Създателите на българския Office

След мобилните устройства "Мобайл системс" ще предложи и офис версия за компютри, която директно да конкурира приложенията на Microsoft

Главният технически директор на "Мобайл системс" Николай Късовски (вдясно) и директорът "Продуктово развитие" Росен Благоев (вляво) смятат, че това което ги отличава от повечето други местни IT фирми в страната, е, че те разполагат и работят върху собствени продукти
Главният технически директор на "Мобайл системс" Николай Късовски (вдясно) и директорът "Продуктово развитие" Росен Благоев (вляво) смятат, че това което ги отличава от повечето други местни IT фирми в страната, е, че те разполагат и работят върху собствени продукти
Главният технически директор на "Мобайл системс" Николай Късовски (вдясно) и директорът "Продуктово развитие" Росен Благоев (вляво) смятат, че това което ги отличава от повечето други местни IT фирми в страната, е, че те разполагат и работят върху собствени продукти    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Главният технически директор на "Мобайл системс" Николай Късовски (вдясно) и директорът "Продуктово развитие" Росен Благоев (вляво) смятат, че това което ги отличава от повечето други местни IT фирми в страната, е, че те разполагат и работят върху собствени продукти    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сферата на компютърните офис приложения от години доминира Microsoft. При мобилните устройства най-популярният такъв софтуер за смартфони и таблети всъщност е продукт на българска фирма -

5

корпоративни истории на компании, които бяха наградени в Националния конкурс за иновативно предприятие на 2015 г., ще разкаже "Капитал Daily" през февруари. Първата беше на "Алекс 1977", а втората на "Айгер инженеринг". Конкурсът се организира за 11-а поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и Норвежкия финансов механизъм. За участие в конкурса бяха номинирани над 100 фирми.

"Мобайл системс", позната под търговското име MobiSystems. Приложението й OfficeSuite е може би най-пълният офис пакет за мобилни устройства, който в момента се намира на пазара. Историята на успеха не е нито кратка, нито случайна, защото компанията се опитва да се наложи на този пазар от близо 16 години. И ако доскоро фокусът на дружеството беше изцяло върху мобилните устройства, това е на път да се промени, защото "Мобайл системс" планират до края на годината да пуснат и версия за настолни компютри и лаптопи. По този начин техният OfficeSuite влиза в директна и пълна конкуренция не само с продуктите на Мicrosoft, но и с безплатни решения като LibreOffice и Google Docs например. Целта е клиенти да станат обикновените потребители и технологичните ентусиасти, но и компании.

Постигнатото дотук не остава незабелязано, като компанията има няколко награди, последната от които за иновативно предприятие в категорията "Иновации за пазарно лидерство" от конкурса на фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и Норвежкия финансов механизъм. В него участие взимат над 100 фирми и което се проведе през декември миналата година.

От речници към Palm

"Мобайл системс" е основана през 2001 г. от бизнесмените Станислав Минчев и Димитър Митев, които са собственици на "СофтПрес" - едно от най-големите по това време издателства, които публикуват книги за софтуер. Двамата имат визия да разработят мобилни версии на популярните видове речници на Oxford, PONS и Collins. "Мобайл системс" започва да разработва тази задача за тогавашните умни мобилни устройства – личните електронни асистенти (PDA), които ползват операционната система Palm OS. Две години по-късно се ражда идеята да се направи и офис приложение за тази платформа, която да запълни липсата на подобен качествен софтуер за все още прохождащите тогава мобилни устройства. В първите години на XXI в. доминират РС-тата, на които властелин е познатият на всички Office на Microsoft. Българската компания решава да се заеме с амбициозната задача и така през 2004 г. се появява първата версия на OfficeSuite.

Впоследствие с навлизането на първите смартфони се разработва и софтуер за платформата Symbian, която диктува този пазар години наред.

