Бизнес в геометрична прогресия

Софтуерната "Булпрос" се цели в позицията на лидер в Югоизточна Европа с подкрепата на BlackPeak Capital и германски банкер

Директорът и съсобственик на IT компанията Ивайло Славов вижда борсата като вариант за бъдещето.
Директорът и съсобственик на IT компанията Ивайло Славов вижда борсата като вариант за бъдещето.
Директорът и съсобственик на IT компанията Ивайло Славов вижда борсата като вариант за бъдещето.    ©  Велко Ангелов
Директорът и съсобственик на IT компанията Ивайло Славов вижда борсата като вариант за бъдещето.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да се опише с какво точно се занимава "Булпрос" е неблагодарно занимание: сложни софтуерни проекти, от които, освен ако не работи в сферата на технологиите, човек едва ли ще се заинтересува и дори ще разбере истински. Обаче пък показателите на компанията буквално заковават вниманието: тя има 100% ръст на приходите всяка година спрямо предишната, 13 млн. лв. оборот и 1.3 млн. лв. чиста печалба няма и пет години след създаването й, позиция на най-бързо растяща в българския IT сектор и амбиции до три години да е лидер в сегмента си в Югоизточна Европа.

При това положение, освен ако фирмата не прави биологично оръжие, няма причина тя да не привлече интереса на външни инвеститори, които да подкрепят проектите й, постигайки резултат и за себе си. Това се и случи - "Булпрос" допусна нови миноритарни акционери, с чиито пари да финансира ръста си. Новите съсобственици в компанията са BlackPeak Capital и частно лице - германски банкер, делът им - общо под 30%, а сумата, срещу която го придобиха - общо 2 млн. евро.

Сделка за трима

BlackPeak Capital е един от двата фонда (другият е Empower Capital на серийния предприемач Елвин Гури), които бяха избрани за мениджъри на средствата, отпуснати от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по инициативата JEREMIE в България. Накратко, идеята на инициативата е да се подобри конкурентоспособността на икономиката чрез подкрепа за развитие на работещи местни компании. Black Peak има да инвестира 10 млн. евро, а Empower Capital - 15 млн. евро.

Парите трябва да бъдат вложени под формата на миноритарно дялово участие на съответния фонд в избраната от него българска фирма, която да не е стартираща, а да има доказано жизнеспособен бизнес модел. Задължително е да има и коинвеститор - друго дружество или частно лице, което да влезе в сделката наравно с фонда, като то не трябва да е свързано със собственика на българската компания, обект на вложението.

Крайната цел пък е изход от местната фирма (както на миноритарните инвеститори, така и на основния й притежател) след като тя вече е изведена до значително по-добри от изходните й позиции. Продажбата не е задължителна за българския собственик, който може да предпочете дружеството да излезе на фондовия пазар или да търси други съакционери например.

Срокът за инвестиране на парите от ЕИФ е краят на годината, а "Булпрос" е поредна сделка на управлявания от Росен Иванов и Ивайло Господинов BlackPeak Capital.

Коинвеститорът в случая е частно лице, германски банкер (без българска връзка или произход), предпочел името му да не се споменава, който е бил привлечен към проекта от главния изпълнителен директор на "Булпрос" Ивайло Славов. Общата сума на сделката е 2 млн. евро, срещу които BlackPeak Capital и германският банкер получават под 30% от българската IT фирма.

По модела на големите

"Булпрос" е създадена през 2010 г. от петима души. Инициатор и изпълнителен директор е Ивайло Славов. Компанията се занимава със създаване и развиване на софтуерни решения, предлагане на облачни и други инфраструктурни услуги, обслужване на клиенти, разработка на уеб и мобилни приложения, уеб и мобилен дизайн, управление на бизнес приложения и др.

Нейни клиенти са предимно големи международни компании от САЩ, Великобритания, Германия, Холандия, Белгия, Източна Европа като Microsoft, Cisco Systems, VM Ware, Visteon, Siemens и др. За технологичните гиганти "Булпрос" предлага софтуерни разработки, които им помагат да развиват продуктите си, и бизнес решения, базирани на продуктите им, които да ги направят по-полезни за крайните клиенти. Например мобилно приложение за продажба на акции или облачна инфраструктура, която става основа за услугите на голяма одиторска компания към нейните корпоративни клиенти. Други силни сфери за "Булпрос" са софтуерът за анализ на данни и поддръжката на различни онлайн решения.

