Държавата подготвя няколко компании за приватизация

САПИ, "Нити" и имоти в Овча купел са сред планираните близки сделки

Скоро държавата ще се раздели окончателно с Пловдивския панаир
Скоро държавата ще се раздели окончателно с Пловдивския панаир
Скоро държавата ще се раздели окончателно с Пловдивския панаир    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Скоро държавата ще се раздели окончателно с Пловдивския панаир    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Много от компаниите могат да предизвикат интерес от потенциални купувачи с имотите си, а не с дейността си.

Агенцията за приватизация (АПСК) подготвя за продажба няколко компании. Активите на всички предприятия, които ще се предложат на инвеститорите, ще бъдат прехвърлени в Държавна консолидационна компания (ДКК). Така ще се избегне изискването на закона парите от приватизация да отидат в Сребърния фонд за гарантиране на пенсионната система, а вместо това те ще бъдат внесени в бюджета като дивидент от ДКК. На първия етап се предвижда да бъдат продадени дял от "Пловдивски панаир", "Система за пазарна информация" (САПИ), "Овча купел", както и "Нити" - Казанлък. Първото дружество ще бъде приватизирано през борсата, а другите две на търг. През последните две години приватизационният процес напълно беше замрял, а приходите бяха символични и те идваха по линия на следприватизационния контрол.

Поредни опити с по-ниска цена

За някои от тях е правен опит да се продадат, но са липсвали кандидати. За "Нити" например оценката сега е 1.8 млн. лв., доста под началната цена при предишните неуспешни опити. Преди няколко години АПСК пробва да го продаде с начална цена 6.1 млн. лв., после тя падна на 4.5 млн. лв., но макар няколко кандидата да купуваха документи за участие, до реална сделка не се стигна. По неофициална информация сега интерес към дружеството, което произвежда и военна техника, може да прояви собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев и "Арсенал".

Особеното при продажбата на "Нити" е, че за 80% от цената ще може да се плати с компенсаторни инструменти. В момента те се търгуват на около 50% от номинала си, т.е. за дела, платим с компенсаторки, купувачът най-вероятно ще плати наполовина по-малко от обявената стойност. В доклада за предстоящата приватизация е посочено, че "Нити" е стабилизирано, приключени са споровете за собственост с "Арсенал" и може да се очаква успешна приватизация.

За имоти и информация

Активите на дружеството "Овча купел" са няколко имота в София – терени в едноименния квартал. В момента, макар цените на имотите да не са много високи, близостта им до Нов български университет и развиващи се нови квартали може да направят компанията атрактивна. Оценката на дружеството е около 7 млн. лв. Преди това тя е била 10 млн. лв., но по времето на правителството на Пламен Орешарски са извадени 13 имота, с което и цената е паднала.

Продажба се готви и за САПИ – реално купувачът ще придобие база данни с цени в сектора на селското стопанство. Началната цена в търга най-вероятно ще е 200 хил. лв., а източници от сектора сочат като кандидат собственикът на "Литекс комерс" Гриша Ганчев. Пред "Капитал Daily" Ганчев отрече да има намерение за покупка на държавното дружество.

За ВМЗ отново има план да бъде продадено, след като от Министерството на икономиката смятат, че то е с подобрено финансово състояние, погасени са част от дълговете му и компанията работи по сключени договори. Сделката обаче едва ли ще започне преди края на годината, защото е нужна нова оценка. Акционери във военния комплекс са държавата – директно чрез МИЕ, и ДКК, в която е била апортирана инфраструктурата на завода. По времето на предишния икономически министър Драгомир Стойнев държавата изля милиони в силно задлъжнялото предприятие чрез ДКК и така компанията стана акционер.