"Имаше други конкуренти, но самото разработване на мобилен офис е голямо предизвикателство и отнема много време", коментира Николай Късовски, главен технически директор на "Мобайл системс". Той допълва, че по това време мобилните технологии не са толкова популярни и съответно приходите не са големи. Това води и до финансови трудности за компанията, която през 2007 г. дори стига до свиване на персонала.

Първият голям удар

В същата година се появява iPhone на Apple и започва истинската ера на смартфоните. "Мобайл системс" бързо се преориентира към новите възможности и пуска версия на OfficeSuite за Android и впоследствие за iOS. Вариантът за операционната система на Google е и ключовият продукт на българското дружество.

"Версията за iOS я пуснахме по-късно и в момента тя догонва "по-големия" си брат за Android", коментира Росен Благоев, директор "Продуктово развитие" на "Мобайл системс".

Истинският успех идва през 2009 г., когато българската компания успява да постигне споразумение със Sony-Ericsson (тогава) за предварително инсталиране на OfficeSuite на смартфоните на бранда, които ползват платформата Android. Това е постигнато след дългогодишна работа с партньори, от които в един момент се оказало, че зависи какво да се инсталира предварително на новите умни телефони на Sony-Ericsson. Така българското приложение започва да набира популярност. Споразумението отключва вратата на "Мобайл системс" и за други технологични гиганти, като компанията сключва партньорства с Toshiba, Sharp, Acer, Nook (на Barnes and Noble), Alcatel, Polaroid, ViewSonic, Kobo, Kyocera, Deutsche Telekom и др. Така към момента има над 200 млн. инсталации на OfficeSuite и около 55 хил. активации на ден. Самата компания разкрива офиси в Сан Диего, САЩ и Хонконг, Китай.

"С Google си партнираме, като например участвахме при презентацията на техния проект Google for Work миналата година", коментира Росен Благоев. "Целта беше да се покаже, че има сериозни бизнес приложения за Android", допълва той.

OfficeSuite не е единственият продукт на компанията. Българското дружество разработва електронни речници, както и по-малки мобилни програми, като например File Commander – приложение, позволяващо по-лесния контрол на файловете в Android. Но офис пакетът си остава флагманският продукт на "Мобайл системс".

Бизнес моделът

Българската фирма следва основните тенденции при мобилните приложения от гледна точка на монетизацията. В момента OfficeSuite за Android е безплатен, ако искате да създадете, разгледате, редактирате и споделяте документи. Приходите се генерират от реклами, както и от платената професионална версия, която предоставя по-тясно специализирани функции на потребителите. При iOS за момента се ползва концепцията за еднократното плащане. Компанията обаче ще го промени и ще залага на абонаментен план. Тоест платените функции ще станат достъпни чрез месечен или годишен абонамент, който ще се подновява. Причината е, че "Мобайл системс" все повече иска да се фокусира върху корпоративните клиенти. Затова и компанията се стреми до края на 2016 г. да пусне версия на OfficeSuite за Windows.  Според Николай Късовски значителна част от работата по библиотеките е готова, но остават тежки компоненти като изчистване на потребителския интерфейс и други елементи.

Навлизането на РС платформата обаче поставя OfficeSuite в директен сблъсък с подобни силни приложения като Office на Microsoft, безплатния LibreOffice и облачния Google Docs. Предимството на българското решение е, че може да работи с всички формати, с всички облачни платформи за съхранение на данни и е познато на мобилните потребители.

"Ще наблегнем на удобството на работа, както и на голямата база Android и iOS потребители", коментира Късовски.

Освен това все повече се обръща внимание на различни функционалности, които са ключови за бизнеса. Една от тях е проследяване на промените в един документ (т.нар. track changes), коментира Благоев.

За кадрите и бъдещето

Болна тема за всеки предприемач в IT сектора е намирането на кадри. Липсата на специалисти не подминава и "Мобайл системс"."Преди десетилетие за една обява получавахме по 120 CV-та. Сега трябва да пуснем 120 обяви, за да получим едно CV", шеговито описва ситуацията Късовски. В момента наистина IT компаниите трябва да се рекламират пред кадрите, за да могат да попълнят необходимите свободни позиции. Според "Мобайл системс" едно от нещата, които ги отличава от повечето други фирми от бранша, е, че разработват собствен продукт. Това им дава по-голяма свобода при програмирането, смятат двамата мениджъри.