Двете собствени продуктови линии на компанията за целия световен пазар са Jabborate и Staffico.

Първата е интеграционна платформа, която позволява да се свържат Cisco базирани системи с такива за управление на бизнес процеси (конектор между технологичната среда за комуникация и тази за съвместна работа вътре в компанията). Решението е подходящо например за телевизионни групи, за да може да се направи връзка между екипите й в различни точки на планетата и в същото време да има достъп до вътрешната й система за работа така, че да може да бъде излъчено интегрирано предаване.

Втората (Staffico) пък е уеб базирано приложение за агенции за човешки ресурси и вътрешнофирмени отдели за подбор на персонал, което им помага да намират кандидати за работа и да управляват базите си данни с такива.

От петимата души, които учредяват "Булпрос" през 2010 г., в момента за нея работят 500 души, а оборотът й всяка година се удвоява.

"Избрахме конкретно тази компания за обект на новата си инвестиция, защото, освен че работи в сектор, който се развива скоростно, тя е най-бързорастящата в българската IT индустрия. А и за кратката си история е доказала, че има добър екип и капацитет да оперира на външни пазари", казва Росен Иванов от BlackPeak Capital. "За нас принципно бизнесът с информационни технологии е интересен, а и "Булпрос" и като история, и като платформа, е готова за още растеж. Образно казано, намира се на правилната траектория", добавя той.

Ивайло Славов коментира, че още при стартирането на фирмата през 2010-та година, със съдружниците си са имали амбицията "Булпрос" да расте и да обслужва големи клиенти. "В началото имахме колебания относно развитието на компанията, но след бързия възход разбрахме, че може да си поставяме още по-амбициозни цели", допълни Славов.

"Булпрос" не се занимава с малки клиенти, а и цялата й организация е като на мащабните мултинационални концерни, за каквито Славов и колегите му са работили преди това (като Microsoft, Adecco, Comparex). Плюсът от този опит е, че в момента "Булпрос" има ясна и стабилна организация със силен мениджмънт на средно ниво - един от факторите за успех, които често спъват местните компании независимо с какво се занимават.

Основният пазар на фирмата в момента е Германия, но "фронтът" за разрастване е доста по-широк - САЩ, цяла Западна и Централна Европа.

До върха и след него

Със средствата от BlackPeak Capital и германския коинвеститор "Булпрос" ще гони както органичен растеж, така и покупка на други компании от сектора. По думите на Ивайло Славов, именно за идентификацията, подбора и оценката на планираните придобивания на компании той и колегите му ще разчитат на помощ от BlackPeak Capital.

Освен за три години да стане лидер в бизнес нишата си в Югоизточна Европа по-конкретно собствениците на "Булпрос" си поставят за цел тя да има 50 млн. лв. оборот през 2018 г. Основен проблем пред компанията пък е липсата на кадри, за които освен за клиенти се състезава на една писта с дружества от Русия, Украйна, Беларус, Полша, Румъния, Индия и Китай.

"Планираме да наемем над 100 души в следващите три месеца", казва Ивайло Славов. В момента по-голямата част от близо 500-те души във фирмата, са българи, но има и представители от още 15 нации, които работят в компанията.

Що се отнася до изхода, Ивайло Славов е категоричен, че когато се стигне до там, той и колегите му ще бъдат гъвкави. По думите му, категорично решение за формата или времето на изхода на този етап няма. Няма и решение на основателите на фирмата до колко са готови да свалят участието си в нея: "В крайна сметка да имаш малко от много е по-добре, отколкото да имаш много от малко", казва Славов.

Не са ограничени и възможностите за допълнително финансиране. Според Росен Иванов, BlackPeak Capital е готов да осигури още пари независимо под каква форма (банково, мецанин или друго). "Кукичката" е доста бляскава - според Ивайло Славов всеки инвестиран лев в "Булпрос" досега е пораснал над 100 пъти.

