🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската Sibiz ще изгради собствен офис в Пловдив

В края на октомври IT компанията започва строежа на десететажна сграда с конферентни зали и център за обучение

Компанията произвежда специализирани чипове и специфичен фърмуеър
Компанията произвежда специализирани чипове и специфичен фърмуеър
Компанията произвежда специализирани чипове и специфичен фърмуеър    ©  PICHI CHUANG
Компанията произвежда специализирани чипове и специфичен фърмуеър    ©  PICHI CHUANG
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сградата трябва да е готова до началото на 2017 г.

Американската компания за микропроцесори Sibiz ще изгради собствен офис в Пловдив. Първата копка ще бъде направена до края на октомври, теренът е купен от общината на търг през януари тази година за 813 хил. лв. Сградата трябва да е готова до началото на 2017 г. Тя ще бъде със 17 хил. кв. метра и с капацитет до 2000 работни места. Това съобщи за "Капитал Daily" Радослав Дервишев, представител на компанията за България. От  компанията засега не казват размера на инвестицията, като само уточниха, че става дума за "сериозна сума".

С какво ще разполага офисът

В края на януари тази година дружеството "Текреал", съсобственик в българския клон на Sibiz, е купил на търг от общината имот с размер 4 дка, показва справка в имотния регистър. Цената на терена, който се намира в началото на парк "Лаута" в Пловдив, срещу магазин на веригата "Метро", е 813 хил. лв. и на него се очаква да бъде изградена десететажна административна сграда с разгърната площ от 17 хил. кв.м. "Това обаче няма да бъде промишлен център", уточнява Дервишев. В сградата ще се помещават офиси, център за обучение и конферентни зали. Капацитетът ѝ ще е между 1000 и 2000 работни места, но това не означава, че ще бъдат наети 2000 нови служители. Към март 2015 г. фирмата има 36 служители и се помещава в сравнително малка жилищна сграда на ул. "Крим" в града.

Българската фирма с калифорнийски корени, както Дервишев определя Sibiz, развива дейност в България вече 11 години. Тя се занимава с разработка разработка на хардуер и софтуер и търговия. По-конкретно компанията, която според сайта си има два офиса - един в Маунтин вю в Калифорния и един в Пловдив, прави специализирани чипове и специфичен фърмуеър (вградени системи за управление на електроника - от уреди до мобилни телефони).

С грижа за бъдещето на технологиите

Едновременно с производствената и развойната си дейност частната компания има и традиции в сферата на образованието и подготовката на инженерни кадри. Тъкмо това е и причината част от бъдещата им административна сграда в Пловдив да бъде заделена за учебни зали. "За жалост квалифицираните кадри в тази област трудно се намират и са нужни обучения. Затова и пред нас не стои на този етап въпросът колко хора искаме да наемем, а по-скоро колко бихме могли да намерим", коментира Дервишев едно от големите предизвикателства в ИТ сектора.

Създадена през 2003 г. по инициатива на технологична компания в Силициевата долина и източнопевропейски университети, година по-късно Sibiz отваря и офис в Пловдив. През последните пет години компанията стабилно нараства и подобрява резултатите си - от 2011 г. насам служителите на компанията са се увеличили почти три пъти, а оборотите и печалбите, макар и с по-малки темпове, съшо растат. За 2014 г. българското подразделение на компания има приходи от 1.8 млн. лв. и печалба от 893 хил. лв. Година по-рано оборотът на Sibiz е малко над 1.2 млн. лв., а печалбата - 399 хил.

Част от ИТ вълната към Пловдив

По-сериозното установяване на американската компания в Пловдив затвърждава една очертала се през последните години тенденцията на концентрация на ИТ фирми в града. Преди няколко месеца украинската софтуерна компания Speedflow обяви, че изцяло местни производството си там, водейки със себе си част от служителите си и с намерение да назначи 50 местни специалисти.

На провелата се в началото на септември в Пловдив национална аутсорсинг конференция стана ясно, че именно там към момента ИТ секторът се развива най-динамично - с 4.5 хил. разкрити работни места в 20 компании и очаквания през следващите пет години броят им да нарасне повече от двойно.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 18
    • + 80

    Пожелавам им успех и никога да не съжаляват, че са избрали пловдив. 1000 младежи от ИТ-сектора - мислете отсега за велоалеи.

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 13
    • + 31

    До коментар [#1] от "cinik":

    "... мислете отсега за велоалеи. ..."

    Точно в момента доста се работи по темата велоалеи в Пловдив. За разлика от София, работата е далеч по-качествена. Пловдив малко по малко оживява. Даже мола на Марково тепе щял да отваря. Не че този в Тракия работи кой знае колко, но в крайна сметка Пловдив ще има 2,5 мола :-) Не че ги посещавам, за статистика :-)

    Нередност?
  • 3
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 17
    • + 37

    Пловдив предлага някои предимства пред София:
    * по-ниски наеми;
    * по-ниски заплати;
    * по-висока безработица.
    Недостатък му е липсата на добри университети. Пловдивския манталитет на моменти е твърде балкански. Но като цяло перспективите са добри. Не напразно е едно от най-старите селища в Европа.

    Нередност?
  • 4
    cose avatar :-|
    cose
    • - 12
    • + 28

    Има някои неверни факти, посочени в статията. В Пловдив има не повече от 1200 реално заети в този сектор. Останалите са основно магазинери из магазини за мобилни телефони, поддръжка на клетки за телефони, лан работници и т.н. главно работнически професии, свързани с Интернет и далекосъобщения.

