🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е сред държавите с най-голям ръст на фалиралите фирми

Намаленото вътрешно търсене, свитото кредитиране и ликвидността са сред основните проблеми за компаниите

Заводът за стъкло "Рубин" в Плевен е най-голямата компания по размер на дълговете, обявена в несъстоятелност през миналата година, казаха от "Кофас България". Пасивите му са 111.5 млн. евро, а служителите му са били 453 души (снимката е архив)
Заводът за стъкло "Рубин" в Плевен е най-голямата компания по размер на дълговете, обявена в несъстоятелност през миналата година, казаха от "Кофас България". Пасивите му са 111.5 млн. евро, а служителите му са били 453 души (снимката е архив)
Заводът за стъкло "Рубин" в Плевен е най-голямата компания по размер на дълговете, обявена в несъстоятелност през миналата година, казаха от "Кофас България". Пасивите му са 111.5 млн. евро, а служителите му са били 453 души (снимката е архив)    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Заводът за стъкло "Рубин" в Плевен е най-голямата компания по размер на дълговете, обявена в несъстоятелност през миналата година, казаха от "Кофас България". Пасивите му са 111.5 млн. евро, а служителите му са били 453 души (снимката е архив)    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е държавата с най-голям ръст на обявените в несъстоятелност компании за миналата година в Централна и Източна Европа, но и сред тези с най-бавни процедури. Това каза пред журналисти Милена Виденова, управител на "Кофас България", при представянето на данни за броя фирми, приключили дейността си в последната години. През миналата година общо 70 хил. дружества от региона на ЦИЕ са обявили несъстоятелност, което е с 5% повече спрямо 2012 г. Секторите с най-много затруднения са строителството и търговията на едро и дребно, сочи анализът на международната компания Coface.

Помисли превантивно

Най-добро е положението в Унгария, където след големият брой несъстоятелности преди години за миналата има 41% спад. Като основна причина за него се посочва успехът на програмата "Растеж чрез финансиране", действаща от близо година. Програмата на централната банка е за отпускане на безлихвени заеми към търговските банки, с които те финансират бизнеса. Плановете са програмата да работи поне до края на тази година и общата й стойност да достигне 8.9 млрд. долара.

В най-лошо положение засега е България, с 834 фирми, обявили официално прекратяването на дейността си за миналата година. Броят им е с 40% повече, отколкото през 2012 г. Няколко могат да бъдат причините за това, посочи Виденова. Това са намаленото вътрешно търсене, трудният достъп до кредитиране и недостатъчното програми за подкрепа на бизнеса. Недобрата преценка на риска, забавените плащания и събирането на вземания също утежняват много положението на фирмите. За първите три месеца на тази година броят на обявените в несъстоятелност компании е намалял с 27% спрямо същия период на миналата, но въздействаща причина може да е промяната в правната уредба, която ограничи силно възможността да се обявява процедура със задна дата.

От "Кофас България", както и от Българската търговско-промишлена палата отбелязаха положителното влияние на тази промяна. Проблем обаче продължават да бъдат дългите процедури – по данни на БТПП средният срок между подаването на заявление и приключването на процедурата е три години за България. За сравнение – проучването на Coface показва, че в Унгария и Чехия е около две години. Делът на дружествата в несъстоятелност спрямо общия брой действащи компании в България е 0.2%, докато в Румъния например е 6.4%, а в Полша е 0.05%.

С държавна подкрепа

В България секторите в най-добро положение, т.е. с най-малко фирми в затруднение, са фармацията, IT, телекомуникации, енергетика и аутсорсинг услуги. Това обаче не означава, че там компаниите не могат да изпитат трудности в следващите години, обясни Виденова. Още повече че в два от тях – фармацията и енергетиката, има силна зависимост от държавата, посочи тя. Най-зле са търговията на едро и дребно основно заради слабото вътрешно потребление, селското стопанство, строителството и операциите с имоти, производството на храни и наземният транспорт. При храните слабото потребление също оказва влияние, което особено силно се вижда в продажбите на продукти, различни от основните, чиито цени са и малко по-високи, посочват от "Кофас България". Интересно е положението в селското стопанство – там субсидиите са сред факторите, които са допринесли за затрудненията, стана ясно от думите на Виденова. Причината е, че дълги години компаниите от сектора са разчитали на тях, не са вземали мерки за оценяване на рисковете и не са правили финансов инженеринг, в резултат спад в цените, лоша година или спиране на субсидии са се отразили лошо. В транспорта забавените плащания са един от основните фактори за фалити.

Виденова посочи, че вероятно през тази и следващата година ще има стабилизиране и броят на делата може да намалее, но остават проблемите с ниската ликвидност и финансовите трудности за българските компании. Прогнозата на Coface е броят на фалитите да намалее в Полша и Латвия, а с най-голямо увеличение ще е при Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия и Словения.

Компании в несъстоятелност през 2013 г.
ДържаваБрой фирмиПромяна спрямо 2012Дял от общо действащите дружества
България83440.00%0.20%
Хърватия31965.00%2.00%
Чехия1065332.40%0.70%
Естония5143.80%0.40%
Унгария13489-41.00%2.30%
Латвия918-7.40%0.40%
Литва15178.40%1.70%
Полша8830.70%0.05%
Румъния273455.00%6.40%
Сърбия84982.00%7.60%
Словакия50712.20%0.09%
Словения9941.40%0.54%
Източник: Coface

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jorosrabskia avatar :-P
    jorosrabskia
    • + 11

    А, Орещарски, нали бизнеса беше спрял да се страхува и запо4на да инвестира....то кво стана, нещо май фалира

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 12

    Хората се раждат и умират. Фирмите са основават и фалират. Дотук драма няма. Истинската драма е в намаляващата заетост, каквито и еквилибристики да правят с обратния показател - безработицата. Та заетостта трайно спада, напук на обещаните 240 000 работни места :-)
    Фактът че новата тройна е съставена на практика от национални предатели, които в целта си да осакатят БГ в полза на руските си началници съсипват колкото и каквото могат. Например енергетиката.
    На 25-ти ще разберем дали му се вижда края или крадците и предателите ще получат нов мандат да унищожават. Гложди ме съмнението че докато енергетиката не стане 100% руска собственост истерията няма да свърши. Какво ли ни предстои да видим след Презерватива, Болната Кукла и добре познатите руски ибричкии БКП/ДПС? БГ се превърна в лаборатория за политически уроди и тестването им върху живи (все още) хора. Гнус.

    Нередност?
  • 3
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 5

    "В България секторите в най-добро положение, т.е. с най-малко фирми в затруднение, са фармацията, IT, телекомуникации, енергетика и аутсорсинг услуги."

    НЕК е почти фалирала, но за сметка на това, фирмите в отрасъла се радват на добро здраве... За сметка или именно за това?!

    Нередност?
  • 4
    telqk avatar :-|
    telqk
    • + 2

    Те повечето фирми са на чугуни - свършиха парите в куфарчетата и само на фасилити мениджмънт - продавай евтино - купувай скъпо, играта не може да продължи до безкрайност. А и малко остана да се крадне!

    Нередност?
  • 5
    kapitalist111 avatar :-|
    Магазинер

    Е, всяко начало има и край! При нас краят е непоклатим...докато има криворазбрана свобода... Да не говорим за маркетинговите стратегии на фирмите..смях в залата. Докато не се научим да управляваме бизнеса си, докато държавата не спре да играе срещу бизнеса...докато....какво ли трябва да се случи? Елементарна математика е, но няма кой да смята, струва ми се.

    Нередност?
Нов коментар