Да срещнеш инвеститор

Вече десета година конференцията на "Капитал" "Сделки и инвеститори" събира компании, консултанти, инвестиционни фондове, предприемачи и инвеститори, като създава платформа за срещи, дискусии, обмяна на смислен опит и начало на нови партньорства. Събитието ще е на 27 октомври в "София хотел Балкан". Съорганизатори на събитието са BlackPеak Capital и Entrea Capital. Партньори на форума са Schoenherr, Deloitte, EIF, както и BVCA.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • - 7
    • + 25

    Да са живи и здрави, колко хора от тях привлякохме :)

    Нередност?
  • 2
    comusina avatar :-|
    comusina
    • - 5
    • + 21

    ... "Булпрос" има ясна и стабилна организация със силен мениджмънт на средно ниво - един от факторите за успех, които често спъват местните компании независимо с какво се занимават...

    Средния мениджмънт са хора без никакъв опит (за образование също може да се спори) и на практика решенията им не служат за нищо. Общо взето си играят на мениджмънт, а сделките се правят на по ракия две. За това текучеството там е наи-динамичния процес. Типична българска компания - булпрост

    Нередност?
  • 3
    a_k_ avatar :-|
    React
    • - 5
    • + 29

    Булпрос е компания работеща на принципа "body shop" или агенция за персонал.Наема хора(програмисти,сис админи или просто съпорт) и ги отдава основно на чужди компании да работят по техни проекти ,под ръководството на техните мениджъри,разбира се комуникацията се извършва по интернет,единственото ,което Булпрос прави е да осигури работно място и да събира часове,които служителите й са отработили за клиента х ,на базата на които се издават разплащателни фактури.Фирмата печели от разликата в цената на труда между Запада и България.Естествено и клиентите й ,малки и средно големи чужди ит компании,се обръщат към нея с цел намаляване на разходите по не critical ,но нужни части , понякога досадни,от техните проекти - т.е Булпрос се явява един посредник.Всеки може да си направи сам изводите колко устойчив бизнес модел е това - 2 млн евро за 30% от фирма с 500 човека персонал,както и 6.5 млн евро приходи отнесени към същият брой служители.

    Нередност?
  • 4
    nhj1548150557314993 avatar :-|
    Brandtal
    • - 5
    • + 24

    Значи 1 човек в Булпрос докарва за компанията около 26к на година или 2166 на месец??! Това е изключително малко....супер малко.

    Ако са това реалните приходи на Булпрос,то това е доста неефективна компания.

    Не бих инвестирал никога в такава компания.



    Нередност?
  • 5
    damianrm1 avatar :-P
    damianrm1
    • - 3
    • + 15

    Малко съмнително изглежда ... нова компания и хоп - всичкия пазар нея чакал ... Няма нещо революционно ново ... май е по-вероятно собствениците да са видели американския модел на борсата ..надуваш балона, продаваш на борсата, бягаш /или фалираш - все тая-то фирмата фалира, дръпнатите пари лично твои - НЕ/

    Нередност?
  • 6
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • - 3
    • + 14

    Това ми изглежда като платен репортаж, което не говори никак добре за икономедия, ако е така.. Тази фирма никога дори не съм и а чувал камо ли да е референция за успех както ни се влушавА! А относно лицето от снимката, ако не ме лъже паметта преди няколко години (в началото на кризата) беше уволнен от Адекко за съмнения в неетични практики...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    kilgore avatar :-|
    kilgore
    • - 2
    • + 14

    Нашата фирма сме 15-18 човека и правим около 1-2 млн. оборот на година :)
    Тези с 30 пъти повече хора, правят 3-6 пъти повече :)
    Нормално е да ги пишат по вестниците, но в друга графа :)

    Нередност?
  • 8
    kilgore avatar :-|
    kilgore
    • - 3
    • + 13

    Веднъж слушах техни служители да се възмущават, как инженер с немски имал наглостта да иска 900 лева за работа в Пловдив...

    Нередност?
  • 9
    bajiwan avatar :-|
    Бай Иван
    • - 21
    • + 6

    Брех, брех. Изведнъж всички тук станаха големи експерти, мениджъри, критици и разбирачи. А в действителност сте една паплач от дребни душици, злобари и завистници :)

    Нередност?
  • 10
    bajiwan avatar :-P
    Бай Иван
    • - 19
    • + 3

    Ало, цъкача отгоре дето правел по 1-2 млн на година с още 15 човека... можеш да зблудиш някой тук който няма представа от нещата, но и ти и аз знаем че си просто цъкаш който поддържа някакво готово продуктче и в месеца я свършиш работа за 10 часа я не. А парите всъщност ги прави сейлс тийма.

    Нередност?
Нов коментар