БЕХ търси 650 млн. евро заем заради задълженията на НЕК

Част от средствата ще се използват за подобряване ликвидността на холдинга

Емисията на БЕХ ще предизвика интерес най-вече заради ниските банкови лихви, което провокира в инвеститорите глад за доходност, смятат анализатори
Емисията на БЕХ ще предизвика интерес най-вече заради ниските банкови лихви, което провокира в инвеститорите глад за доходност, смятат анализатори
Емисията на БЕХ ще предизвика интерес най-вече заради ниските банкови лихви, което провокира в инвеститорите глад за доходност, смятат анализатори    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Емисията на БЕХ ще предизвика интерес най-вече заради ниските банкови лихви, което провокира в инвеститорите глад за доходност, смятат анализатори    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви две процедури, с които се опитва да намери средства, за да може дъщерното му дружество - Националната електрическа компания (НЕК), да се разплати с двете американски централи "Ей И Ес ЗС Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". За целта са нужни 900 млн. лв., но от публикуваните в петък процедури става ясно, че холдингът търси 650 млн. евро. Едната е за избор на инвестиционен консултант, който да емитира облигационна емисия в размер на 650 млн. евро, а другата - за избор на финансиращи институции за структурирането на заем, който може и да е синдикиран (отпуснат от няколко банки).

От обявите става ясно, че със средствата ще се покрият и задължения към други производители и ще се подобри ликвидността на холдинга. Реално НЕК дължи пари на повечето централи, от които изкупува електроенергията, която след това продава по регулирани цени. Според финансовия отчет на дружеството за 2014 г. търговските му задължения са в размер на 1.169 млрд. лв., отделно краткосрочните задължения към свързани лица са над 749 млн. лв. Финансовото състояние на БЕХ също не е цветущо. Според консолидирания отчет на холдинга, който обединява всички държавни енергийни дружества, загубата за миналата година е в размер на 274 млн. лв., което е увеличение от 13 пъти спрямо 2013 г. Краткосрочните търговски и други задължения също са нараснали значително и са достигнали близо 1.9 млрд. лв. при 1.436 млрд. лв. за 2013 г.

Какво търси БЕХ

Процедурата за избор на инвестиционен консултант е открит конкурс с предварителен подбор. Той ще трябва да осигури мостово финансиране за обявената сума от 650 млн. евро за срок от 9 - 12 месеца. Търсеният заем пък трябва да е дългосрочен, за период от пет години. Подобна беше и схемата, която БЕХ използва през 2013 г., когато холдингът пусна емисия за 500 млн. евро, от които 200 млн. евро отново бяха използвани за покриването на задължението на НЕК към BNP Paribas по проекта АЕЦ "Белене".

Тогава обаче опитът да бъде намерен средносрочен заем се провали, тъй като само Deutsche Bank подаде окончателна оферта, но впоследствие беше дисквалифицирана заради неплатена гаранция за участие.

Според Емил Петров, брокер в "Елана", емисията ще предизвика интерес и няма да е трудно да се пласира, тъй като заради ниските лихви има глад за доходност. По думите му обаче може да се очаква, че доходността ще е по-висока от средната. Като причина за това той изтъкна намалението на кредитния рейтинг на БЕХ до BB от международната рейтингова агенция Fitch.

При пласирането на предишната облигация през 2013 г. доходността, която БЕХ постигна, беше 4.287% въпреки очакванията тя да бъде под 4%. Независимо от това тя беше определена от анализатори като успех на фона на други подобни емисии.

Кой може да участва

Изискванията на БЕХ са участниците в процедурата за инвестиционен консултант, който да пласира емисията, да са сред първите 25 инвестиционни банки по пазарен дял за 2014 г. в пласирането на облигации глобално или в региона на Европа, Близкия изток и Африка. Кандидатите трябва да имат опит и в сделки на капиталовия пазар на дружества от енергийния сектор за периода 2012 - 2014 г. Те могат и да направят обединение, за да участват заедно в процедурата. На втория етап БЕХ ще изпрати покана за представяне на обвързващи оферти на избраните кандидати. През 2013 г. БЕХ избра Citigroup за пласирането на облигацията. Освен нея оферти в конкурса подадоха Deutsche Bank, J.P. Morgan (в консорциум с Първа ФБК), HSBC, Societe Generale и Goldman Sachs.

Критерий за оценка е икономически най-изгодната оферта. С най-голяма тежест е ценовият критерий, а сред останалите са обезпечението и допълнителните условия, които трябва да са най-малко рестриктивни, срокът на изпълнение и опитът на кандидата в пласирането на корпоративни облигации.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    poluvishist avatar :-|
    полувишис
    • + 1

    вместо да търси реформи и оптимизация на бизнеса си, БЕХ търси заеми. типично по комунистически. докато накрая рухне в ръцете ни и ние, данъкоплатците, отново плащаме милиардите заеми.

    Нередност?
  • 2
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 1

    Статия показва, как с месеци не маже да се реши ценови проблем, при наличие на подписано споразумение за сваляне цената на тока. Случаят е следния:
    1. 8 април. "Ново споразумение сваля цената на тока от "Марица-изток" 1 и 3, със 100 млн. лева годишно. МЕ (чрез НЕК) се задължава да изплати дълговете си от 700 млн. лева".
    2. 26 май. "БЕХ ще търси нов милиард, за да финансира дълговете на НЕК. Търси се начин заемът да е с държавна гаранция, въпреки че това не е предвидено в бюджета...От МЕ обясняват, че водят преговори с финансовото ведомство, но вариантът със спешна актуализация на бюджета едва ли е желан от управляващите, заради критики от опозиционните партии".
    3. 21 юли. "М-р Петкова се надява НЕК да се разплати с маришките ТЕЦ-ове до 15 август", т. е. БЕХ да й приведе средствата за това, които ще осигури чрез банков заем";
    4. 18 август. "БЕХ търси нов милиард, за да спаси НЕК". Парадокси:
    4.1. "БЕХ едва сега започва да търси заем от близо 1 млрд. лв., с който НЕК да плати натрупаният огромен дълг от 900 млн. лв." (през април беше 700 млн. лв.);
    4.2. Кого спасява БЕХ, НЕК или потребителите на ел. енергия, от по-високи цени на тока?
    4.3. Поема ли БЕХ отговорност, че със забавяне плащанията на дълга, Бг. губи всеки месец по 8.33 млн. лв.?


    Нередност?
Нов коментар