🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Ямболско ще се изгради база за етерично масло от кориандър

Инвеститорът е ЕТ "Елиа – Елисавета Тодорова", който произвежда белен слънчоглед

Една пета от семената ще се предлагат във вид на почистен и пакетиран кориандър, а останалите ще се преработват до етерично масло
Една пета от семената ще се предлагат във вид на почистен и пакетиран кориандър, а останалите ще се преработват до етерично масло
Една пета от семената ще се предлагат във вид на почистен и пакетиран кориандър, а останалите ще се преработват до етерично масло    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Една пета от семената ще се предлагат във вид на почистен и пакетиран кориандър, а останалите ще се преработват до етерично масло    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цех за производство на етерично масло от кориандър ще бъде изграден в село Калчево, Ямболско. Инвеститор в проекта е ЕТ "Елиа – Елисавета Тодорова", който има предприятие за белен слънчоглед в съседство. Фирмата работи в областта на земеделието и е част от "Геогруп", която има бизнес в различни сектори.

Преработка

Проектът включва изграждане на складово стопанство и производствена сграда за съхранение и преработка на кориандър. Обектът ще разполага с площадка за разтоварване, силози и обслужващи съоръжения. В преработващото стопанство на площ от близо 1000 кв.м ще бъде разположена почистваща, пресовъчна и дестилационна инсталация. Тя ще има капацитет да преработва 48 т суровина на денонощие. До 20% (малко под 10 т) от семената ще се предлагат във вид на почистен и пакетиран кориандър, а останалите ще се преработват до етерично масло (около 0.36 т). Производствените отпадъците се предвижда да се извозват до съществуваща биогаз инсталация в Ямбол, а част от тях да се използва за храна за животни. От фирмата отказаха да дадат информация за финансовите параметри на проекта на този етап.

Част от група

ЕТ "Елиа – Елисавета Тодорова" е създаден преди 20 години като земеделска фирма, а от 2012 г. произвежда белен слънчоглед. Новият цех всъщност ще бъде разположен в близост до предприятието за слънчоглед. Компанията култивира 18 хил. дка и произвежда също рапица, царевица, пшеница и др. Според информация на сайта на фирмата предприятието за белен слънчоглед е построено с европейско финансиране и е оборудвано с модерна техника.

Компанията е част от "Геогруп", която включва фирми в различни сектори – строителство и геодезия, добив на инертни материали, производство на метални изделия, металообработка, земеделие, животновъдство, бензиностанции и т.н. За 2014 г. групата отчита 2.7 млн. лв. продажби и общи приходи за 5.6 млн. лв. Последният публикуван отчет на "Елиа" е за 2009 г. и показва продажби за 806 хил. лв. и печалба от 208 хил. лв. Във фирмата работят около 40 души.

Приложение

Етеричното масло от кориандър има приложение във фармацията и хранително-вкусовата промишленост. Самият кориандър се отглежда като допълнителна култура, подпомагаща сеитбооборота, тъй като не изтощава почвата и не изисква големи разходи. В България се използва от повечето земеделски стопани за редуване с други култури, което обяснява защо страната е един от най-големите износители на семена от кориандър в света с продажби в чужбина за 39 млн. лв. през миналата година. От всички подправки, които България изнася, кориандърът заема дял от 90%. Основните пазари са Индонезия, Шри Ланка, Пакистан, Малайзия и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 4
    • + 1

    Платено съобщение за маслобойна.
    Да очакваме ли помпиера да резне лентичката и да "допълни" биогаз инсталацията с няколко изречение типично негов патент.

    Нередност?
Нов коментар