🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мръсният живот на "Брикел"

Държавната екоагенция отказа на централата на Христо Ковачки да увеличи производството си заради системни нарушения

Белият дим излиза от комина, който има сероочистваща инсталация. Но дим излиза и от комина без такава - а не би трябвало
Белият дим излиза от комина, който има сероочистваща инсталация. Но дим излиза и от комина без такава - а не би трябвало
Белият дим излиза от комина, който има сероочистваща инсталация. Но дим излиза и от комина без такава - а не би трябвало    ©  Капитал
Белият дим излиза от комина, който има сероочистваща инсталация. Но дим излиза и от комина без такава - а не би трябвало    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централата замърсява над допустимото, но продължава да работи.

 

124 млн. лв.

са приходите на "Брикел" за миналата година. Загубата е 29.3 млн. лв. В дружеството работят над 1200 души.

Местният фолклор в град Гълъбово гласи, че всеки път когато ТЕЦ "Брикел" започне да бълва черен дим, работниците на близкостоящата централа "Ей И Ес Марица-изток 1" се евакуират. Причината е, че ТЕЦ-ът, чиято собственост се свързва с Христо Ковачки, работи без основната си екологична инсталация - сероочистката.

Дали това наистина е така няма как да се провери - от Ей И Ес отказаха коментар за работата на съседа си, а от старозагорската Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) отговориха само, че са разрешили изграждането на такава инсталация за три от шестте котли на ТЕЦ-а.

На практика централата продължава да работи въпреки обществената тайна за проблемите при нейната експлоатация. В това може да се убеди и всеки, който е виждал сградата й. На фона на ТЕЦ "Ей И Ес Марица-изток 1" (двете са в непосредствено съседство) "Брикел" изглежда като един от многото изоставени заводи от времето на соца. По-интересна обаче е разликата в цвета на дима, който излиза от комините на двете централи. Всеки би могъл да направи разлика между черно и бяло, т.е. между мръсното и чистото.

Това обаче започва да се променя, и то не само заради поредното обгазяване на Гълъбово миналата седмица. Експертите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в началото на септември отказаха да издадат ново комплексно разрешително на централата с доста категорични заключения. Мотивите на агенцията са, че "Брикел" не гарантира експлоатацията на инсталацията в съответствие със закона и има доказателства за системно неизпълнение на действащото екоразрешително. Изпълнителният диркеор на джеството Владимир Костов, коментира, че част от тези заключения са спорни и решението за отказ ще бъде обжалвано.

Желанията на "Брикел"

"Брикел" трябваше да спре работа в края на 2010 г. тъй като освен комплексното разрешително, което изтече в края на 2006 г., централата беше изразходила и допълнително позволените й 20 хил. работни часа без сероочистващи инсталации (СОИ). Местната екоинспекция дори издаде заповед за принудителна административна мярка за спирането на блоковете на централата, която беше потвърдена и от съда. Това обаче предизвика протести от страна на работниците. В крайна сметка два от блоковете продължиха да работят с оправданието, че Гълъбово няма друга алтернатива за отопление.

Впоследствие новата СОИ, която позволява работа на три от шестте блока на централата, беше изградена и през 2011 г. централата получи ново комплексно разрешително за работа на три от шестте блока, всеки с мощност от 170 мегавата.

През пролетта на тази година от "Брикел" подават заявление за издаването на ново комплексно разрешително. Това се прави при промяна на условията на работа, като в случая намеренията на "Брикел" са да увеличи топлинната си мощност от 510 (при работа на три блока) на 850 мегавата (за работа на пет блока). Това включва и увеличение на производството на водород.

По думите на Костов в момента дружеството изгражда нова сероочистваща инсталаци, с която четири от блоковете ще могат да работят едновременно. По думите му тя ще е готова в началото на следващата година, което обяснява и искането на ново комплесно разрешително.

По този начин на практика "Брикел" ще може да произвежда повече електроенергия, която е основният източник на печалба за дружеството - брикетното производство е само оправдание централата да се води заводска когенерация и да получава преференциална цена. Това се вижда и от финансовия очет за 2014 г., споед който приходите от продажба на електроенергия са три пъти повече (66 млн. лв.) от тези от брикети. Дружеството в Гълъбово заедно с ТЕЦ "Бобов дол", която също се свързва с Ковачки, е и сред редовните доставчиците на студен резерв за Електроенергийния системен оператор.

Хванати в нарушения

Мотивите за отказ за ново комплексно разрешително в решението на ИАОС обаче са напълно категорични. Така например от екоагенцията са установили, че при нормална работа на инсталацията отпадните газове се отвеждат през комин 2, без да преминават през СОИ. Използването на този комин по принцип е позволено само в случай на аварийни ситуации или пускови режими.

