Бутик за машини

"Айгер инженеринг" проектира и изработва специфични производствени линии за фармацията и цигарения сектор

Предприятието създава иновативни решения според изискванията на клиентите
Предприятието създава иновативни решения според изискванията на клиентите
Предприятието създава иновативни решения според изискванията на клиентите    ©  Капитал
Предприятието създава иновативни решения според изискванията на клиентите    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

5

корпоративни истории на компании, които бяха наградени в Националния конкурс за иновативно предприятие на 2015 г., ще разкаже "Капитал Daily" през февруари. Първата беше на "Алекс 1977". Конкурсът се организира за 11-а поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и Норвежкия финансов механизъм. За участие в конкурса бяха номинирани над 100 фирми.
Компанията има 10 защитени световни патента и още 8 заявки, чакащи патент

От малка фабрика за резервни части до едно от най-иновативните машиностроителни предприятия в страната. Това не е история на някой технологичен стартъп в САЩ, а на българска фирма. Зад успеха на пловдивската "Айгер инженеринг" стоят 20-ина години труд, много хъс и вероятно малко късмет. Макар че компанията е собственост на швейцарски холдинг, иновациите в нея са продукт на български инженери - повечето млади хора, наскоро излезли от университета. Именно този екип стои зад 18-те световни патента на дружеството и впечатляващо високата добавена стойност. Благодарение на него и на останалите близо 200 служители във фирмата днес машините на "Айгер" се използват в над 60 държави. Постиженията на компанията й донесоха и наградата в категорията "Технологичен лидер в международна верига за добавена стойност".

Кое е това предприятие

"Айгер инженеринг" е създадена през 1994 г. в Пловдив и е част от швейцарския холдинг Aiger Group. В началото компанията се занимава с производство на резервни части за машини в база под наем. С времето спечелва няколко големи проекта за чуждестранни клиенти и се премества в нова собствена сграда. Възходът започва в края на 90-те години на миналия век и постепенно фирмата извървява пътя до най-иновативно предприятие в България.

"Айгер" е бутикова компания, която работи по задание на клиента. "Всяка наша машина, всеки наш продукт е уникален", разказва мениджърът проекти и връзки с обществеността Полина Добрева. Предприятието създава иновативни решения в тютюневата, фармацевтичната и опаковъчната промишленост. Това включва целия процес - от проектирането, през производството на машини и резервни части до монтажа и инсталирането при клиента.

Решения за три индустрии

В тютюневата индустрия компанията има няколко решения. Едното от тях са филтровите машини. "Правим различни филтри на цигари, вътре могат да бъдат с капсула, ароматен филтър, активен въглен, тънки или дебели, с кухини и т.н. според това какво иска клиентът", обясни Добрева. Друго решение са пакетажните линии. Те правят самите цигари, поставят ги в кутии, които след това се фолират и излизат в готов стек. Целият този процес се изпълнява от машина.

Фармацията е сравнително нова сфера, в която "Айгер" навлиза от няколко години насам. Компанията работи по изработката на сензор, който измерва онлайн активното лекарствено вещество в една капсула. Това се прави с контролираща цел, като идеята е пациентът да приема точно определена доза лекарство в даден момент. Досега такива измервания са се правили на база средноаритметично – например какво е количеството на активното вещество в 100 от 1000 таблетки. Сензорът позволява всяка капсула да минава през контрол.

Стойност, добавена по 100

Индикатор за това, че машините са уникални и иновативни, е, че компанията има 10 защитени световни патента и още 8 заявки, чакащи патент. Любопитна подробност е, че участието на швейцарския инвеститор в "Айгер" е изцяло финансово и той не внася ноу-хау или разработки. "Нашите разработки са измислени изцяло от българи, но са защитени в американското патентно ведомство", каза Добрева.

Продуктите на компанията имат изключително висока добавена стойност. Образно казано, 3500 кг метал по 3 евро/кг се трансформира в машина, която струва над 1 млн. евро, или по 286 евро/кг. "Това означава, че добавената стойност е почти 100 пъти и тя се дължи на нашите умове", обясни Добрева. Досега компанията е произвела общо 2500 машини, които са продадени в над 60 държави по целия свят. Предприятието работи изцяло за износ. "Не сме зависими от българския пазар, не участваме в еврофинансиране и това ни гарантира стабилност, без резки промени в бизнеса и оборотите", обясни Добрева. Освен това пазарът, на който работи фирмата, е специфичен и търсене винаги има.