В момента компанията се е фокусирала основно върху версията си за Windows и преминаването към абонаментен модел. Затова нито Късовски, нито Благоев се ангажираха да дадат колко е ръстът, който "Мобайл системс" очаква през новата 2016 г. Както и колко нови специалисти ще наемат.

"Мобайл системс" в числа

Българската фирма генерира приходи от 8.14 млн. лева през 2014 г., или ръст от 15.5% на годишна база. Печалбата на компанията за същия период е 2.9 млн. лева, което е ръст от 13.6%. Според "Мобайл системс" към края на 2015 г. компанията е почти удвоила персонала си и в момента разполага с около 100 души, като към края на 2014 г. служителите са били 58.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    swinging_pigs avatar :-|
    swinging_pigs
    • - 1
    • + 11

    Продукт на това ниво Създаден в България.Звучи Гордо.
    Много се радвам за успеха на фирми като Мобайл Системс.
    Вижда се,че са Много земни и изключителни професионалисти!!!

    Нередност?
  • 2
    tvi63 avatar :-|
    tvi63
    • + 8

    За кадрите, ами хора, ако това наистина е направено от българи и българска фирма, напишете го някъде, иначе пише разработчик в сан диего и че се предлага от моби системс.

    Нередност?
  • 3
    poluvishist avatar :-P
    полувишис
    • - 8
    • + 3

    До коментар [#1] от "swinging_pigs":

    винаги съм се чудел как могат да се изкарват пари със скъпи, но смотани приложения. тези господа ми дават частичен отговор.

    п.п. моля редакторите да не ни ги пробутват като успешна история...
    истинският им успех дошъл през 2009-та. и защо 7 години след това все още не сме разбрали? в западните държави и в щатите за 7 години една такава компания би станала поне уникорн, лепрекон, сфинкс, или каквото и да е там приказно създание с над 1 млрд. долара капитализация :)

    Нередност?
  • 4
    tvi63 avatar :-|
    tvi63
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "полувишис":

    е, и ти като комуне взе да пишеш! Но и аз винаги съм го писал във форума, ами давайте малко повече информация, дори и на сайта има един офис в българия и не става ясно кой разработва софтуера, също и приходите, малко е неясно откъде идват!

    Нередност?
  • 5
    3.14159265358979 avatar :-|
    3.14159265358979
    • - 1
    • + 8

    Не знаех че OfficeSuite е българска работа. Браво! За разлика от некои други, които през ден ги слушаме по медиите как били завладяли света и им гледаме мутрите, тези момчета явно предпочитат да си работят тихо без да се тупат в гърдите.

    Нередност?
  • 6
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • + 5

    Браво! Инсталирах си го, на прима виста много ми хареса, ще го разцъкам и ще си купя платената версия. Не бях го чувала преди това, трябва да го популяризират повече.

    Нередност?
  • 7
    zarrro avatar :-|
    Sven Vet
    • + 6

    Имам го инсталирано от много време! Незнаех че е произведено в България. Браво :)

    Нередност?
  • 8
    swinging_pigs avatar :-P
    swinging_pigs
    • + 4

    До коментар [#4] от "tvi63":
    Да ти обясня ли за какво става ?...
    Помисли си ,че ако си фирма регистрирана само в България,
    как ще те възприемат в САЩ и като цяло на пазара на тези продукти.

    Нередност?
  • 9
    tvi63 avatar :-|
    tvi63
    • + 1

    До коментар [#8] от "swinging_pigs":

    това е разбираемо, но трябва да има някаква информация, макар и малка, че е правено от българи, и не само софтуера!

    Нередност?
Нов коментар