Оказва се, че ТЕЦ-ът използва и други методи, за да избегне пречистването на димните си газове. Например при измерването на дебита на отпадъчните газове в комина, който има сероочистка, се оказва, че той стои непроменен, въпреки че димни газове са преминавали и през другия комин. Тоест или системата за измерване не работи, или "Брикел" е работел с по-голяма мощност от позволената. От ИАОС констатират и продължителна работа на котлите в режим на пускане и спиране, т.е. извън нормална експлоатация. Дребният детайл в случая е, че при този режим може са се използва коминът без СОИ.

Това не е нещо непознато за стила на Ковачки. През миналата година ТЕЦ "Бобов дол" пусна без позволение и втория си блок и дори сключи договори за изкупуване на електроенергията от него. Така от април до август централата работи с два блока, но само с една сероочистваща инсталация, за което няма право.

"Брикел" обаче има и други нарушения. Според изпълнителната агенция в централата не е изграден пункт за мониторинг на серен диоксид, азотни окиси и фини прахови частици, които са най-големите замърсители на въздуха. Това е трябвало да бъде направено още през 2011 г. когато централата получи новото си комплексно разрешително.

Работата на "Брикел" е създала условие за по-голямо замърсяване на въздуха и поради честите спирания и пускания на котлите това е водило до чести аварии. От началото на 2015 г. до 18 август регистрираните аварии на енергийните котли са общо 36. "Това създава условия за нарушаване качеството на атмосферния въздух, тъй като емисиите през периодите на пускане и спиране са с повишени концентрации в сравнение с тези при нормална експлоатация", пише още в решението.

"Брикел" е хванат в нарушение и заради липсата на ново депо за неопасни производствени отпадъци, тъй като старото вече е запълнено, а договорът с "Мини Марица-изток" за обезвреждане на тези отпадъци не е в сила. Това е и причината за замърсяването на въздуха в началото на август, за което също има започнато административно-наказателно производство.

През юли "Брикел" замърси и водите на язовир "Розов кладенец" при заустването на отпадните си води, за което също е бил съставен акт и е наложена санкция. От отговорите на РИОСВ обаче не става ясно на каква стойност е санкцията, а е посочено само, че тя може да бъде между 10 и 100 хил. лв.

Въпреки всички констатирани нарушения, които по недвусмислен начин показват, че централата замърсява над допустимото и не е изпълнила условията по вече издаденото комплексно разрешително, тя продължава да работи безпроблемно. От РИОСВ - Стара Загора, която отговаря за контрола по спазването на екоизискванията, обясниха за "Капитал", че при извършени проверки през различни периоди на денонощието са констатирани общо 9 нарушения. От отговорите обаче не става ясно за какъв период става въпрос. Административно-наказателните производства, които са образуваниq пък са седем, а наказателни постановления са пет на обща стойност 135 хил. лв.

През годините от РИОСВ са показвали воля и за по-сериозни наказания на "Брикел". През 2010 г. местната екоинспекция беше глобила ТЕЦ-а със 100 хил. лв. за неспазване на условията по екоразрешителното, коeто обаче впоследствие беше намалено от съда на 30 хил. лв.

Въпрос на разположение?

От РИОСВ - Стара Загора, отказват да посочат кой е основният виновник за постоянните замърсявания на Гълъбово. Последното беше преди седмица. Тогава автоматичната измервателна станция, която е разположена в центъра на града, отчете превишение на допустимите прагове за серен диоксид с над четири пъти. Като причинител за замърсяването от РИОСВ – Стара Загора, посочиха четирите централи, които се намират в комплекса "Марица-изток". Две от тях обаче се намират на съществено разстояние от Гълъбово. Съответно ТЕЦ "Марица-изток 2" е на 25 км по права линия, а ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" - на 11 км. В тях освен това са вложени сериозни инвестиции за покриване на еконормите. Дори да се приеме, че метеорологичните фактори като скорост и посока на вятъра също са определящи при оценка на източника на замърсяване, това означава, че в селата Полски Градец и Ковачево, които се намират между ТЕЦ "Марица-изток 2" и Гълъбово, също би трябвало да има превишаване на замърсяването.

Много по-вероятно е замърсяването да е дошло от по-близко стоящите централи. Точно до "Брикел" се намира "Ей И Ес Марица-изток 1", която  обаче се счита за едно от най-модерните съоръжения в цяла Югоизточна Европа и е трудно да се предположи, че именно тя е отговорна за замърсяването.

Подобно затваряне на очите вече се случи веднъж през 2011 г., когато централата беше оставена да работи по "социални причини". Тогава Бойко Борисов "задължи" Ковачки да не уволнява работници. Няколко месеца по-късно идваха местни избори, така както и сега. От ГЕРБ имат още едно основание да не различават бяло от черно - Българския демократичен център, изпълнен с бивши служители на Христо Ковачки, е неофициален коалиционен партньор на управляващите.