Нововъведения и в работата

В компанията са заети около 230 души, а екипът е доста млад – под 35-годишна възраст. В отдел "Инженеринг", от който излизат иновациите, работят над 40 специалисти и повечето от тях са се присъединили към "Айгер" веднага след университета. Палитрата на специалностите е широка – софтуерни, машинни и електроинженери. Отделно от това във фирмата работят машинни оператори, специалисти по логистика, планиране, маркетинг, администрация и т.н. Тенденцията като цяло е компанията да се развива, което се вижда по растящия през годините брой на служителите.

Освен при машините компанията има и много иновации на работното място. Разработена е например система за събиране на иновативни идеи и предложения. Те се преглеждат и обсъждат в работни групи, които включват работниците и преките ръководители, след което се представят на мениджмънта и избраните от тях се осъществяват. В компанията се прилага също иновативен метод на учене (Solid Professor) чрез използване на професионален сайт за платени обучения на софтуерни продукти. "Айгер" разполага с т.нар. еnterprise solution account, което й помага да организира подготовката на служителите в инженерния отдел. Над 30 служители могат да използват сайта от вкъщи изцяло безплатно.

Друго нововъведение работи като част от ERP системата, където са въведени функционалности за дължими суми към касата, "какво се води на мое име" (книги от библиотеката, лаптоп, кола за командировка), справка за отпуските и т.н. В компанията се прилага също бонус "доведи приятел". Когато фирмата търси да назначи нови специалисти, първо се допитва до служителите за предложения и препоръки. При успешно наемане на кандидат служителят, който го е номинирал, получава бонус в размер на 750 лв. Много полезно решение за работниците е въведено и на паркинга на предприятието. Там работи специална сигнализационна система за коли със забравени включени фарове или аварийни светлини. Не на последно място е и специалното приложение в системата за принтиране. То дава възможност на всеки служител да визуализира колко хартия е използвал и съответно генерира информация за въглеродния отпечатък и количеството отсечени дървета.

И нови проекти

Предизвикателството пред дружеството тази година ще бъде разработването на нова опаковъчна машина за цигари. В момента компанията работи по проект, с който да увеличи оборотите на пакетажната линия със 150 пакета в минута, така че крайният резултат да стане 400 кутии в минута. По думите на Добрева това на практика изисква машината да бъде разработена от нула.

След наградата за най-иновативна компания приоритет за "Айгер" през 2016 г. ще е да стане и още по-желано работно място. В момента фирмата разработва проекта "Айгер академия", който ще даде възможност на младите инженери да се включат и да получат допълнително обучение, за да могат да бъдат адекватни на пазара. По думите на Добрева студентите, които излизат от университета, не са достатъчно подготвени. Академията ще бъде разделена на области с различни курсове за обучение, с различни модули, които могат да се ползват и дистанционно. "Няма ограничение за броя на участниците, ще сме щастливи да се включат колкото може повече хора", уточни Добрева. Предвижда се и стипендиантска програма, за която студентите ще могат да кандидатстват. "Това ясно показва, че планираме да растем и да имаме нужда от повече кадри", каза Добрева.

Компанията в числа

"Айгер инженеринг" е регистрирана с 1.160 млн. лв. капитал. Мажоритарен собственик с 90% е Aiger Group AG, Швейцария. Останалите 10% се държат от Димитър Янчев, който е управител на дружеството. Като цяло финансовите резултати на фирмата остават стабилни през последните години. Данните от отчета за 2014 г. показват, че оборотът й се увеличава със 7.4% до 24.5 млн. лв., а печалбата нараства с 11.2% до 678 млн. лв. Персоналът също расте и от 171 души през 2012 г. достига 217 през 2014 г. В момента във фирмата работят около 230 души.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • + 6

    Приятно за четене, а още по приятно за фантазиране(ех, защо няма повече като тях). Някъде, нещо в България се прави красиво от млади, интелигентни хора.. Удоволствие..

    Нередност?
  • 2
    m_simeonov avatar :-|
    Мирослав Симеонов
    • + 1

    оборотът й се увеличава със 7.4% до 24.5 млн. лв., а печалбата нараства с 11.2% до 678 млн. лв.

    Моля коригирайте печалбата - от млн., вероятно на хил.

    Нередност?
  • 3
    ydx25488396 avatar :-P
    ydx25488396
    • + 1

    Радвам се като чувам такива новини за България. Време е да тръгнем нагоре.
    Пловдив все повече се развива.

    Нередност?
  • 4
    yrb11488512 avatar :-?
    yrb11488512

    Супер ще пробвам да кандидатствам

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев

    Абе мани ги тея, България има нужда от Кремиковци и Химко! За какво са тия модерни работи, индустриализация се прави с обем, прилагателни от типа на "голям", ако може "най-голям", национално финансирани феодални старци и много дотация!

    Нередност?
Нов коментар