Гергов опитва да завземе още от Пловдивския панаир

Предложението на назначените от него мениджъри е капиталът на изложението да се вдигне под условие. Точно преди приватизацията на държавния дял

Гергов получи панаира от Министерството на икономиката, когато министър бе Румен Овчаров. После бизнесменът от Пловдив влезе в ръководството на БСП.
Гергов получи панаира от Министерството на икономиката, когато министър бе Румен Овчаров. После бизнесменът от Пловдив влезе в ръководството на БСП.
Гергов получи панаира от Министерството на икономиката, когато министър бе Румен Овчаров. После бизнесменът от Пловдив влезе в ръководството на БСП.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Гергов получи панаира от Министерството на икономиката, когато министър бе Румен Овчаров. После бизнесменът от Пловдив влезе в ръководството на БСП.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От Министерството на икономиката, което е вторият по големина акционер, не казват как ще гласуват по предложеното увеличение на капитала.

Преди осем години и половина Георги Гергов получи без пари и без състезание половината от капитала на Пловдивския панаир. Сега контролирано от него дружество ще опита да увеличи участието си в изложението и съответно да стопи държавния дял. Точно преди Агенцията за приватизация да пусне пакета за продажба.

Операцията е обвита в мъгла - кое дружество и срещу какво ще придобие нови акции в панаира не става ясно от документите за общото събрание, на което трябва да се гласува увеличението. Но ако мениджърите от обкръжението на Гергов могат да не разкриват информация, мълчанието на държавната е необяснимо. Министерството на икономиката, което е собственик почти на половината от капитала, не дава подробности нито за предложението, нито как ще го гласува.

Резултатът от действията и бездействията на държавата е, че за десет години тя не е получила и лев за подарения дял, няма и дивиденти от съвместното участие в панаира. А Гергов държи контрол върху топ актив - огромен имот в широкия център на Пловдив. Срещу който банките му отпускат заеми за десетки милиони. Сега, ако държавата позволи стопяване на дела й, шансът за получаване на нещо започва да става минимален.

Събрание от втори опит

Дружеството "Пълдин туринвест", 76% от което се контролира от бизнесмена Георги Гергов, а остатъкът от община Пловдив, ще опита да увеличи капитала на "Международен панаир Пловдив" под условие. Това стана ясно от дневния ред за общо събрание на акционерите. Първоначално то трябваше да се проведе на 19 май, но заради липса на кворум е отложено за 9 юни. Дневният ред е предложен от борда на директорите на панаира, като поканата е подписана от Иван Соколов, представител на "Пълдин туринвест" - свързано с Гергов дружество.

В дневния ред има три точки – промяна в борда на директорите, увеличение на капитала под условие и промени в устава на дружеството. До редакционното приключване на броя никой от дружеството не предостави информация с колко точно ще бъде увеличен капиталът и при какви условия ще се записват новите акции. В поканата е отбелязано, че "акциите ще се запишат от определени лица на определена цена с парични и/или непарични вноски".

От Министерството на икономиката, което е собственик на държавния дял от 49.6%, не дадоха отговор на въпрос на "Капитал Daily" какви ще са условията на увеличението и как ще се промени акционерната структура, ако предложението бъде прието. Не е ясно и как ще гласува представителят на държавата на събранието на 9 юни – от министерството заявиха: "В зависимост от това какви допълнителни материали ще бъдат предложени за втора дата и след техния анализ министърът на икономиката Божидар Лукарски ще вземе решение."

Добрата новина е, че според сегашния устав акционерното участие на държавата не може да бъде намалявано. Възможно е обаче предлаганите промени в устава да са за промяна на тази разпоредба. От протокол на съвета на директорите се вижда, че от тримата членове държавният представител е гласувал против увеличението и промените в устава.

Според отговорите на министерството на първата дата 19 май за събранието се е регистрирал единствено пълномощникът на държавата. Така липсата на кворум е отложила вземането на решенията. В момента акционерите в "Международен панаир Пловдив" са "Пълдин туринвест" с 50.36% и Министерството на икономиката с 49.63%. Решенията за промяна в капитала могат да се вземат с поне две трети от акционерите, т.е. "Пълдин туринвест" не може да одобри увеличение, ако няма подкрепа и на икономическото министерство.

Потърсен на мобилния си телефон, Георги Гергов каза, че няма нищо общо. На стационарния телефон на "Пълдин туринвест" отговори секретарка с думите "кабинетът на г-н Гергов" и обеща да предаде на управляващите, че сме ги търсили. По последна информация от 2010 г. сред акционерите на "Пълдин туринвест" са Величка Гергова, съпруга на бизнесмена, чрез дружествата си "Булинвест Пловдив", "Слънчев ден" и "Пътища Пловдив".

План за приватизация

Преди дни изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов съобщи, че до края на юни трябва да бъде обявен търг за приватизацията на държавния дял в панаира. Предвижда се всичките 49.63% от капитала, което е цялото държавно участие, да бъдат продадени. Тогава Караниколов обясни, че няма да има специални изисквания към бъдещите купувачи, тъй като те ще придобият миноритарен дял, а управлението зависи от мажоритарния собственик. Оценката е готова, така че скоро продажбата може да започне.

