Тандем в Чикаго

Братът на Кирил Вътев, негов партньор и собственикът на Malincho инвестират в малко производство на колбаси в САЩ

Инвестицията в Tandem-USA е около 800 хил. долара, а годишните продажби - около 1 млн. долара, казва един от тримата собственици Тодор Вътев.
Инвестицията в Tandem-USA е около 800 хил. долара, а годишните продажби - около 1 млн. долара, казва един от тримата собственици Тодор Вътев.
Инвестицията в Tandem-USA е около 800 хил. долара, а годишните продажби - около 1 млн. долара, казва един от тримата собственици Тодор Вътев.    ©  Цветелина Белутова
Инвестицията в Tandem-USA е около 800 хил. долара, а годишните продажби - около 1 млн. долара, казва един от тримата собственици Тодор Вътев.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Голямата българска емигрантска общност в комбинация с ограничения по вноса на месни изделия "построяват" първата фабрика за колбаси в САЩ с български съдружници. Проектът идва след случайна среща - на Тодор Вътев и Милен Генов, които са свързани с този бизнес, и на Калин Пенчев, познат с магазините си malincho. Започналото преди две години и половина малко производство излиза на инвеститорите малко под 1 млн. долара, колкото са годишните продажби. А най-любопитната част идва от сравнението колко лесно е да откриеш хранително предприятие в САЩ и в България. И как може да имаш пазар, движен не от реклама, а от носталгия.

Месо за Malincho

Тодор Вътев и Милен Генов живеят в България и управляват фирмата си "Кресона", която произвежда подправки и добавки за хранителната индустрия в с. Бузовград, Казанлък. Калин Пенчев от години е в САЩ и е създател и собственик на сайта malincho.com, който през 2001 г. започва да доставя български продукти за българските емигранти зад океана. Фирмата му - Malincho Inc., има и четири магазина - в Чикаго, Атланта, Атлантик сити и Финикс.

През 2011 г. Световното изложение за храни и напитки Anuga в Кьолн, Германия, среща Калин Пенчев с Милен Генов. Пенчев се интересува от някого, който би се съгласил да инвестира в съвместно производство на колбаси в САЩ. Вносът им в САЩ е забранен, затова Калин Пенчев поръчва на ишлеме малки количества, но те не били достатъчни. Решават да опитат. Милен Генов е инжeнeр-технолог по образование, а съдружникът му Тодор Вътев е сред основателите на месопреработващата фирма "Тандем В" (заедно с брат си Кирил Вътев). По-късно Тодор Вътев се оттегля от месопреработката, но не и от бранша, тъй като в съдружие с Валентин Русчев поема управлението на кланица "Тандем - Попово".

"Идеята ни хареса, предизвикателството беше голямо", спомня си Тодор Вътев. През пролетта на 2012 г. двамата с Милен Генов правят опознавателно пътуване до САЩ, преди да вземат решение за инвестицията. Посреща ги Калин Пенчев и тримата посещават Аталантик Сити, където се произвеждат български колбаси на ишлеме за Malincho Inc. Ходят по магазини с български стоки, обхождат Ню Йорк, където в квартал, населен с българи, се продават занаятчийски кебапчета, пътуват до Чикаго. "От наша гледна точка липсваха професионално произведени български месни продукти. Всичко, което видяхме, беше аматьорско и с не особено високо качество", обобщава Тодор Вътев. Пътуването ги убеждава, че инвестицията си струва и че Чикаго е техният град за бизнес заради големия брой живеещи в него българи.

Без такси и комисиони

Вътев и Генов се връщат в България, а Калин Пенчев започва да търси подходящо помещение. Междувременно през юли тримата регистрират своята фирма в САЩ. Наричат я Tandem-USA. Предложението за името идва от Калин Пенчев. Братът - Кирил Вътев, който държи правата върху марката "Тандем" за България, я преотстъпва за САЩ без проблем. Изборът на име се цели в потребителите, защото наложеният в България бранд "Тандем" бил добре познат и на българите зад океана.

Търсенето на сграда под наем води до украинец, произвеждащ колбаси, който иска да се разширява, мести се и продава старото си производство. Калин Пенчев праща снимки на помещението до съдружниците си в България и през есента на 2012 г. Тодор Вътев и Милен Генов прелитат отново до Америка.

Срещат се с продавача. "Помещението е малко - 500 кв.м, но добро за старт. Производството беше добре подредено и добре стопанисвано", преценява Тодор Вътев. Започват преговорите. "Пазарихме се два дни и половина за цената на машините, на хладилниците, на подобренията в сградата. Съгласихме се с логичните цени и отказахме нелогичните. По-късно си купихме липсващите машини от България и ги доставихме до Чикаго", уточнява Вътев.

Преговорите приключили в петък, в събота сделката е изповядана. "Договорът за покупко-продажбата беше заверен в банката, в която продавачът е клиент. Юрист на банката провери личните ни документи, попита ни знаем ли какво подписваме и за пет минути подписахме договора. За сделката платихме нула цента такси. Нула. Това е така, защото изповядването стана в обслужващата банка на продавача, която прави тази услуга безплатно за своя клиент. Ако сделката беше в България, нотариалните такси щяха да бъдат доста сериозни", казва Тодор Вътев и признава, че лекотата по процедурата и липсата на такси са били шокиращи за него.

В САЩ за ден, в България за месеци

През май 2013 г. контейнерът с допълнителните машини пристигнал в Чикаго, Тодор Вътев и Милен Генов - също. Тримата съдружници започват ремонт на помещението, монтаж и проби на машините. "Наехме едно момче - Георги Ачев, кинезитерапевт по образование. Познавах го от България, познавам и баща му. Георги караше камион, но го продаде и стана част от нашия проект", разказва Тодор Вътев.

За част от дейностите по ремонта наемат външни специалисти. Група българи променили електроинсталацията, работили с поляци, с гърци. "Наемахме хора, но ние си опъвахме здраво каиша", казва Вътев. Когато преценили, че са готови, отишли в общината, за да кандидатстват за търговско разрешително. "Беше петък следобед. Една жена със слушалки и микрофонче зад гишето ни даде бланка, попълваме я, подаваме я. Жената казва: "Всички колеги инспектори са на терен, няма да могат да дойдат на проверка днес, а в понеделник." Аз казвам на Георги Ачев: "Питай кой понеделник." Той казва: "Как така ще питам кой понеделник, ще ми се смеят." Аз настоявам: "Питай!" Той пита. Жената се разсмива и казва: "Понеделник, който следва след два дни", разказва Тодор Вътев.

За посещението на инспекторите получават SMS, в който са описани точните часове за проверка. "В понеделник в 8.30 часа пристига първият инспектор, в 9 часа вторият, след половин час - следващият... Графикът се спазва стриктно. Един проверява ВиК, друг отопление и климатизация, трети - хигиенните изисквания, и т.н. Всеки пише протокол и ако има забележки, ги отразява", разказва Тодор Вътев.

В 14.00 часа пристигнал инспекторът, който трябва да обобщи всички протоколи. "Спомних си как с брат ми построихме чисто ново предприятие в София, отговарящо на всички европейски изисквания, и как въпреки това ни мотаха три месеца, докато ни разрешат да го пуснем. А тук, в Чикаго, ставаше въпрос за ремонт на старо предприятие. Казах си: "Абсурд, тук ще ни мотаят поне 3-4 месеца", разказва Вътев. И отново последвал следващият шокиращ сблъсък с американската реалност. Инспекторът казал: "Давам ви временно разрешително за два месеца. От утре може да започнете производство. Но в рамките на тези два месеца трябва да отстраните всички забележки, които са отразени от колегите преди мен." "Ние не повярвахме, но последва логично обяснение от страна на проверяващия: "Вие трябва да работите, за да плащате данъци, от които идва моята заплата на общински служител", разказва Вътев.

"Това, което най-много ме шокира, е, че за един ден на едни българи, дето не знаят и английски както трябва, в САЩ беше дадено право да произвеждат. Инспекторите не ни спестиха нищо, отразиха всяка забележка, но ни дадоха разрешение да започнем. Представете си един човек от Етиопия например, който купува в България старо предприятие и иска да произвежда. Дава ли си сметка какво го чака? Ако някой ден се случи в България за един ден да бъде издадено разрешително за производство на храни на един етиопец, да знаете, че държавата ни се е оправила. Че няма корупция, че чиновникът е разбрал, че той зависи от бизнеса, а не бизнесът от него", казва Тодор Вътев.

