🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БЕХ удължи процедурата за търсения заем от 650 млн. евро

Под пет са кандидатите да финансират енергийния холдинг

Ако няма нови кандидати, БЕХ има право да избере между тези, които вече са проявили интерес
Ако няма нови кандидати, БЕХ има право да избере между тези, които вече са проявили интерес
Ако няма нови кандидати, БЕХ има право да избере между тези, които вече са проявили интерес    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Ако няма нови кандидати, БЕХ има право да избере между тези, които вече са проявили интерес    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според условията, които самата БЕХ поставя, средствата от заема трябва да бъдат усвоени най-късно до средата на ноември.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) публикува повторна покана към потенциалните кандидати за предоставянето на заем в размер на 650 млн. евро. Средствата са необходими на БЕХ, за да може неговото дъщерно дружество НЕК да се разплати с ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", на които дължи над 900 млн. лв. Това е условието, за да може намалението на цената по дългосрочните договори между НЕК и централите да влезе в сила, за което беше постигната договорка още през пролетта. Според условията, които самата БЕХ поставя, средствата от заема трябва да бъдат усвоени най-късно до средата на ноември.

По-малко кандидати

От БЕХ обясниха, че причината холдингът да публикува повторна покана е, че кандидатите, които са подали документи за участие, са под 5. Според законодателните изисквания при дружества с над 50% държавно участие, които обявяват обществени поръчки, е необходимо да бъде публикувана повторна оферта. В този случай срокът за подаване на заявление за участие е само пет дни и изтича на 2 октомври. Ако дотогава няма нови кандидати за участие в процедурата, БЕХ все пак има право да избере между тези, които вече са проявили интерес.

До приключване на процедурата от холдинга заявиха, че няма да коментират броя на участниците или детайли за хода на избора.

И облигации

Първоначалната покана за участие в конкурса за избор на финансова институция за структурирането на заема от 650 млн. евро за срок от 5 години беше публикувана в началото на септември. Тогава от холдинга обявиха, че търсят и финансов консултант, който да пласира облигации на същата стойност, както и мостово финансиране за обявената сума. Подобен подход беше използван от БЕХ и през 2013 г., когато отново заради дълговете на НЕК се наложи да бъде издадена облигационна емисия за 500 млн. евро. Тогава холдингът също направи опит да осигури заем на същата сума, но той се провали, тъй като само Deutsche Bank подаде окончателна оферта. Впоследствие обаче и тази банка беше дисквалифицирана заради неплатена гаранция за участие.

Финансова кондиция

Въпреки че БЕХ е в по-лошо финансово състояние, отколкото през 2013 г., анализаторите очакват интерес от страна на инвеститорите. В средата на септември обаче Fitch понижи за втори път кредитния рейтинг на холдинга от BB на BB-, като на дружеството е поставена негативна перспектива. Подобно понижение с една степен имаше и през март. Основните мотиви на агенцията за това намаление са очакванията, че финансовите показатели на БЕХ през тази и следващата година ще бъдат по-слаби. Според консолидирания отчет на дружеството за 2014 г. също се отчита значително влошаване на резултатите спрямо предходната година. Така например отчетената загуба е в размер на 274 млн. лв., което е увеличение от 13 пъти. Краткосрочните търговски и други задължения също са нараснали значително и са достигнали близо 1.9 млрд. лв. при 1.436 млрд. лв. за 2013 г. Въпреки това от Fitch отчитат, че тарифният дефицит на БЕХ ще намалее вследствие на предприетите законодателни и регулаторни мерки за това. Друг положителен фактор, отчетен от агенцията, е намалението на плащанията от страна на НЕК по дългосрочните договори с двете американски централи, което ще влезе в сила, след като им бъдат платени въпросните 900 млн. лв.

Без дивидент

За да улесни БЕХ в търсенето на заемните средства, стана ясно, че държавата ще се откаже от дивидента си от дружеството и за 2015 г. Със същата цел в края на юли капиталът на БЕХ беше увеличен с близо 240 млн. лв. от средствата от индивидуалната печалба за 2104 г. Така капиталът на дружеството беше увеличен до 3.188 млрд. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар