огромни структури, поне за момента хората от българската софтуерна компания са наясно и че няма как да ги конкурират. Затова се фокусират в нещо по-постижимо и практично. Което не означава, че нямат амбиции. Отскоро постигането им изглежда по-близо - "МамутДиБи" получи финансиране от 1.6 млн. евро от два фонда, като парите ще се използват за разрастване на бизнеса.

Трима в новата мрежа

"МамутДиБи" сключи споразумение за финансиране от общо 1.6 млн евро, като сумата се поделя по равно между Empower Capital и 3TS Capital Partners, стана ясно през изминалата седмица.

Empower Capital е едно от двете управляващи дружества за коинвестиции в България, захранени с еврофондове по инициативата Jеremie и управлявани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). То беше създадено през лятото на миналата година и е под ръководството на Елвин Гури и Томас Хигинс. Другият такъв фонд е BlackPeak Capital, управляван от част от екипа на Entrea Capital. Общо двете дружества имат на разположение 25 млн. евро, които в момента се разпределят за инвестиции в малки и средни работещи български компании. Освен вече да имат бизнес, другото условие е да има още един инвеститор, несвързан със собствениците на "харесаното" дружество, който да влиза със сума, равна на отпуснатата от фонда.

В случая такъв партньор е 3TS Capital Partners - фонд за дялови инвестиции, фокусиран върху Централна и Източна Европа, който в България до 2012 г. имаше участие в Investor.

Сумата от 1.6 млн. евро всъщност се дава срещу миноритарно участие на двата инвеститора, поделено между тях също по равно. Процентът, който фондовете придобиват в "МамутДиБи", обаче е обект на споразумение за конфиденциалност и затова не беше обявен.

Тройката в началото

Понастоящем "МамутДиБи" е по равно собственост на трима предприемачи - Стив Кайл, Ангел Митев и Александър Алдев. Те са и основателите й през 2011 г., след като са работили дотогава заедно в "Сайънт" (която малко преди това беше продадена на американската VMWare). Всъщност Стив Кайл управляваше "Сайънт" до момента на сделката.

След инвестицията на двата фонда мажоритарно "МамутДиБи" ще остане собственост на тримата предприемачи. Принципно обаче участието на Empower Capital означава, че планираният изход е продажба на цялата компания. Още при основаването на фонда беше обявено, че срокът, в който това трябва да се случи за всяко дружество, в което той инвестира, е осем години с възможност за една година удължаване. На теория вариантът първоначалните собственици да изкупят дела на фондовете е валиден, но целта е по-скоро намиране на инвеститор за цялата компания.

Големи, по-големи и още по-големи

Както може и да се очаква при сделка за софтуерна компания, интересното в случая е какво предлага тя. При "МамутДиБи" това е продукт за съхранение и анализ на големи бази данни, удобен за използване от клиенти в най-различни сфери. Той дава възможност на потребителите интерактивно да анализират и да създават отчети със своите данни в уеб базирана платформа, при това без да използват услугите на хора от "МамутДиБи". "През първите две години след създаването на "МамутДиБи" този продукт е бил разработван и през това време компанията не е имала, нито търсила клиенти. Реално първите такива се появяват през октомври 2013 г.", разказа Боян Бенев, маркетинг директор на фирмата.

Продуктът за анализ е приложим за телекомуникационни, логистични, медийни, търговски, картови оператори и изобщо всякакъв тип дружества, които използват или генерират големи бази данни. На тяхна основа той може да изпълнява поставени от служителите на компанията задачи. Например в случая с логистична компания - да определи цената на всеки възможен маршрут за доставка на определен товар до зададена точка. Или да покаже по кои канали дадена реклама на определена стока или компания е най-ефективна. Или да очертае тенденциите в потребителското поведение (или потребление) така, че телекомуникационна или търговска фирма да може да пригоди към тях програмите си за насърчаване на лоялността на клиентите.