Нещо повече. Общинарят си оставил визитната картичка с разрешение да го потърсят, в случай че имат въпрос или проблем. Наистина го потърсили. Възникнал проблем с един мазниноуловител. Позвънили на инспектора и получили от него мейл с координати на около 120 фирми, лицензирани за региона и за съответната дейност. Проблемът бил отстранен. "През тези два месеца работехме почти до полунощ. Спим няколко часа и на другия ден отрано пак сме във фирмата. Произвеждаме до три и половина следобед, а после се захващаме да мием, да ремонтираме и отстраняваме нередностите", разказва Вътев.

Втората инспекция дава постоянно разрешително на Tandem - USA. Без проблем получили разрешение и от FDA - Американската агенция по лекарствата и храните.

В Чикаго и напред

Фирмата започва производство през юли 2013 г. Първоначалната инвестиция е около половин милион долара. Първите работници са тримата съдружници и Георги Ачев. Първите продукти са кюфтета и кебапчета. След това гамата се разширява, за да достигне до над 40 вида: сурови продукти, малотрайни (кренвирши, наденици, салами), сурово-сушени (луканка, суджук, пастърма, врат "Тракия" и др.).

"Работим само с прясно охладено американско месо", уточнява Тодор Вътев. В работата си американската компания среща пълна подкрепа от софийската "Тандем" по всеки възникнал въпрос - за рецептури, технология и т.н. "Получихме подкрепа от всички български колеги и фирми, към които се обърнахме за помощ - колбасари, доставчици на обвивки, на адитиви и подправки, търговци на машини. Часовата разлика с България е осем часа, звънели сме им по всяко време на денонощието и винаги сме срещали разбиране", разказва Тодор Вътев.

Назначили на работа една мексиканка - Мария. После още един мексиканец. Сега постоянно работещите са петима - от Мексико. В началото Вътев и Генов се редували да работят във фирмата по няколко месеца в годината. Инженер технологът Милен Генов обучил физиотерапевта Георги Ачев, който сега е поел цялата отговорност за производството. "Георги не беше виждал месо освен в чинията си под форма на пържола, но сега е абсолютен специалист в бранша", казва Вътев.

Третият съдружник - Калин Пенчев, се мести заедно със семейството си от Атлантик Сити в Чикаго и продължава да се занимава с дистрибуцията. Наличието на разработения от него пазар - чрез сайта malincho.com, чрез магазините и продажбите на едро за други търговци, подкрепя старта на Tandem-USA.

Фаворит е кренвиршът Tandem. "Българка, която има камионче за сандвичи, се зарежда с продукти само от нас. Камиончето е брандирано като Tandem, а ние й продаваме не само кренвирши, но и полска, немска и италианска наденица. От Fox News обявиха, че нашият хот-дог е най-добрият в Чикаго и я поканиха за участие в предаване", разказва Тодор Вътев.

Американското предприятие преработва между един и два тона месо на ден. За Вътев, който е работил в месопреработваща фирма с капацитет 20 тона на ден, производството изглежда дребно, но въпреки това е доволен от постигнатото. "Самият факт, че още на втората година си купихме машини за 100 хиляди долара, показва, че компанията е ефективна. Дайте ми един пример за предприятие в България с дневен капацитет от 1-2 тона, което може да си позволи това", аргументира се той. "Не правим никакви компромиси - работим с най-доброто месо, с най-добрите подправки. Не сме правили евтини продукти, не сме търсили ниска цена", обяснява философията на компанията Тодор Вътев.

Дотук инвестицията е около 800 хил. долара, а годишните продажби са за около един милион долара. Тодор Вътев уточнява, че всяка година фирмата отчита 30 ръст на продажбите спрямо предходната, а съдружниците реинвестират всичко спечелено.

"Основният пазар е етнически, клиентите са главно българи. Имаме намерения да разширим кръга от купувачи и да започнем производство на специфични колбаси и за други общности - руснаци, гърци и др. Сега все едно сме на брега на океана, но си носим легенче, пълним го с вода и си топим краката. Въпрос на време е да погледнем към океана и да влезем в него", казва Тодор Вътев.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 3
    • + 37

    Браво! Отдавна харесвам продуктите на Тандем. Наистина са качествени и вкусни.Дай боже повече така успели българи.

