🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Coface: България е сред държавите с най-голям спад на фалитите в региона

Подобряването на пазара на труда, ниската инфлация и спадащите цени на петрола са сред положителните фактори за бизнеса в Централна и Източна Европа

"Холдинг Пътища" е най-голямата компания по размер на дълговете, обявена в несъстоятелност през 2014 г., посочват от "Кофас България". Пасивите му са 72.2 млн. евро.
"Холдинг Пътища" е най-голямата компания по размер на дълговете, обявена в несъстоятелност през 2014 г., посочват от "Кофас България". Пасивите му са 72.2 млн. евро.
"Холдинг Пътища" е най-голямата компания по размер на дълговете, обявена в несъстоятелност през 2014 г., посочват от "Кофас България". Пасивите му са 72.2 млн. евро.    ©  АСЕН ТОНЕВ
"Холдинг Пътища" е най-голямата компания по размер на дълговете, обявена в несъстоятелност през 2014 г., посочват от "Кофас България". Пасивите му са 72.2 млн. евро.    ©  АСЕН ТОНЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е сред страните с най-голям спад на обявените в несъстоятелност дружества в Централна и Източна Европа за 2014 г., показват данни на международната компания за управление на кредитен риск Coface. За миналата година броят на приключилите дейността си компании се е свил с 22.8% при среден за региона спад от 0.5%. Сред положителните фактори за бизнеса в страната и в региона са подобряването на ситуацията на пазара на труда, повишаването на работните възнаграждения, ниската инфлация, а в някои държави, сред които и България – дефлация, както и спадащите цени на петрола на международните пазари. Перспективите също остават положителни, като от Coface очакват през 2015 г. несъстоятелностите в региона да намалеят с 6%.

Секторни специфики

Най-сериозни като цяло за региона остават затрудненията пред компаниите от сектор търговия на дребно, където проучването на Coface показва най-голям дял на компаниите в несъстоятелност. В България работещите в тази сфера фирми също са сред най-затруднените въпреки лекия ръст на потребителското търсене, отчетен през миналата година.

"Индексът на потребителското доверие в България остава най-ниският в Европа, по-нисък дори от страни със сериозни затруднения като Гърция, Кипър и Хърватия", отбелязва Милена Виденова, управител на "Кофас България". "Хората са много предпазливи, няма толкова много емоционални покупки", допълва тя.

Сред най-засегнатите сектори в страната са още търговията на едро, строителството и операциите с недвижими имоти (виж графиката). Най-добра е ситуацията в ИТ сектора, който продължава да привлича инвестиции, в рибарството, във фармацевтичния сектор, в производството на химикали и химически продукти, както и в аутсорсинга, където България е сред водещите дестинациите в света, посочва мениджърът.

Освен ниското потребителско доверие, което оказва съществен ефект най-вече за несъстоятелностите в търговията на дребно, сред основните причини за финансовите затруднения на българския бизнес, а и на компаниите в региона като цяло, Виденова изброява още високите равнища на задлъжнялост на фирмите, секторната цикличност, лошото управление на ликвидността в дружествата, както и ограничените възможности за финансиране. Сред рисковете пред компаниите остават финансовото състояние на Гърция и сложната геополитическа обстановка в Русия, която засяга особено силно сектори като хотелиерството и ресторантьорството, както и операциите с недвижими имоти. От Coface обаче смятат, че подобрението на макроикономическите показатели в България и спадът на цените на основни суровини ще подпомогнат развитието на компаниите в страната.

Регионални различия

Зад сравнително скромния спад на несъстоятелностите общо за региона стоят различни по посока и интензитет промени в отделните страни. След като през 2013 г. България беше в групата на държавите с най-висок ръст на компаниите, прекратили дейност, през 2014 г. страната бележи обрат и е сред регионалните шампиони по спад на несъстоятелностите.

Фактор за това са и промените в законодателството, които ограничиха възможностите за обявяване на фалит със задна дата. Междувременно правните процедури по обявяване на несъстоятелност остават сред най-времеемките в региона – от порядъка на 2-3 години. "Започналата реформа в съдебната система, ако бъде реализирана по начина, по който е представена, също е сериозна заявка за бизнеса и може да ни направи изключително привлекателни за инвестиции", посочва Милена Виденова.

През 2014 г. общо 644 фирми в България са обявили официално прекратяването на дейността си в сравнение с 834 за 2013 г. Делът им спрямо общия брой активни компании на местния пазар остава сред най-ниските в региона – 0.16%, изчисляват анализаторите.

За сравнение - в Румъния, където е отчетен сходен темп на намаляване в броя на несъстоятелностите (27.9%), делът на прекратилите дейността си компании е най-висок в разглежданите от Coface 13 държави от региона – 4.54% (виж таблицата). Най-значителен е спадът в несъстоятелностите в Сърбия – с 43.8% спрямо миналата година, но той идва след висок ръст през 2013 г. в резултат от законодателна промяна.

На обратния полюс е Словения, където през 2014 г. броят на компаниите, прекратили дейност, почти се е удвоил (44.7% ръст) вследствие на неадекватни инвестиционни решения, силна междуфирмена задлъжнялост и слабо адаптиране към икономическата ситуация. Промени в правната рамка, с които се ускоряват процедурите по обявяване в несъстоятелност, стоят зад високия ръст на показателя в Унгария – 29.4%.

Компании в несъстоятелност през 2014 г.
ДържаваБрой фирмиПромяна спрямо 2013 г.Дял от действащите фирми
Източник: Coface
България644-22.80%0.16%
Хърватия2764-14.30%1.09%
Чехия1272215.40%0.87%
Естония5231.80%0.38%
Унгария1746129.40%2.93%
Латвия8534.30%0.37%
Литва16365.40%1.76%
Полша823-6.80%0.05%
Румъния20120-27.90%4.54%
Сърбия4773-43.80%4.13%
Словакия5223.00%0.08%
Словения144644.70%0.73%
Украйна10815.10%0.08%

Все още няма коментари
Нов коментар