🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Милионите в житата

Компаниите на Светлозар Дичевски отново окупират челната петица по получени субсидии сред зърнопроизводителите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За земеделците календарът има по-различни измерения от този на другите бизнеси. Разбира се, основната причина са сезоните, които не предполагат никаква логика годината ти да започва в средата на зимата. Но все повече началото на астрономическата година се превръща и за тях в ключова отправна точка по една много проста причина - плащанията на субсидиите. Те бяха изтеглени по-рано преди няколко години под натиска на зърнопроизводителите, като от тогава традиционно държавата изтегля краткосрочен заем до получаването на средствата от Брюксел. Така за сметка на малко лихви за бюджета земеделците получават парите си по-рано и могат да се подготвят за реалното начало на календара си.

През 2015 г. по тази отъпкана пътека 949 млн. лв. бяха разплатени на 94 хил. земеделски производители. Общо бюджетът на директните плащания намалява спрямо година по-рано и е малко над 1 млрд. лв. А предвид на системата на субсидиране на декар обработваема земя няма и изненади сред големите получатели 20-те най-големи зърнопроизводители в страната. Те са получили 5.8% от цялата сума за директни плащания, или 55.5 млн. лв. при над 60 млн. лв. година по-рано. Средствата отново са разпределени между същите производители, а върхът на най-големите и тази година е окупиран от 5 компании, свързани с бизнесмена Светлозар Дичевски, получили общо 24.3 млн. лв. Общо приходите на 20-ицата са 587 млн. лв., а печалбата - 69 млн. лв. Това е повече от получените субсидии, което е добър знак че компаниите могат да са конкурентни и без доплащане. Като цяло и по двата показателя обаче има спад спрямо 2013 г.

Като цяло арендният пазар на обработваема земя вече е доста наситен и нейният ресурс е почти изчерпан и поделен между по-големите играчи. Това прави практически невъзможно в класацията да влезе нов голям получател на средства, освен ако няма някаква голяма сделка. Едва през 2016 г. ще е ясно дали новите правила за европейските субсидии, които са свързани с обвързана подкрепа за някои сектори и изпълнение на определени ангажименти, ще разбият хегемонията на вече силно окрупнения зърнен бизнес, който използва близо 60% от обработваемата земя, и дали компаниите от сектора ще получат повече, същите или по-малко средства. Засега в сектора няма единодушие в мненията по този въпрос.

Хегемонията на Дичевски

За поредна година първите пет компании сред най-субсидираните зърнопроизводители са свързани с бизнесмена Светлозар Дичевски. През 2015 г. "Троя авто" ЕООД, ЕТ "Деси-Светла Симеонова", "Ресен" ЕООД, "Сортови семена Вардим" ЕАД и ЕТ "Агро-Светлозар Дичевски" са получили 24,3 млн. лв. по схемата за единно плащане за площ. Според информация от представители на сектора през своите дружества Дичевски обработва над 1 млн. дка земеделска земя в почти всички райони от страната, а по-голямата част от тях ползва под аренда, макар медиите да му приписват и голяма собственост.

Варненската "Троя авто", която се управлява от съпругата на бизнесмена – Светла, е част от "Октопод инвест холдинг", 100% собственост на Дичевски. Групата обединява няколко компании и декларира консолидирани приходи за 2014 г. 155 млн. лв. и печалба 117 хил. лв. "Троя авто" е получила 6 млн. лв. субсидии, спрямо 6.9 млн. лв. година по-рано. Компанията отглежда царевица, ечемик, рапица, пшеница на 226 хил. дка собствена и наета земя и има печалба от 5.3 млн. за миналата година.

Втората най-голяма фирма от съзвездието на Дичевски - "Деси-Светла Симеонова", е получила 5.2 млн. лв. субсидия. Компанията е собственост на съпругата му и развива зърнопроизводство на 207 хил. дка земя в района на Габрово. Фирмата има и три складови бази.