Клиентите на "МамутДиБи" в момента в основната си част са международни или чуждестранни компании, но има и български. "Мобилтел" например използва продукта на "МамутДиБи" за анализ на трафика, Carrefour (веригата в чужбина) - за анализ на използването на картите за лоялност, Publicis - за анализ на данни от социалните медии, Piano Media - за поведението на читателите, DHL - за прогнозиране на ценовите нива за въздушен превоз на товари в световен мащаб, Transmetrics - за изчисляване на карго капацитети.

Това, което отличава продукта на "МамутДиБи" от подобните, създадени от която и да било друга, включително много голяма софтуерна компания, според Боян Бенев далеч не е само в пъти по-ниската му цена. "Да, нашият продукт е значително по-евтин, но не това е основното му предимство. По-същественото е, че той може да се използва с по-прости хардуерни системи, може да работи и с не чак толкова големи бази данни и е изключително бърз", казва Бенев.

Чекова книжка и още нещо

Именно продуктът заедно с екипа на "МамутДиБи" са сочени и от инвеститорите като основна причина точно това да е изборът им за дяловото участие. "Има три причини да инвестираме в компанията. Първо, тя предлага много добро решение за сектор, който се нуждае от него. Второ, проектът е на хора с история. И трето, за ко инвеститор ни поканиха 3TS, които са със солиден опит при инвестициите в успешни компании." Три причини за участието на 3TS сочи и Светослав Стефанов, инвестиционен мениджър във фонда: "Първата е екипът от хора, които съчетават предприемачески опит с високо ниво на професионализъм. Втората - продуктът, който има качествата да донесе ръст. И третата - общата ни убеденост с ко инвеститора, че това вложение е переспективно".

"Идеята ни е да постигнем солиден растеж", казва Боян Бенев. Парите на новите акционери предстои да се вложат в разширяване на дейността на "МамутДиБи", наемане на повече "технологична" работна ръка (в момента във фирмата работят 30 души общо програмисти и мениджмънт) и поемане на нови клиенти, предимно в Западна Европа. Според Бенев вече има сериозен интерес към продукта от компании от Азия, САЩ и Европа.

"Да, възнамеряваме да растем", казва Бенев и признава, че всички са наясно, че в един момент ще трябва да продадат компанията. По думите му обаче хоризонтът в случая е по-скоро да се създаде успешна и конкурентна българска софтуерна компания, която да демократизира анализа на бази данни, правейки ги достъпни за по-широк кръг потребители. "И досега сме имали предложения срещу пари да заминем за САЩ например. Но екосистемата тук ни харесва. Аз лично не намирам причина да замина при първото добро финансово предложение", категоричен е той.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gcq50306214 avatar :-|
    zoo
    • - 3
    • + 14

    "софтуеристи" - наистина ли Капитал?

    Нередност?
  • 2
    iliankalchev avatar :-|
    Ilian Kalchev
    • - 3
    • + 1

    Congrats Steve! Go get them!!! : )

    Нередност?
  • 3
    webgravity avatar :-|
    webgravity
    • - 3
    • + 3

    Скоро не бях чел по-зле написана технологична статия!!!

    Нередност?
  • 4
    bie36398256 avatar :-|
    bie36398256
    • - 4
    • + 3

    Какъв е този фонд за рисков капитал че иска изход след осем години?

    Как могат да се изградят дългосрочни български софтуерни фирми ако се гледа само осем години напред?

    Нередност?
  • 5
    carmello avatar :-|
    carmello
    • - 1
    • + 2

    само като чуя Боян Бенев и ми става лошо, Капиатл, верно ли продължавате да го лансирате тоя пишман предприемач и "маркетингов директор" след 10 години неуспешни приекти и 10 издадени книги как да сме предприемачи ?????

    а Стив е пич, макар да е женен с деца и 2-3 любовници ;)

    Нередност?
Нов коментар