🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът с храни ще става по нови правила

Конкретните промени още не са известни, но ще засегнат производители, дистрибутори, търговци и вносители

Според земеделския министър Десислава Танева промените ще ограничат незаконната търговия и внос
Според земеделския министър Десислава Танева промените ще ограничат незаконната търговия и внос
Според земеделския министър Десислава Танева промените ще ограничат незаконната търговия и внос    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Според земеделския министър Десислава Танева промените ще ограничат незаконната търговия и внос    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителите и търговците на храни ще работят по нови правила, тъй като Министерството на земеделието и храните е почти готово с нов пакет закони. Той е работен заедно с браншови организации и логично засега от тях няма критики, но допълнителната бюрокрация може да се окаже проблем за малките компании. От обявеното дотук става ясно, че ще има допълнителна регулация за едни, а облекчена за други, за потребителите ще има повече информация, а държавната агенция ще има по-широки права.

Това стана ясно в четвъртък по време на обществено обсъждане на новите проектозакони - за храните, за хранителната верига, за оценка на риска по хранителната верига, плюс изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всъщност проекти не бяха предоставени на журналисти и компании.

Хранителният сектор е сред най-големите в страната - по данни на земеделския министър Десислава Танева през 2014 г. в страната са потребени храни на стойност 9.2 млрд. лв., а заетите в него са 112 хил.

Повече опции, но и още контрол

Най-ключов в пакета е новият Закон за храните. Сега действащият е от 1999 г. и е променян и допълван над 30 пъти. В работната група по проекта участват представители на всички браншови организации от хранително-вкусовата индустрия. Това обяснява липсата поне на този етап на сериозни критики към предложенията в него.

В проекта се определят общи и специфични изисквания към храните, които се пускат на пазара, както и към собствениците на компании, които произвеждат, преработват и дистрибутират храни. Въвеждат се изисквания и към индустрии, които имат отношение към сектора – например производители на опаковки, превозвачи (виж карето). Регламентира се търговията с хранителни продукти по интернет.

Увеличават се правомощията на контролните органи по отношение на сивата икономика, така че при разкриване на нелегални цехове те веднага да бъдат затваряни. По сега действащото законодателство нерегистрираните в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) производства се смятат за частна собственост и е нужно разрешение на съда за влизане в тях. Предвижда се и повишаване на санкциите за нарушения.

Според министър Танева промените ще ограничат незаконните търговия и внос, както и ще създадат условия за равнопоставеност на всички стопански обекти. "Ще направим публични всички регистрирани обекти по агрохранителната верига, за да се знаят техният вид, права, планиран контрол. Ще дадем възможност на потребителя както да получи информация за нарушенията, така и сам да предизвиква контрол на съответния обект", обясни намеренията на министерството Десислава Танева.

Земеделското министерство има намерение също така да вкара компаниите, които пускат на пазара вредни храни, в публичен регистър. Танева посочи още, че 438 052 обекта се контролират от 1514 инспектори на агенцията. Тези за производство на храни и за търговия на едро са 8504 и се наблюдават от 700 инспектори.

Още два нови закона

Проектът за нов Закон за хранителната верига цели опростяване, уеднаквяване и актуализиране на 9 действащи закона и няколко подзаконови нормативни акта, съобщи д-р Илиян Костов от министерството. По думите му с този закон трябва да стане ясно кой прави политиката на безопасност на храните, кой извършва контрола и оценката на риска. Новият проектозакон предвижда и контрол на посевния и посадъчен материал. Част от регулациите са свързани с мерки при управление на кризи, извънредни ситуации и измами по хранителната верига. "На европейско ниво няма обща рамка по отношение на измамите, засега всяка държава членка сама регулира този сегмент на контрола", уточни д-р Костов.

Проектът за нов закон за oценка на риска по хранителната верига предвижда създаденият през 2011 г. Център за оценка на риска да премине към земеделското министерство. Сега той е на подчинение на агенцията по храните. В 16 от 28 държави на ЕС този център е в структурата на министерството на земеделието.

Очаква се в края на януари подготовката по новите законопроекти да приключи и те да бъдат качени на сайта на министерството. Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност са в по-напреднал стадий - предстои второ четене в парламента.

Какво се променя

- Въвежда се изискване за регистрация на обектите, които произвеждат и пускат на пазара материали и предмети, предназначени за контакт с храни (опаковки например). Регистрирането ще става в БАБХ.

- Всеки бизнес оператор, който пуска на пазара за първи път хранителни добавки, трябва да уведоми областната дирекция по безопасност на храните.

- Всеки, който пуска за първи път на пазара (отнася се и за производство, и за внос) храна със специално предназначение (за кърмачета, на зърнена основа, за деца, за специални медицински цели и др.), трябва да уведоми Министерството на здравеопазването.

- Притежателите на интернет сайтове за търговия с храни от разстояние трябва да се регистрират в БАБХ. Разписани са и условия към предлаганите храни, едно от които е те да бъдат доставени от одобрени от агенцията обекти.