Третата "Ресен" е собственост на четвъртата в класацията "Сортови семена Вардим" . Дичевски ги контролира през "Сортови семена Дунав", което е създадено само за да ги придобие и никога не е развивало стопанска дейност. Групата обработва над 360 хил. дка собствени и наети площи с пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, леща и др. и е получила общо над 9 млн. лв от средствата за европейска подкрепа към земеделския сектор. "Ресен"  използва общо 192 хил. дка земя, наети от други свързани с Дичевски компании.

Регистрираната във Варна "Агро Светлозар Дичевски" е еднолична собственост на бизнесмена и е единственото от петте му дружества, получили най-големите субсидии, което завършва годината на загуба. През 2014 г. приходите на това дружество са се свили почти наполовина спрямо предходната година до 30 млн. лв., а загубата е 8 млн. лв. Тези негативни резултати се дължат на лошата реколта. Компанията е обработвала 155 хил. дка собствена и наета земя, засята с пшеница, рапица, царевица, слънчоглед, грах и фий. Има две складови бази за зърнени култури в област Враца и Велико Търново, като отглежда и животни в габровското село Кормянско. 

"Краси"

Шеста в списъка и втора извън групата на Дичевски с получени 3.4 млн. лв. субсидии е регистрираната във Велико Търново "Краси" ЕООД. Тя е собственост на 27-годишния Красимир Милков, син на разследвания за източване на 9.1 млн. лв. ДДС Младен Милков, който е обвиняем за организирана престъпна група с още девет души. Разследването по случая продължава пет години, като в началото на 2014 г. специализираната прокуратура го внася в съда. През лятото на 2014 г. делото е прекратено и върнато на прокуратурата заради нарушени права на обвиняемите и процесуални пропуски. В началото на годината делото отново е внесено в съда с обвинителен акт, но през март специализираните наказателни съдии отново го връщат на държавното обвинение.

Семейството на Милков обработва под аренда около 200 хил. дка. Приходите на "Краси" през миналата година са били 31 млн. лв., а печалбата - 2.6 млн. лв.

"Кристера-агро"

"Кристера-агро" ЕООД е дъщерна компания на публичния "Агрия груп холдинг", който развива агробизнес и търговия със зърнени култури в Североизточна България. Към края на 2014 г. групата обработва 180 хил. дка земеделска земя, от които 53 хил. дка собствена. В базите на холдинга се съхраняват над 300 хил. тона зърнени и маслодайни култури годишно, а групата притежава и мелничен комбинат в град Попово с 30 хил. тона годишен капацитет.

"Кристера Агро" е регистрирана в град Девня, а основната й дейност е производство и търговия със зърно. През 2014 г. оборотът на компанията е 31 млн. лв., а печалбата - 7.7 млн. лв.

През миналата година дружеството е увеличило капацитета на складовото си стопанство в Девня със 7500 тона.

"Златия Агро"

Осмата в класацията, "Златия Агро" ЕООД, е еднолична собственост на Кирил Йорданов. Компанията е регистрирана и отглежда технически и маслодайни култури в град Вълчедръм, област Монтана. Тя е получила 2.7 млн. европейски дотации за миналата година, но няма информация за площите, които е обработвала. Собственикът й притежава още няколко компании, които също се занимават с дейности, свързани със селското стопанство. Една от тях е"АСМ" ООД, която дистрибутира препарати за растителна защита, семена и торове, но заедно с това осъществява търговия на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

"БГ Агро Земеделска компания"

Още едно публично дружество се нарежда в десетката на големите получатели на субсидии. "БГ Агро Земеделска компания" е част от варненската група"БГ Агро", която обединява няколко компании за зърнопроизводство, съхранение, търговия и съпътстващи земеделски дейности. Холдингът е мажоритарна собственост на братята Ненко и Даниел Ненков, които държат съответно 66.8% и 17.8% от акциите. "БГ Агро Търговска компания" отглежда зърнени и маслодайни култури във Варненска, Силистренска, Разградска, Шуменска и Добричка област.