Пловдивско сбогуване

След няколко години битка за контрола върху "Международен панаир-Пловдив" държавата, изглежда, е приела, че ще излезе напълно от него. В момента делът й е 49.63%, като плановете са той да бъде продаден. Останалият капитал е собственост на члена на ръководството на БСП Георги Гергов, който го придоби, след като преди години правителството на БСП му подариха без търг миноритарен дял, а впоследствие той изкупи акциите на реститути и увеличи участието си.

Идеята е миноритарният дял да бъде предложен на борсата чрез централизиран публичен дълг. Това е бърза операция, но проблемът е, че държавата не разполага с финансови данни за пловдивското дружество.

Допреди няколко години "Пловдивският панаир" и ВМЗ бяха в забранителния списък за приватизация, но в началото на 2013 г. депутатите гласуваха изваждането им от него. По неофициална информация плановете са парите от продажбата на панаира да бъдат използвани за придобиване на инфраструктурата на Слънчев бряг, която след това да бъде прехвърлена на община Несебър, а дружеството да бъде приватизирано.

Другите на линия

На следващ етап плановете на АПСК са да приключи с приватизацията на "Аудио-видео Орфей", в което подобно на "Овча купел" интерес могат да предизвикат предимно имотите, а не дейността на самата компания. Планира се и продажба на държавната строителна компания "Монтажи", досега оценявана на 7 млн. лв. След като заради неплатени дългове няколко нейни имота бяха продадени от частни съдебни изпълнители, ще се прави нова оценка. Заради непогасени навреме задължения, основно заплати и осигуровки, "Монтажи" изгуби доста атрактивни имоти, най-скъпите от които в Пловдив и в София. Приватизиран ще бъде и миноритарен дял от "Свободна зона-Бургас".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 9
    • + 3

    Разликата между нас и другите!
    В Б-я-гледат да се отърват от бизнес ,без да се интерисува държавата какво ще стане след приватизацията и как ще продължи!
    В Китай-държавата инвестира и развива бизнес.И го продава и помага да се стабелизира и развие новия частен собственик.
    Колко сме далеко от пилотажа на КОМУНИСТИЧЕСКА И ДИКТАТОРСКА ДЪРЖАВА ,като КИтай!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 12

    Служебното да действа, ГЕРБ не приватизира нито една фирма за 3,5 години, ако не смятаме прехвърлянето на Догантабак по номинал на дефакто-собственика си откакто я има.

    Нередност?
  • 3
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 1
    • + 8

    Браво!

    А защо не виждам в списъка Напоителни системи, БДЖ и 51% от акциите на Български пощи? (въпреки че веднага ще избухнат протести)

    Наистина е срамно, че на ГЕРБ приватизационните прогнози, заложени в бюджета, бяха по-ниски от тези на БСП/ДПС.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#3] от "Finland":

    Е те ГЕРБ си казват, за какво да правим густо на Реформаторския блок. Те се имат за партия на лекарите и програмистите, а ги е шубе да изкажат мнение, дали е хубаво да се паркира по тротоарите. Сакън да не подплашат някой автоталибан сред потенциалните гласоподаватели. А ние, дето сме партията на сотаджиите и маникюристките, трябва да обясняваме баш преди избори, как ще вадим кестените БДЖ, ВМЗ, Топлофикация и Български пощи от огъня - няма да стане...Ние за Топлофикация се изтървахме. че мислим да въвеждаме 2% градски данък, за да и покриваме загубите и гледай каква буря се изви...Затова оттук насетне мълчим...

    Нередност?
  • 5
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 1
    • + 1

    Приватизация по български!!!
    Или казано на български-крадене под масата!
    Всички казват има корупция в Б-я ,и тя ни разсипва.
    Да сте видели или прочели какви мерки против ния имат политическите партии.
    И не се поликуват такива неща в сайтовете,защото всички започват да предлагат различни начини за борба с корупцията, а това вреди на управляващия ни елит ,няма да може да краде!
    Обаче има и голяма част тролове ,които правят обратното-разводняват и насочват темат в друга посока!

    Нередност?
Нов коментар