    Нередност?
  • 2
    igkotzev avatar :-|
    igkotzev
    • - 75
    • + 9

    Хубаво беше да ги попитате за оперативните разходи, обзалагам се че са по-ниски от колкото в България за същия обем. С по-лесния достъп до финансиране оттам, направо няма място за сравнение.

    Нередност?
  • 3
    mirohero avatar :-|
    mirohero
    • - 2
    • + 53

    Ммм, Тандем са наистина добри. Аз съм купувал от кого ли не в САЩ, от добрите БГ марки, и определено Тандем са най-доброто на което съм попадал.


    До коментар [#2] от "igkotzev":

    оперативните разходи едва ли са по ниски - наемът на сградата е поне 10 пъти по-скъп от БГ, в Чикаго става СТУДЕНО и трябва скъпо отопление, данъците и таксите са по-високи от БГ. Бизнес финансирането за дребен бизнес като този е МНОГО по-трудно и скъпо отколкото БГ, но изглежда те не са финансирали в САЩ. Само, че в САЩ могат да направят много БЪРЗ оборот, а храните са много печеливш бизнес, когато имаш скорост на обръщение. Усетили са се хората навреме къде е пазара :)

    Нередност?
  • 4
    vaskoangelov avatar :-P
    vaskoangelov
    • - 1
    • + 20

    Браво!

    Тази година и аз ядох луканка тандем, made-in-USA.

    съвсем добра си беше!!

    Нередност?
  • 5
    tj avatar :-|
    Kiro
    • - 19
    • + 6

    Добре де, ама защо работят само мексиканци във фирмата? Българите я Америка не са отишли там, за да работят пак за българи ли? Или нашите мили инвеститори предпочитат ниско платена работна ръка без претенции, която няма да им дава акъл какво и как да подобрят в работата си? Това пък с кинезитерапевта е Убийствено! Дисертабилно! Поне една 300 страници монография може да се напише за това как се учи кинезитерапия в БГ, за да избягаш в САЩ, и да се преквалифицираш на ЕТ шофьор, а после и на наемен месар...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • + 28

    Много добър казус за това как средата стимулира бизнеса. Хареса ми примера с етиопеца.

    Нередност?
  • 7
    briton avatar :-|
    briton
    • + 16

    До коментар [#5] от "Kiro":

    Естествено, че ще се преквалифицира в каквото си иска. По-добре ли е да работиш цял живот нещо, което не ти харесва и/или си разбрал, че не е твоето поприще в живота, отколкото да смениш бранша и да си доволен от това, което правиш, с което се занимаваш и каквото постигаш. Стига да ти носи удовлетворение не виждам проблем.
    Проблем е когато липсата на реализация, възможности те е принудила да се квалифицираш. Но и тогава е възможно да открие попрището си в друга сфера.

    Нередност?
  • 8
    briton avatar :-|
    briton
    • + 16

    Супер начинание. Само едно мен ме интересува - дали качеството на примерно кренвиршите е същото като в България. Съмнява ме честно казано.
    Само да няма оправдания, че заради пазара - ниска покупателна способност, големи разходи, рушвети и т.н. - в България не може да се произвежда качествено, защото не е рентабилно.
    Наскоро един собственик на заведения ми разправяше, че ако е "на светло" с данъците, конкуренцията ще го смаже, защото никой не плащал. Страхотен омагьосан кръг :)

    Нередност?
  • 9
    ivanejohn avatar :-|
    Ivan eJOHN
    • + 17

    Факт, който е потресаващ! В България е убийствено трудно да се започне малък, нормален бизнес. Защото адмистрацията(чиновническата бариера) поставя такива странни изисквания които трябва да бъдат изпълнени ПРЕДИ да можеш да започнеш да работиш. Безумни неща, например трудовата медицина. Замерване на работната среда, узаконяване на рекламна табела, разрешение за работно време... Затова няма предприемачи, затова бягат българите, затова са живи само усвоителите на бюджетни средства, за които устойчивостта и ефективен бизнес не означават нищо...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    pirosog avatar :-P
    Пиросог
    • - 6
    • + 16

    Не одобрявам външната политика на САЩ, и стремежа им да унищожат всичко, за да те да са най-добре, но улесненията им в администрацията и бумащината в конкретния случай са безспорни! Белким и ние вземем пример!

    Нередност?
Нов коментар