 

Разрешително за "Бобов дол"

ТЕЦ "Бобов дол" също имаше сериозни проблеми с изпълнението на еконормите и през цялата 2014 г. централата играеше на котка и мишка с РИОСВ - Перник. Въпреки това от началото на годината централата продължава да работи и с трети блок, който трябваше да бъде спрян в края на 2014 г. поради липса на сероочистваща инсталация и за който все още няма издадено комплексно разрешително. Така вместо с един работещ блок и един в резерв в началото на 2015 г, дружеството се оказва с два функциониращи блока и един резервен.

Това става благодарение на издаденото в началото на януари от ИАОС решение за предварително изпълнение на комплексното разрешително за работа на трети блок. Подобно решение има и от юли 2015 г. Мотивите за това са, че централата е стратегически обект от значение за националната сигурност и има сключен договор за купуването на въглища (от мини, свързани с Ковачки). Последното щяло да доведе до плащането на неустойки от страна на централата и ще влоши финансовото й състояние.

Друг мотив за даването на разрешение за предварително изпълнение на комплексното разрешително е, че ТЕЦ "Бобов дол" има сключен договор за предоставянето на услуги за студен резерв с Електроенергийния системен оператор. Интересно е обаче защо ЕСО е допуснал участник в процедурата, който няма разрешение за работа, а в същото време държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" не успява да се класира заради неконкурентната си цена.

От решението на ИАОС става ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" дори е най-големият доставчик на студен резерв, осигуряващ 42.56% от него, и вече има сключен договор за доставки до края на март 2016 г.

От решението обаче не става ясно защо въпросният трети блок все още не може да получи окончателно комплексно разрешително и откога финансовото състояние на дадено предприятие е по-важно от опазването на околната среда. От ТЕЦ "Бобов дол" не бяха открити за коментар.

По текста работи и Калина Горанова

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 35

    Ковачки винаги успява да заобиколи законите с мълчаливото съгласие на управляващите. На тия заводски централи докога ще им изкупват излишъците? Ограничават ВЕИ, но ТЕЦ-а на Ковачки продължава да трови хората! В нормална държава досега шефовете на централата щяха да са в затвора за такива измами, а тия най-нагло продължават.
    За контролирания вот сред работниците да припомням ли?

    Нередност?
  • 2
    danielkiryakov avatar :-|
    Даниел Киряков
    • - 1
    • + 23

    Страхотна статия! Поздравления, Ралица!

    Винаги съм смятал, че "истината е някъде там", но малцина са дръзвали да я изпишат цялата.

    И всичко това се случва пред погледите на хората, и под "закрилата" на местната и централни власти.

    Град Страх, ако помните.

    Нередност?
  • 3
    rzo42472966 avatar :-|
    Танас
    • - 3
    • + 17

    Тия кюмурджийници на КоваШки трябва да се затворят както и мините свързани с тях. Колко смъртни случаи има до сега и винаги работника е виновен въпреки, че на практика е крепостен селянин използван не само за работа но и за гласуване с корпоративен вот.
    За това още Дянков противоконституционно национализира всички частни Професионални Фондове и ги вкара в НОИ за да се прикрият не внесените осигуровки за което сега ги плащаме всички ние.
    Синдикатите и те са за бой защото знаят за всичко това но си мълчат.

    Нередност?
  • 4
    10001 avatar :-|
    d10001
    • - 4
  • 5
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 1
    • + 6

    Браво на автора за добрата статия !!! Истината е точно там - полу-официалното споразумение между ГЕРБ и Ковачки.

    Нередност?
  • 6
    kartingener avatar :-|
    kartingener

    Знаете ли колко блока(котела) работят в ТЕЦ 1?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 1
    • + 1

    Пфф за всяко правителство във всяка държава работните места са били винаги на първо място и не, защото вредите на природата не са по-сериозни, а просто са отдалечени във времето и е трудно да се свържат пряко с конкретни неща. Как мислите ще реагират хората ако им се каже, че трябва да се затворят няколко хиляди работни места още днес, защото няколко островни държави на другия край на света може да изчезнат заради високото ниво на океаните в следствие парниковия ефект?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    anona avatar :-|
    anona
    • - 1
    • + 5

    [quote#7:"Боян Дуков"]няколко островни държави на другия край на света може да изчезнат заради високото ниво на океаните[/quote]

    През 1952 в Лондон умират между 4000 и 12 000 души заради комбинация от смог, мъгла и липса на вятър, наситила въздуха с киселинни пари. 100 000 се разболяват. Оттогава е забранено да се горят въглища в силно населени райони.

    Тук въобще не говорим за въглероден двуокис и острови, а за черен пушек, респираторни и ракови заболявания, които в района на Гълъбово са значително повишени.

    Но си прав, че ефектите са отдалечени във времето и затова хората не обръщат толкова внимание.

    Нередност?
Нов коментар