🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Fitch свали кредитния рейтинг на БЕХ

Toва е второто понижение от началото на годината

Намaляването на рейтинга отразява очакванията на агенцията, че кредитните показатели на БЕХ ще бъдат по-слаби през 2015 и 2016 г.
Намaляването на рейтинга отразява очакванията на агенцията, че кредитните показатели на БЕХ ще бъдат по-слаби през 2015 и 2016 г.
Намaляването на рейтинга отразява очакванията на агенцията, че кредитните показатели на БЕХ ще бъдат по-слаби през 2015 и 2016 г.    ©  ALESSANDRO GAROFALO
Намaляването на рейтинга отразява очакванията на агенцията, че кредитните показатели на БЕХ ще бъдат по-слаби през 2015 и 2016 г.    ©  ALESSANDRO GAROFALO
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 

Дългосрочния кредитен рейтинг на "Български енергиен холдинг" е понижен от BB на BB-, като на дружеството е поставена негативна перспектива.

Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) от BB на BB-, като на дружеството е поставена негативна перспектива, става ясно от съобщение на сайта на холдинга. Това е второто понижение за БЕХ от началото на годината, след като през март агенцията го свали с една степен до BB. Сегашното понижение обаче е още по неприятно на фона на обявените в началото на септември процедури за търсене на инвестиционен консултант, който да емитира облигационна емисия в размер на 650 млн. евро, а другата - за избор на финансиращи институции за структурирането на заем за същата сума. Основната част от тези средства - над 900 млн. лв., ще бъдат използвани за погасяване на задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към двете централи ТЕЦ "Ей и Ес – 3С Марица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". С останалите ще се погасят дълговете на НЕК към други доставчици, а оставащите средства ще се използват за подобряване на ликвидността на БЕХ.

Причини за намалението

Според доклада на Fitch намaляването на рейтинга отразява очакванията на агенцията, че финансовите показатели на БЕХ ще бъдат по-слаби през 2015 и 2016 г. Въпреки това понижението на рейтинга е ограничено вследствие на очакваните подобрения на паричните потоци от оперативна дейност през този период в сравнените с нивото им през 2014 г. Според консолидирания отчет на холдинга за миналата година отчетената загуба е в размер на 274 млн. лв., което е увеличение от 13 пъти спрямо 2013 г. Краткосрочните търговски и други задължения също са нараснали значително и са достигнали близо 1.9 млрд. лв. при 1.436 млрд. лв. за 2013 г.

Според рейтинговата агенция предоставянето на държавни гаранции за заема, който БЕХ иска да вземе, би предотвратило понижението на рейтинга. От възможността за държавна гаранция се интересуваха и потенциалните инвеститори. Колко от тях обаче са подали заявления за участие в процедурата, срокът за което изтече на 16 септември, все още не е обявено. Кредитният рейтинг обаче също е важен за инвеститорите, някои от които се интересуваха дали БЕХ няма намерение да наеме втора агенция, която да определя кредитния им рейтинг. От холдинга обаче нямат подобни намерения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cyj32474157 avatar :-|
    Фен на Мама Меркел
    • + 6

    Под мъдрото и национално отговорно ръководство на дуото Борисов-Доган, държавата стремително се срива от 3-тия в 4-тия свят. Енергетика, икономика, туризъм, правосъдие, образование, здравеопазване са във непрекъснат упадък и срив. Мизерията, опростачването, обедняването, отчаянието, апатията и емиграцията са "гарантирани от Герб", както се казва. България преживява последната си 3-та национална катастрофа, а 4-та няма да има поради липса на субект.

    Нередност?
Нов коментар