Гергов засега се отказва да увеличи дела си в Пловдивския панаир

Предлжоението за увеличение на капитала под условие изобщо не е обсъждано на общото събрание

Георги Гергов
Георги Гергов
Георги Гергов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Георги Гергов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на икономиката е против предложенията, което би блокирало одобрението им.

Нито едно от предложенията за промени в "Международен панаир Пловдив" не е било прието на общото събрание на 9 юни, съобщиха от Министерство на икономиката. Така дяловото участие в капитала се запазва и дружеството "Пълдин Туринвест", контролирано от Георги Гергов, засега няма да увеличи акционерния си дял. Предложеният дневен ред беше промяна в устава, увеличение на капитала под условие и промяна в борда на директорите. Предложението за общото събрание заедно с дневния ред е на "Пълдин Туринвест", подписано от представителя му Иван Соколов, показват документите в Търговския регистър.  Предишното общо събрание по същия дневен ред се провали. То беше насрочено за 19 май, но нямаше достатъчно кворум. По време на общото събрание представители на администрацията на панаира направиха всичко възможно да възпрепятстват отразяването му от репортер на "Капитал Daily".

Министерство срещу Гергов

Сега от отговорите на Министерството на икономиката се разбира, че изобщо не са обсъждани предложенията за увеличението на капитала и промени в устава. Предварително е било решено представителят на държавата Цветан Цирков да гласува "против" тях, обясниха от министерството. Той е трябвало да подкрепи смяна на представителя на държавата в борда, както и на този на "Пълдин Туринвест", ако това бъде предложено. За частното дружество нов представител не е предлаган, а по време на събранието от негова страна не са подкрепили промяна на държавния член на борда. От МИ са се надявали да изтеглят Зара Добрева като член на борда с аргумента, че е много натоварена, стана ясно от отговорите им. За всички тези предложения обаче се изисква 2/3 мнозинство от присъстващите на общото събрание, а делът на Гергов и на държавата е почти равен. Това щеше да блокира и предложението за увеличение на капитала и промени в устава.

Георги Гергов стана акционер в панаира с контролен пакет чрез процедурни хватки – увеличения на капитала, апорт на активи и замяна на имоти. Делът на контролираното от него дружество "Пълдин Туринвест" е  50.36%, а останалите са на Министерството на икономиката. Според последната налична информация основни акционери в частното дружество са съпругата на Гергов Величка чрез "Булинвест Пловдив", както и "Слънчев ден" и "Пътища Пловдив". Община Пловдив има 24% от капитала на "Пълдин Туринвест".

Сегашното предложение за ново увеличение под условие дойде точно преди държавният дял от панаира да бъде пуснат за приватизация. В документите за общото събрание нямаше ясно обяснение за придобиването на нови акции и срещу какво ще стане това. Според обясненията от поканата "акциите ще се запишат от определени лица на определена цена с парични и/или непарични вноски".

"Такава среща няма"

По време на общото събрание представители на администрацията на панаира направиха всичко възможно да възпрепятстват отразяването му от репортер на "Капитал Daily". Първоначално журналистът Маргарет Добрева е посрещната в 12.45 ч. от охраната на входа и след като обяснява, че е за събранието, я упътват към друг охранител, на изхода. Той остава изненадан и казва, че такава среща няма. По негови думи г-н Иван Соколов е в панаира, но за да се случела подобна среща, трябвало да има и други представители на ръководството, които липсвали.

"Човекът звънна на секретарките, които също потвърдиха, че такава среща няма. Към 13.00 ч. влезе мъж през входа на панаира и охраната го упъти на втория етаж, откъдето се чуха гласове", разказа нашият репортер. От информационната табела става ясно, че те са в заседателната зала, пред която се виждат двама разговарящи мъже. След като получава от тях потвърждение, че събрание ще има и той ще бъде представител в него, се уточнява, че журналист не може да присъства. След края на срещата "ще мога да разговарям с когото си искам", по неговите думи. Един от чакащите пред залата после обяснява, че е "представител на бизнеса" и има среща с г-н Соколов, а по-късно се отправя без коментар към изхода заедно с човек, който е казал, че ще бъде на събранието0.

Следва ново настояване от охраната, че събрание няма. На въпроса какъв е бил господинът, чакащ за събитието, охраната отговаря, че той е "приятел на другия", т.е. на този, представил се за човек от бизнеса. След въпрос защо въпросният господин е потвърдил, че ще има среща, от охраната отговарят, че са излъгали, защото пита журналист. Следва неколкократно повтаряне, че е по-добре да тръгваме.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mils5656 avatar :-|
    mils5656
    • + 4

    Как така все отговорни другари се оказаха собственици на най-апетитните хапки от тортата наречена България ! Като няма държава на място така ще е ! После почивайте в България и пълнете джобовете на мутробизнесмени ! Да, бе да ! Как не !

    Нередност?
  • 2
    absent avatar :-|
    Абсент
    • + 2

    Статията добре, ама снимката... снимката говори повече от статията

    Нередност?
  • 3
    demos20002000 avatar :-|
    demos20002000
    • + 1

    Един добре охранван от държавата ни " бизнесмен ".И наистина снимката, която сте публикували е много красноречива. :-) Аз виждам на нея един финансов и бизнес гений, с висок морал и още по - висок интелект. Подходящ за всяка от -най висшите позиции в Вулгаристан. :-)
    Но ако грешно съм видял, ме извинете

    Нередност?
Нов коментар