През 2014 г.групата "БГ агро" обработва над 95 хил. дка земя. Заради по-слабата зърнена реколта и по-ниски изкупни цени през миналата година консолидираните й приходи са се свили до 130 млн. лв. спрямо 225 млн. лв. година по-рано. Печалбата също намалява и е 4.7 млн. лв., при 7.8 млн. през 2013 г.

"Про Агро"

Бургаската "Про Агро" ООД е на четирима собственици. Това са бившият общински съветник на Бургас Ангел Ангелов, синът му Васил, Димитър Иринков и Борислава Илиева. Дружеството обработва 88 хил. дка земя около Сливен и Карнобат, 81.5 хил. дка от тях под аренда, според данни от финансовия отчет на "Про Агро". През 2014 г. са добити над 26 хил. тона зърнени и маслодайни култури, а близо една трета от добивите са от пшеница. Компанията се занимава и с животновъдство и освен субсидия за декар в размер на 2.3 млн. лв. е получило целево подпомагане за животните си, но в почти незначителен размер.

"Агро Сантия" и "Агро Сантино"

Двете компании, които са на 11-а и 17-а позиция, бяха дъщерни дружества на земеделския инвестиционен фонд "Серес", но след придобиването му от "Ромфарм компани" двете компании останаха собственост на същата група юридически и физически лица. Компаниите развиват селскостопанска дейност само на наета земя. "Агро Сантия" е по-голямото от двете дружества и обработва около 72 хил. дка в Северозападна България, а "Агро сантино" - между 62 и 65 хил. дка в област Плевен. Отглеждат се пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица и съвсем малко протеинови култури, а най-голям дял в производството има пшеницата. Групата има и три собствени зърнобази. Общият размер на дотации за двете фирми е 3.6 млн. лв., а печалбата им за миналата година е над 7, 1 млн. лв.

"Светослав Илчовски"

Със субсидия от 1.9 млн. лв. е едноличният търговец Светослав Илчовски. 35-годишният собственик на едноименното дружество е получил почти толкова и през 2014 г. Фирмата се занимава със зърнопроизводство в района на Кнежа, а самият Илчовски притежава и обработва над 100 хил. дка земя. Чрез други фирми той ползва под аренда и развива селскостопанска дейност в землищата Алтимир, Борован, Бяла Слатина, Габаре и др.

"Хера Агро"

Единственият чуждестранен инвеститор, който е получил дотации за земеделие и през тази година, е "Хера агро", собственост на китайската "Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани България", която стъпи в България през 2011 г., за да развива земеделски дейности. В началото на 2014 г. компанията купи "Хера агро" от "Омега агро инвест", която е индиректно свързана с основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Чрез сделката китайската компания придоби около 30 хил. дка земя в областите Пловдив, Хасково и Ямбол. Основната дейност на "Хера агро" е отглеждане и търговия със зърнени култури. През 2014 г. компанията е реализирала най-високи приходи от продажба на пшеница, рапица, слънчоглед и тритикале, а отглежда още кориандър, ечемик, царевица и др. Приходите обаче са се свили до 9.9 млн. лв. За сметка на 11 млн. година по-рано. Печалбата на дружеството също намалява до 346 хил. лв.

"Гранд Агро"

Четиринайстата сред най-големите 20 получатели на субсидии за декар е регистрираната в град Раковски "Гранд агро" ООД. Равно участие в собствеността й имат агрономът Йосиф Делгянски, Митко Караджов и Кристина Чорлева-Алексиева. Караджов и Алексиева са съдружници в пловдивската компания за производство на хляб и хлебни изделия "Симид агро", а 100% от пшеничената реколта на земеделската "Гранд агро" отива именно за производството на хлябове. "Гранд агро" обработва 86 хил. дка собствена и наета земя в землищата на общините Раковски, Брезово и Братя Даскалови. Компанията има и насаждения с маслодайни култури и е един от най-големите зърнопроизводители в Южна България. Приходите на компанията имат ръст през всяка от последните 5 години. За 2014 г. те са 18.3 млн. лв., а печалбата й 4.3 млн. лв.