    В статията най-силно впечатление прави и, че въпросната фирма имала понастоящем едва 36 служители и сигурно това е 5-тата подред изсмукана от пръстите статия по въпроса. Вие знаете ли колко са 36 човека за един 300-хиляден град? Една капка в морето.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • - 17
    • + 34

    До коментар [#4] от "cose":

    това е 1,8 милиона оборот, от който 900 хиляди са били изхарчени за работа, от които сигурно половината са заплати, високи заплати, които купуват стоки с ддс и оставят пари в заведения и всякакви места предлагащи услуги. Ако 36 човека правят 1,8млн. лв. оборот - евала. това са 40 хиляди на калпак. Щото тия Аркамак ли дето бяха, които отварят в Карлово правят някъде 12000лв/калпак/година, ако не и по-малко.
    Пловдив се развива в ИТ, не е с бясни темпове, но се развива. Органичният растеж не е нещо лошо. Самият Пловдив се развива с небързи темпове.
    Пловдив е добър за стартиращи фирми, които правят аутсорсинг - безработица + по-ниски наеми водят до по-ниски разходи. Когато правиш аутсорсинг не е нужно да си до летището, а е важно само работна ръка да има. Затова в успешни западни икономики може да се намерят заводи в малки населени места, транспортът не е от голямо значение. Онлайн банките си забиват центровете за поддръжка в по-малките градове поради по-ниските разходи. Това е сила, която пречи на противодейства на окрупняването на градовете. И няма нищо лошо в нея. София се препълни и трудно може да расте нанякъде, а само се уплътняват междублоковите пространства.

    Нередност?
  • 6
    t0d0 avatar :-|
    Pandipool
    • - 10
    • + 12

    До коментар [#5] от "alabalko":

    + Напълно съм съгласен!

    София наистина се препълни и продължава.. Не ми се мисли какво ще е занапред..

    Нередност?
  • 7
    1i avatar :-|
    Баличея
    • - 8
    • + 15

    Прави впечетление, че фирмата от сега мисли да си обучава хората. Вече двадесет години Ай-Ти секторът е май-развиващият се, с най-високи доходи и с най-много свободни места, но образователната система си остава сляпа и не реагира.

    Нередност?
  • 8
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "alabalko":

    Сметките ти са много добри, но това ниво е бая ниско спрямо София в момента, което и дава идея защо още там са основните инвестиции. 20000 примерно за тодишна заплата на човек да остават от 40000 изработени, това са към 1200-1300 нето. В София в момента фирмите масово дават по 3000 и нагоре(обяви от jobs и не само). Т.е. в София могат да изкарат поради повече поръчки и уж повече кадри примерно над 80000 на човек. Просто повечето български поръчки са от София на бая по-високи от пловдивските цени.

    Иначе като роден пловдивчанин бих се радвал градът да расте все повече. Но маса пловдивчани сме в София и свободните кадри в Пловдив са кът, а никой въпреки половината на наема в Пловдив не би се върнал за половин заплата. Смелите и кадърни и те ще продължават да мигрират- на 120км, час път, им дават пари и след 500лв наем да им остане над заплата и половина повече. При това в София премерно за PHP 3000 е средно- виждал съм оферти за 5, 6, 7000 нето. В Пловдив 1000-1500 е вече висока заплата за същото. И тук има оферти с куп изисквания за 1000, но си висят, както висят и маса за по 3000. Просто гладът е огромен, а за същите пари или по-малко защо да сменяш работа. Нещо май се водиха към 10000 заети и 5000 свободни позиции в ИТ в София. Пловдив е далеч зад тоя пазар и няма шанс скоро да почне да го настига.

    Нередност?
  • 9
    koralsky avatar :-|
    koralsky
    • - 2
    • + 3

    Вчера гледах по ТВ как в Русе недостигат и няма асансьорни техници,а електрониката по асаньорите е далеч по проста от изготвянето на фотомаски за чипове,както и топологията им и т.н.откъде ще ги вземат тези кадри незнам.Много вероятно е да се окаже нещо ,което не е съвсем така както го спрягат,но със сигурност ще напълнят с администрация и пазачи за там поне имат кадри,но за проектиране на процесори едва ли,това е една от най-сложните професии в света.Това ми звучи като откриването на завод за самолети в България имаше и такава статия наскоро,ние все скачаме на високо,между другото не съм сигурен дали в страната има кадри,които могат да разработят и произведат и един операционен усилвател,инт.схема далеч по-проста от процесор......за съжаление

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#9] от "koralsky":

    Абе, навремето в Пловдив до градската могила имаше план да се строи бизнес парк от евреи и се говореше, че ще наемат стотици ИТ специалисти. Продадоха им терена, замълча се. След време се построиха МОЛ и жилищни сгради. Може да е някаква подобна врътка за смяна на статута и ниска цена на земята. Иначе от 36 човека бизнес с 300 000 годишна печалба да скочиш на собствен строеж на 10 етажа сграда със зали за обучение и т.н. и капацитет 2000 човека не знам какво ще е. Сигурно са направили ново поколение процесори и са купени за милиарди, та ще разширяват бизнеса стократно покрай държане на лиценза за технологиите за 10г напред.

    Шегата настрана, но може просто някой да иска евтин терен за бизнес център, който да отдава под наем. 4дка за 800 000 от общината, статут на инвеститор, оправено разрешително за 10 етажа сграда. Какво повече да иска човек? Не процесори с 2000 човека, ами ракети с 10000 ще планира да произвежда.

    Нередност?
Нов коментар