🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са иновативните предприятия на 2017 г.

Осем компании получиха отличия в конкурса, който се организира за 13-а поредна година

Осемте наградени предприятия се състезаваха с над 100 фирми участнички в конкурса
Осемте наградени предприятия се състезаваха с над 100 фирми участнички в конкурса
Осемте наградени предприятия се състезаваха с над 100 фирми участнички в конкурса    ©  Николай Дойчинов
Осемте наградени предприятия се състезаваха с над 100 фирми участнички в конкурса    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осем компании бяха отличени в традиционния конкурс за иновативно предприятие, който се организира за 13-а поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия.

За участие в конкурса през 2017 кандидатстваха над 100 фирми от различни икономически сектори. От тях 21 стигнаха до номинации, а 17-членно жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в осем области според въздействието на иновацията.

Първите две

За "Иновация за пазарно лидерство" почетна статуетка и грамота получи "Онтотекст". Компанията разработва продукти и решения на базата на семантични технологии. Иновацията Graph DB е световно призната графова база данни, използвана от топ издатели на научно съдържание като Elsevier, Springer Nature, Wiley. Иновацията е радикална за издателския бизнес и управлението на големи обеми динамично съдържание.

Почетна грамота и статуетка в областта "Иновация за качество на живот" получи "Просфит текнолоджис". Фирмата разработва медицински софтуер и цялостна дигитална услуга за прецизно проектиране и 3D принтиране на протези при пациенти с ампутиран крайник. Дружеството е пионер в тази област и работи по съвместни проекти с Международната организация на хората с увреждания и с медицински центрове в Европа, Австралия и Азия.

Другите наградени

"Амбър технолоджи" получи наградата "Иновативно новостартирало предприятие". Компанията е създадена през 2016 г. и е разработила матрак с оригинална технология за вграждане на чист балтийски кехлибар, известен със своя здравословен и балансиращ ефект. Фирмата реализира директни продажби, основани изцяло на дигитален маркетинг, и разработва гама от продукти за здравословен сън.

Отличието "Социална иновация" бе присъдено на "Булбера" - създател на безплатното мобилно приложение Protect Your Kid. То е единственото на български език, което дава възможност за блокиране на опасно съдържание в интернет и рискови мобилни приложения. Преведено е на 10 езика и се разпространява в държави от Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

Наградата "Зелена иновация" бе присъдена на "Асарел – Медет". Компанията е разработила система за рекултивация на минно депо за отпадни руди, която осигурява едновременното извличане на мед от отпадъка, обезвреждане на страничните продукти и възстановяване на естествени местообитания. Системата за първи път се прилага на все още действащо съоръжение за минни отпадъци.

Отличие "Иновационен мениджмънт" получи частният Институт за медицински научни изследвания, чиято дейност е фокусирана върху иновации и международни проекти в персонализираната медицина, диагностика и генетични изследвания. Качеството на управление на иновационни дейности се измерва съгласно международно признати критерии.

За "Иновация за развитие на таланти" награда получи "ГРОЗЕН ентертейнмънт" - продуцентска къща за комикси, артбук издания и анимационно студио. Фирмата създава професионален риалити формат за млади комикс художници COMIX BOX, който е новост в световен мащаб. Има и учебен център за целия спектър от професии за реклама, анимация, гейминг и комикси.

На "Ем Пи студио" бе присъдено отличието "Иновация в креативните индустрии". Компанията е сред пионерите в областта на проектиране на 3D визуални ефекти и интерактивни инсталации върху различни обекти. Създава иновативна синхронизация между лазерен и видеомапинг под бранда 4D Experience, има над 160 проекта в цял свят, в т.ч. първи мапинг на пещера, катедрала и подвижен обект.

Номинираните в конкурса

- "АвтоИконом" - интернет платформа и мобилна апликация за интерактивна двупосочна връзка между собственика на автомобила и доставчиците на услуги - сервизи, технически прегледи, застрахователи и лизингови компании.

- "Витанеа" - произвежда нектари, сокове и чай от арония, къпина, малина с функционални качества по оригинална технология на проф. Крачанов.

- "Волонтайм" - създава, поддържа и развива едноименната социална мрежа за добри дела, в която всеки може да намери информация и да стане част от всичко, свързано с правенето на добрини.

- "Империя онлайн" - разработва и разпространява компютърната игра Kingdoms Online – стратегия в реално време, изцяло локализирана за арабския пазар.

- "Кикфлип" - агенция за дизайн на дигитални продукти, която участва в създаването на дигитална платформа за развитие на иновативни решения в медицината.

- ClaimCompass - онлайн платформа и мобилна апликация, която помага на самолетните пътници да получат обезщетение в случай на отменен или закъснял полет въз основа на Регламент ЕС261/2004 (ЕС).

- "Лигна груп" - специализирана в обзавеждането, интериорното проектиране и управление на процеси, свързани с цялостно обзавеждане на частни и обществени сгради.

- "Мобайл системс" - създател на OfficeSuite Now, мултиплатформен офис пакет за фирми и индивидуални потребители.

- ОПТИКС - създава и произвежда системата за ранно откриване на пожари OPTIX Automated Remote identiFIRE, която комбинира термографски функции, метеорологични и топографски данни.

- "Про смарт" - компания, разработила програмируемия Wi-Fi термостатен контролер с безжичен температурен сензор Bboil RF, който може дистанционно да управлява електроуреди в дома.

- "Сирма медикъл системс" - създател на мобилното приложение и платформа за мониторинг на състоянието на хора с всички видове диабет и преддиабетни състояния Diabetes:M.

- ТАНГРА–АВ - разработва собствена гама от енергоспестяващи вентилационни системи с възстановяване на енергията до 94%.

- "Ултрафлекс корпорейшън" - проектира и произвежда пълна гама за силовата електроника и индукционната топилка с въздушно охлаждане - EasyMelt Air.

Наградите

- Пазарно лидерство - за иновативен продукт, наложил се на международния пазар

- Иновация в креативните индустрии - чрез дизайн, дигитални игри, архитектура и дизайн на градска среда, филмова и музикална индустрия

- Социална иновация - нови продукт, услуга или модел, които отговарят на социални потребности и създават нови социални отношения

- Зелена иновация - в областта на устойчивото и екологично съобразено развитие

- Качество на живот - иновация, имаща потенциал или довела до подобряване качеството на живот на потребителите

- Иновативно новостартирало предприятие - до три години от създаването му

- Иновации за развитие на таланти - инициативи в подкрепа на развитието на човешките ресурси, млади таланти и предприемачи

- Иновационен мениджмънт - съгласно международно признатите критерии на IMP3rove–European Innovation Management Academy
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ykk16222035331056442 avatar :-|
    Susan Shaw

    There is no other medication that can cure herpes and other STDs, or STIs, permanently, i have come to find out that herbal medication is the only form of medication that has cured herpes successfully, i was once tested positive of herpes but herbal medicine i got from Dr Ofua Ofure help me to get rid of herpes totally, now am free from herpes virus permanatly. contact dr ofua ofure [email protected] to know more about his herbal healing products.
    https://dr-ofua-ofure-herbal-healing-home.business.site or call/whastapp +2347059497969

    Нередност?
Нов коментар