"Агро бел 2001"

Регистрираната в Плевен компания "Агро бел 2001" на братята Николай и Павел Стоименови е 15-ата от 20-те най-големи получатели на субсидии за декар. През 2015 г. тя е с изплатени 1.8 млн. лв. дотации, а приходите й за 2014 г. са 20 млн. лв. Дружеството има печалба от 5.7 млн. лв. Братята обработват 80 хил. дка, засети с царевица и пшеница в Плевенска и Старозагорска област и са в процес на приключване на изграждането на фабрика за производство на фураж в Симитли. Стойността на проекта е около 5 млн. лв. "Агро бел 2001" стана популярна в публичното пространство в началото на 2014 г., след като беше открадната от собствениците й с внесени в агенцията по вписванията фалшиви документи за прехвърляне на дялове. По-късно реалните й притежатели си я върнаха по съдебен ред.

"Агро - К.П."

"Агро К.П" е дъщерно дружество на млекопреработващата компания "Хаджийски и фамилия" от с. Градешница, област Враца, която е еднолична собственост на Петко Хаджийски. "Агро К.П." осъществява дейност от 2003 г. и обработва 72 хил. дка в землищата на областите Враца и Монтана. През тази година най-много са насажденията от слънчоглед и царевица, съответно 28 хил. и 11 хил. дка, но се отглеждат още ечемик, рапица, пшеница и соя. Компанията има собствена зърно база с капацитет 40 хил. тона в с. Лехчево, Монтана.   "Агрофактор"
"Агрофактор" ЕООД обработва 85 хил. дка собствена и наета земя със зърнени култури в района на град Бяла. 50% от тази земя се ползва под аренда, а останалата е владение на фирмата. Собственик и управител на "Агрофактор" е Венцислав Ангелов. Дружеството е завършило 2014 г. с приходи 17.5 млн. лв и печалба 7.1 млн. лв. Получената през 2015 г. субсидия е 1, 6 млн. лв.   "Агроспектър" ООД

1,5 млн. лв. субсидия е получила регистрираната в Каварна "Агроспектър". Тя отглежда зърнени, маслодайни и фуражни култури в Добричкия район, но няма информация за обработваемите площи. Фирмата се управлява от Михаил Кръстев, който има дългогодишен опит в сектора, и е сочена за една от най-големите в областта.

"Агротайм" ООД

Последната сред 20-те най-големи компании е "Агротайм", чиито собственици са Дона, Теодор и Иван Иванови. Дружеството се занимава със зърнопроизводство и животновъдство и трайни насаждения. А заедно с дъщерната си компания "Аннона Грейн" обработва около 100 хил. дка в района на градовете Исперих и Разград.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavelan avatar :-P
    Павел Антонов
    • + 2

    "отъпкана" и ??? в едно изречение

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 13

    Нали щеше да има ограничение в обработваемите площи и щяха да се субсидират фирми,мисля до 10 000 декара.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 18

    Поредните ЕС простотии - субсидиите се дават на тия които нямат нужда от тях. Бюрокрацията не прощава. Даже и европейска да е.

    Нередност?
  • 4
    vwt14469996 avatar :-|
    vwt14469996
    • + 2

    Естествено че субсидиите са за големите.

    За да вземеш субсидия трябва да си регистриран като земеделски производител. Като се регистрираш почваш да плащаш осигуровки по 90 лева на месец или 1080 лева на година, независимо дали работиш и се осигуряваш на друго място. И така субсидия от 30-40 лева на декар се обезсмисля ако гледаш по малко от 30 декара - а масово хората които имат някаква земя и искат да правят нещо с нея имат по-малко. Да арендоват допълнителна земя няма шанс, защото големите арендатори лапват всичко което се предложи.

    Нередност?
Нов коментар