🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втори опит централата на биомаса в Етрополе да заработи

Инвеститорите, свързани с "Белла България", искат да модифицират проекта според новите законови изисквания

Модификацията на централата предвижда използването на 70% от капацитета на 5-мегаватовото съоръжение
Модификацията на централата предвижда използването на 70% от капацитета на 5-мегаватовото съоръжение
Модификацията на централата предвижда използването на 70% от капацитета на 5-мегаватовото съоръжение    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Модификацията на централата предвижда използването на 70% от капацитета на 5-мегаватовото съоръжение    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намеренията на "Грийн форест проджект" са да произвеждат електроенергия от селскостопански отпадъци, така че като остатъчен ресурс да остава биотор, а не катрани, както при първия опит.

Централата на биомаса в Етрополе, собственост на фирмата "Грийн форест проджект", свързана с "Белла България", все пак може да заработи. Съоръжението беше изградено през 2012 г., но функционира само няколко месеца, тъй като се оказа, че сериозно обгазява града. Сега собствениците на централата са решили да направят повторен опит за пускането й.

За целта е обявено ново инвестиционно намерение, което предвижда преустройство и реконструкция на технологичното съоръжение. Както и през 2012 г., плановете на "Грийн форест проджект" са тясно обвързани с възможностите за получаване на преференциална цена според актуалното законодателство. Според едни от последните нормативни промени подобна подкрепа могат да получат само централите, които използват или животински тор, или селскостопански отпадъци. Затова и не е случайно, че реконструкцията предвижда производството на електроенергия от селскостопански продукти.

Първоначалната технология, по която беше изградена централата, беше термична газификация, която благодарение на усилията на тогавашния депутат от ГЕРБ Емил Димитров получи с 30% по-висока преференциална цена в сравнение с останалите видове енергия от биомаса. Според местната общественост в Етрополе Димитров има и бизнес интереси във въпросната централа, макар че както той, така и фирмата инвеститор бяха отрекли преди време това.

Новият проект

Новото инвестиционно намерение на "Грийн форес проджект" датира от лятото на тази година. В края на септември в общината в Етрополе се провежда и обществено обсъждане на проекта. Междувременно той вече е получил разрешително за строеж.

Суровината, която ще се използва, е растителна биомаса от различни видове селскостопански остатъци, както и отпадъци от производството на бира. Става въпрос за суровина от 90 хил. тона годишно, след чието преработване ще остават 75 хил. тона течен тор, които могат да се използват за директно наторяване или да се съхраняват в изградени за тази цел силози. Управителят на "Грийн форест проджект" Елица Миладинова коментира по време на общественото обсъждане, че новата технология изключва напълно възможността за използването на дървесна биомаса като суровина. За "Капитал Daily" тя уточни, че модификацията на централата предвижда използването на 70% от капацитета на 5-мегаватовото съоръжение.

По време на обсъждането Миладинова е коментирала също, че строежът на централата ще се извършва от италианската фирма "Соларфотоника", която по думите й е лидер в строежа на подобни обекти с изградени над 100 централи в Европа. Според сайта на дружеството то е създадено през 1997 г. и използва собствено ноу-хау, комбинирайки различни технологии.

В представянето от фирмата инвеститор акцентират и върху надеждността и безопасността на новата технология, и то не без основание. Според източници на "Капитал Daily" за една от основните причини централата да не тръгне през 2012 г. се считаше избраното от инвеститорите евтино китайско оборудване.

Започнали дейности

Дейностите по новия проект на практика започват още през лятото на тази година с демонтирането на старото оборудване, коментираха източници на "Капитал Daily". На 2 септември общинската администрация на Етрополе дори издава разрешително за строеж за новото съоръжение. Според изявление на вече бившия кмет на града Богомил Георгиев Регионалната инспекция по околна среда е изпратила писмо, което обяснява, че централата няма да доведе до значително въздействие върху околната среда. Проектът е получил и всички необходими разрешителни от здравната инспекция и районната служба  "Пожарна безопасност".

Населението в Етрополе обаче продължава да е негативно настроено срещу проекта заради опасенията, че централата отново ще замърсява, става ясно от реакциите по време на общественото обсъждане и коментарите под публикациите в местни сайтове.

Проектите на "Грийн форест"

Централата на компанията в Етрополе е първият подобен проект на "Грийн форест проджект". Според Елица Миладинова дружеството няма намерение да изгражда други. Това по думите й се отнася и за фирмата "Еко билд проджект", на която Миладинова също е управител и която през март 2015 г. откри централа за 1.5 мегавата край Ямбол. Както "Капитал" вече писа обаче, въпросните компании и такива, свързани с тях, са едни от най-големите инвеститори в тази област и имат изградени централи за биомаса за 11 мегавата и още поне пет проекта за 8 мегавата.

Според уведомление за инвестиционно намерение от началото на тази година "Еко билд проджект" има намерение да изгради и съоръжения за съхранението на биотор, който остава след ферментацията на биомаса, в ямболското село Дражево. Вероятно такова съоръжение ще бъде изградено и край Етрополе, за да се съхраняват остатъците от електроцентралата. Според местни жители около града няма достатъчно земеделски земи, където този тор да се оползотворява.

Връзката с "Белла България"

И двете компании - "Грийн форест проджект" и "Еко билд проджект", всъщност имат тясна връзка с хранителния гигант "Белла България", тъй като на практика са на едни и същи собственици. Според търговския регистър акционери в първата са Жорж Веселинов, който притежава акции в "Белла", и Димитриос Виндзилеос, който се свързва с основния акционер там – регистрираната в Холандия "Импала инвест". В съвета на директорите на "Грийн форест проджект" пък влизат Елица Миладинова, бившият депутат от БСП Петър Корумбашев и Ивета Балиева, която е директор на "Импала инвест". Основателите на "Еко билд проджект" са идентични, като в края на 2014 г. двамата съдружници прехвърлят дяловете си на Елица Миладинова и Магдалена Маркова.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 5

    Тъкмо ще рециклира и на Емо фасовете ...

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 18

    Всичките са високотехнологични, енергоефективни, работят по уникална технология, доставена от световния лидер в бранша и...затова накрая се плоьосват на държавната ясла, с претенции за цени до небето...

    Нередност?
  • 3
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 6

    "Първоначалната технология, по която беше изградена централата, беше термична газификация, която благодарение на усилията на тогавашния депутат от ГЕРБ Емил Димитров получи с 30% по-висока преференциална цена в сравнение с останалите видове енергия от биомаса."

    Електропроизводството не е единственият начин на използване на този вид биогаз. Алтернативен вариант би било той да се използва за отопление на обществени сгради в Етрополе, както и да се доставя евентуално на домакинства, желаещи да имат газ. В някои случаи такава система се оказва изгодна при пазарните цени, без каквато и да е преференция.

    Нередност?
  • 4
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 5

    В Германия всеки среден земевладелец има малка инсталация.Не съм чул до сега да има обгазяване или какъв то и да е друг проблем. Проблема на тази,според мен,че много "маймуни са седнали на клона и го клатят". Прехвърлят си топката.Не е посочено за колко милиона става дума,но би трябвало да има гаранция.Експолатационен срок и поддръжка.Не е трудно да се открие кой "стари муцуни" са се омазали до лактите.

    Нередност?
  • 5
    ceco avatar :-|
    Цецо
    • - 2
    • + 3

    Етрополе е световно известно със селското си стопанство. И естествено няма проблем да осигури суровината и да оползотвори торовете. А из околностите изобщо няма гори.
    Тия съвсем за шарани ни ни взеха.

    Нередност?
Нов коментар