В момента "Международен панаир Пловдив" е ипотекиран в Уникредит Булбанк – единият договор за кредит е от септември миналата година за 19.56 млн. лв., а другият е от 2010 г. за 13.07 млн. евро. Дружеството не е публикувало задължителните по закон финансови отчети в Търговския регистър.

 

Панаирът - инвеститор в морски хотели

През септември миналата година бордът на директорите на панаира гласува ново прехвърляне на имоти с несъгласието на представителя на държавата Зара Добрева. Решението е да се прехвърлят на панаира два хотела и административна сграда, които са собственост на "Слънчев ден". В замяна на това "Слънчев ден" получава две емблематични за Пловдив заведения, закупени от Гергов преди повече от 10 години – "Ритора" и "Пълдин", които са в Стария град.

Хотелите в "Слънчев ден" са "Вероника" и "Мираж" заедно с обслужващи сгради и терени към тях. Оценката им официално е 15.527 млн. лв., а имотите в Пловдив са оценени на 5.477 млн. лв. За да се изравни разликата, панаирът трябва да плати на "Слънчев ден" 9.78 млн. лв., като сумата е преведена чрез кредит от Уникредит Булбанк. Заемът е по-голям -  19.56 млн. лв., вероятно горницата е за нужните инвестиции в хотелите. "Международен панаир Пловдив" се задължава да построи и крайморски фамилни къщи в курорта "Св. св. Константин и Елена" с инвестиционна цел.

Всъщност през април хотел "Вероника", а оттам и панаирът, влязоха в новините. Сградата се срути, загинаха четирима работници, а виновните още не са ясни.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 33

    Разликата между 49,999% държавна фирма и 100% държавна фирма е, че в единия случай частният "инвеститор" опразни банковите депозити на държавното дружество и почна да си строи с тях хотели, от които 10 години нямало дивидент. Докато в случая на 100% държавни фирми заработеното се слага на депозит в КТБ, след което някой отива да си го изтегли, със или без да се отметне в портиерската тетрадка. Кметовете на Тополовград и Белово пък продали 30 хиляди декара землище зад гърба на общинския съвет и веднага 2 банки го ипотекирали за 10 милиона лева. В контекста на реалните функции, които днес изпълнява държавната собственост, мога да се досетя и кои са банките. ДСК искат история на имота 10 години назад, накрая на лелята на братовчедката на продавача печатът върху брачното свидетелство от 1964 година не се четял и ипотеката пропада. ДСК не ги търси за сделки с гол кметски подпис, Булбанк, Експресбанк и Пощенска също. Но ако питаш простолюдието, то си мисли, че държавната собственост е "общнонародно благо, управлявано от дейни и способни стопански и партийни ръководители".

    Нередност?
  • 2
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • + 17

    Гергов трябва да бъде разследван за Виктория, толкова нередности и в разрешителното и в начина на получаването му и в трагичното му изпълнение

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков
    • + 10

    Историята на придобиването на Пловдивския панаир от Гергов е емблематична за целия преход. Общинският съвет гласува договор. Герговите дружества имат 25 % и техния дял не може да се увеличава. Гергов дава пари, общината - имоти. След няколкоко години, общината реално е изгубила огромни ценни имоти и няма нищо, държавата е изгубила мажоритарния дял, въпреки че Панаирът е в забранителния списък за приватизиране. Държавата и Общината не са получили лев. Представителят на Община Пловдив в дружеството, Николай Радев, (БСП, в момента директор на Английската гимназия) нещо забравил три години да информира Общинския съвет. Има хиляди страници с факти, стотици публикациии, ТВ предавания, разпити от следствието. Прокуратурата и държавата (Р. Овч. - министър на икономиката) "не могат" нищо да направят. А фактите и след 100 г. ще са същите - кон за кокошка с любезното съдействие на съд и прокуратура.

    Нередност?
  • 4
    peteriliev avatar :-|
    Петър
    • + 4

    Защо му е по-голям дял от нещо, което е на загуба всяка година? Разбирам да беше печеливш бизнес... Може би се готви да го продава на части като апетитни имоти.

    На въпрос защо панаира деградира всяка година Гергов отговаря "Защото вече има интернет и на фирмите не им е нужно да се събират на едно физическо място за да се свързват". Това е така и е доста удобно оправдание, но защо тогава панаири, конференции, пленери и изложения на най-различни индустрии разцъфтяват в целия свят? Западните фирми нямат ли интернет? Начин има, просто някои хора не могат да дойдат в новия милениум все още. Или пък не искат.

    Нередност?
  • 5
    lele266 avatar :-|
    lele266
    • + 3

    защото сме цоциалисти.

    Нередност?
  • 6
    tli53365013 avatar :-|
    Nikolay Petkov
    • - 1

    Пловдивския панаир е complete joke!

    Нередност?
Нов коментар