Кои са иновативните предприятия на 2015 г.

Девет фирми получиха отличия в конкурса, който се организира за 11-а година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Девет компании бяха отличени в традиционния конкурс за иновативно предприятие на годината, който се организира за 11-а поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и Норвежкия финансов механизъм. За участие в конкурса бяха номинирани над 100 фирми.

Първите две

Отличие за "Технологичен лидер в международна верига за добавена стойност" получи пловдивската фирма "Айгер инженеринг". Компанията предлага проектиране и производство на машини и технологии в тютюневата индустрия с приложение във фармацията и опаковъчната промишленост. "Айгер" притежава 10 световни патента и предлага продуктите си в над 60 държави.

Наградата за "Иновативни технологии в традиционни сектори" получи "Бултех-2000" - Стара Загора. Дружеството разработва и произвежда средства за контрол и автоматизация в млекопроизводството и хранителната индустрия с фокус върху малките производители. Фирмата е отличена заради създаването на интегрирана система за събиране на мляко Ekomilk iBond, която е световна новост и съчетава ултразвуков метод за оценка на качеството на млякото с IT технологии за ценообразуване и онлайн банкови разплащания. "Бултех-2000" продава продукцията си на големи пазари като Индия, Бразилия, Китай и Мексико.

Други наградени

Отличието за "Зелено новостартиращо иновативно предприятие" за 2015 г. беше присъдено на "Мейк България" - София. Компанията е създала и патентовала система за топлоизолация на сгради ЕКОПУР, която не изисква дупчене на фасадата благодарение на значително олекотените панели. Те могат да се леят на място и не остават отпадъци. Технологията е подходяща за сгради с историческа и културна стойност. Компанията има обекти в България и Австрия.

"Триада софт" - Варна, получи наградата за "Социална иновация". Дружеството предлага интерактивна система за обучение "Магичен свят" за деца със специални образователни потребности, която е с няколко режима на работа – за деца, за специалисти и за родители. Системата може да бъде адаптирана спрямо потребностите на всяко дете и позволява различна скорост на инструкциите, сложност на задачите и помощ за децата от аватара Магийко. "Магичен свят" помага на специалистите в ресурсни центрове и детски градини и на родители и педагози от отдалечени райони.

В категорията "Иновации за по-добро качество на живот" отличие за 2015 г. взе фирма "Алекс 1977" - София. Компанията създава козметични продукти, хранителни добавки и лекарства на базата на екстракти от градински охлюв под европейската марка "Golden Snail". Използва собствен, безвреден за охлювите метод за извличане на екстракти. Работи с болници в Германия, Белгия и Италия и изнася продуктите си в 11 държави в Европейския съюз.

"Солвей Соди" - Девня, беше наградена за "Иновации на работното място". Компанията е отличена за системата "Got It" за събиране, оценка и реализиране на идеи на своите служители. В резултат на прилагането й заводът в Девня е лидер в белгийската група за устойчиво развитие.

Отличието в категория "Иновации за пазарно лидерство" беше присъдено на "Мобайл системс" - София. Българска IT компания e разработила офис пакета за мобилни устройства на Android - OfficeSuite, който e сред топ 3 на най-сваляните текстообработващи приложения в Google Play в световен мащаб. От 2009 г. фирмата е партньор на Sony - OfficeSuite се инсталира във всички смартфони на японската компания, както и в устройства на Sharp, Toshiba, ViewSonyc и др. Основни пазари за продуктите на "Мобайл системс" са Япония, Индия, Европа и САЩ.

Две нови отличия

В това издание на конкурса бяха връчени отличия в две нови категории: "Иновационен мениджмънт" и "Иновативен бизнес клъстер".

Наградата в категория "Иновационен мениджмънт" получи "А Дейта Про" - София. Оценката е направена според международно признатите критерии на Европейската академия за управление на иновациите IMP³rove, сред които: иновационна стратегия, култура и организация, управление на идеите, развитие на иновативни продукти, услуги, процеси, организационни решения, бизнес модели, оптимизиране на фирмената дейност.

Отличието за "Иновативен бизнес клъстер" беше присъдено на "СредногориеМед индустриален клъстер". Клъстерът разполага с шест заводски и две университетски лаборатории. Четири от заводските лаборатории се използват като споделен ресурс за развойна и приложна дейност от всички членове на клъстера. Идеята е тези лаборатории да се превърнат в бизнес центрове.

В следващите седмици "Капитал Daily" ще представи бизнес историите на някои от наградените компании.