- Регламентират се условията и редът за извършване на дейности по хранително банкиране и дарения с храни. Храните, които се даряват, трябва да са произведени в регистрирани обекти, а дарителите ще информират БАБХ.

- Транспортните средства за превоз на храни от животински и неживотински произход трябва да бъдат регистрирани в съответната областна дирекция по безопасност на храните, където е регистриран обектът.

- Облекчават се някои административни процедури. Обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни от неживотински произход ще подлежат на регистрация в БАБХ, а не на одобрение (което включва проверка на място). Изключение правят обектите за всички видове бутилирани води, които се регистрират в регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването. Досегашното изискване за одобрение остава само за обектите за храни от животински произход.

- На регистрация в областната дирекция по безопасност на храните ще подлежат и обектите за производство и търговия на едро с материали и предмети, предназначени за контакт с храни.

- Обектите за директни доставки на малки количества храни до крайния потребител или до местни търговци на дребно също подлежат на регистрация в областните дирекции на агенцията.

- Създава се консултативен съвет по храните към министъра на земеделието и храните за координиране на държавната политика по безопасност на храните, в който влизат и представители на браншовите организации.

Очакват се и други новости – за изискванията към бутилираните води, за размера на санкциите при нарушение на законодателството, за представителност на професионалните организации на производителите, преработвателите и търговците на храни и др., но какви точно ще са те ще стане ясно след публикуване на окончателния текст на проекта.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ariella avatar :-@
    ariella
    • - 2
    • + 39

    Това е великата трагедия.Вместо да опростите правила и съкратите държавните паразитни чиновници вие пишете купища нови закони с които 'АЗ'бизнесът трябва да се съобразявам.
    Вместо Вие , бюрократите да се съобразявате с МЕН заплато-дателя ви ,бизнеса
    Много е тъжно и нелепо ама много.!
    Няма икономическа логика в това което правите .
    Нямадори теория в подкрепа на масираният натиск в /у бизнеси чрез рекет,изнудване,бюрокрация и вменяване на хилядите задължения Как изобщо си представя някой идиот от МЗ и Храните изобщо някакъв положителен ефект/.Не само НЕ повишавате качеството напротив ерозирате го
    Ерозирате събираемостта на доходите
    Пречите на изсветляването на доходи
    Тормозите и поддтискате растежа,инвестициите.....
    В състояние на ниски цени на петрола сме .Вместо да либерализирате,опростявате всичко и всяка паразитна държавна администрация.Вместо да закриете тези хрантутници и елимиирате директно щатовете им на тези красдливи бюрократи Вие ГЕРберски тролове и дементори разсипахте частния бизнес.
    И малкото останал бизнес и икономика вече му се повръща от вас и вашите регулации
    То е поголовната идиотия и бюрократорщина писана от тъпанари които нямат средно и проститутки назначавани чрез опраскване!!!
    Спрете се защото не се гради благосъстояние в среда постоянно променлива от 'А' до 'Я' чрез изнудване и чрез паразитна администрация .Не става.Вие сте на хранилка на моите трудно изкарани пари.Ако аз реша ще елиминирам бизнеса си но няма да храня идиоти.!!!!!!!!!!!!!!
    (малък бизнес с хляб плодове и храни)

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-|
    Кнб
    • + 18

    Когато всичко, дори и градината на дядо се регистрира, целта е тотален контрол. И тоталните мерки вече е ясно защо са -- за да се позволи само "добрия" бизнес. Това е всъщност по-лошо. Защото поради споразуменията в Париж за климата след години ще може да се забранява селскостопанска дейност. Между другото регистрацията колко ще струва? Да не би да е всъщност нов данък?

    Нередност?
  • 3
    binata2014 avatar :-|
    3.14
    • - 8
    • + 2

    Трябва не обилие от закони и наредби, а свобода за производството и търговията!
    Няма нужда от много чиновници и и неработещи агенции!
    Нуждаем се от ясно, категорично и ефективно законодателство за производството и търговията с храни. Безопасността им трябва да е на първо място. Опасните съставки, храни и технологии да се изброят и забранят за внос, производство и продажба. Развалени, с изтекла годност или повредени да криминализират субектите, които ги използват за печалба.
    Нуждаем се от система от контролни органи, която да гарантира безопасността на храните и добавките. Някога имаше Санитарно - епидемиологични станции и ветеринарно-медицински контрол и всичко беше нормално.
    Нуждаем се от СТАНДАРТИ, задължителни за всички! Вносът на неотговарящи на стандартите да е невъзможен! Никой не може да ни налага да внасяме стоки, които не отговарят на нашите стандарти - това е въпрос на суверенитет!
    Нуждаем се от закони и правоприлагащи институции и органи, които да санкционират нарушителите така, че никой да не повтаря престъпленията против здравето и живота на народа, който е заплашен от изчезване!

    Нередност?
  • 4
    mmommo445 avatar :-|
    Mmomo
    • - 1
    • + 4

    няма ли някой да даде едни 50 лв на таа клета женица за да си оправи косата?

    Нередност?
  • 5
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • + 4

    Идиоти...

    Нередност?
Нов коментар