Финалното решение за газопровода до Гърция ще е факт след месец

Тепърва акционерите ще правят нов пазарен тест за интереса към проекта

Прогнозната стойност на целия проект е 220 млн. евро, като до момента осигуреното финансиране от ЕК е 45 млн. евро
Прогнозната стойност на целия проект е 220 млн. евро, като до момента осигуреното финансиране от ЕК е 45 млн. евро
Прогнозната стойност на целия проект е 220 млн. евро, като до момента осигуреното финансиране от ЕК е 45 млн. евро    ©  Юлия Лазарова
Прогнозната стойност на целия проект е 220 млн. евро, като до момента осигуреното финансиране от ЕК е 45 млн. евро    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След няколко отлагания финалното инвестиционно решение за изграждането на българо-гръцката газова връзка ще бъде подписано в средата на ноември. Това каза минситърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на форума "ЕС – Югоизточна Европа", организиран от сп. The Economist. Малко по-късно тази информация беше потвърдена и от изпълнителния директор на проектната компания ICGB за изграждането на газопровода Костас Караянакис, който също участва на форума.

Окончателното инвестиционно решение за газопроровда трябваше да бъде взето първоначално през май, а след това през юни 2015 г. По тази идея се работи активно от 2009 г., когато газовите доставки за България и региона бяха спряни за близо две седмици от "Газпром". Проектът е приоритетен и за Европейската комисия, която вече е отпуснала 45 млн. евро за неговото финансиране. Прогнозната стойност на целия проект е 220 млн. евро, като не е ясно как ще бъдат осигурени останалите средства. Преди ден вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че към момента Брюксел не може да се ангажира, че ще осигури допълнителни средства.

Пред журналисти Петкова посочи, че парламентарно представените партии са обсъдили възможността за увеличаване на държавната гаранция за проекта, която в момента е 80 млн. лв.

Нов пазарен тест

Една от основните причини за отлагането на оконачателното инвестиционно решение е, че към мометна проектът не може да докаже икономическа целесъобразност, което притеснява основно частния акционер в него Edison S.A. Причина за това е, че тръбата може да се напълни с газ след 2020 г., когато газовото находище "Шах Дениз II" в Азербайджан трябва да влезе в експлоатация.

Поради тази причина предстои да бъде направен и нов пазарен тест, посочи Караянакис. Това означава да се види колко компании са готови да резервират капацитет от мощността на тръбата. При предишния подобен тест се оказа, че такъв интерес има основно от "Булгаргаз" и в по-малки количества от гръцката DEPA общо за 1.2 млрд. куб. метра газ при планиран капацитет от 3 млрд. куб. метра газ годишно с възможност за разширение до 5 млрд. куб. метра.

"Въпроси за изчистване"

Томислав Дончев също коментира, че забаявнето на проекта е свързано с "въпроси за изчистване, нека да кажем, че са технически, свързани с нормата на възвращаемост", цитиран от "Медиапул". Той също така е намекнал, че желанието на България през страната ни да се транзитира възможно най-много количество газ и капацитетът на връзката да се увеличи до 20-25 млрд. куб. метра също не работят в посока по-бързата му реализация. Тази идея беше лансирана от премиера Бойко Борисов, който по време на посещение в Азербайдажн през юни коментира, че иска капацитетът на тръбата да се увеличи до 30 млрд. куб. метра (два пъти повече от количествата, които се транзитират в момента). Преди дни, по време на откриването на компресорна станция "Ихтиман", част от транзитната газопроводна мрежа към Гърция, той потвърди идеята си, че иска в следващите години в България да се транзитират такива количества, което да превърне в страната ни в газоразпределителен център за региона.

В четвъртък Петкова също коментира, че се работи в посока на увеличаване на капацитета, но като първа фаза той трябва да се реализира в първоначално предвидения обем.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • + 3

    Ето това е добра новина!
    Здравей пазар!

    Нередност?
  • 2
    chichi01 avatar :-|
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 1

    Подкрепям!

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-(
    BlueWater
    • + 4

    Глупавата грандоманщина и некомпетентност на някой управляващи пречат за изграждането на този важен за икономиката интерконектор.

    Нередност?
Нов коментар