🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проекти за горивни клетки могат да получат общо 117.5 млн. евро

Открита е процедура и за създаване на две нови европейски общности на знания и иновации

В процедурата могат да участват консорциуми, включващи поне три партньора от три различни държави от ЕС или асоциираните страни
В процедурата могат да участват консорциуми, включващи поне три партньора от три различни държави от ЕС или асоциираните страни
В процедурата могат да участват консорциуми, включващи поне три партньора от три различни държави от ЕС или асоциираните страни    ©  FRED PROUSER
В процедурата могат да участват консорциуми, включващи поне три партньора от три различни държави от ЕС или асоциираните страни    ©  FRED PROUSER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложения за финансиране по "Хоризонт 2020" се приемат до 3 май.

 

Общо 117.5 млн. евро ще бъдат разпределени за проекти в областта на горивните клетки по програмата за иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020". До 3 май се приемат предложения по 24 различни теми, които се очаква да помогнат за въвеждането на нови технологии главно в транспортния сектор. Сред основните цели са намаляване на енергийните разходи и вредните емисии. Стандартно условие е в един проект да участват поне три партньора от три различни страни.  

Транспорт на фокус

По повечето теми финансиране ще бъде осигурено за един проект. Предвидените суми са от 2 до 6 млн. евро, но не са ограничаващи, като могат да бъдат подавани предложения и с друга стойност. Очаква се та бъдат изпълнени за срок от 3-4 години. В процедурата могат да участват консорциуми, включващи поне три партньора от три различни държави от ЕС или асоциираните страни.

Ще бъдат финансирани и няколко големи проекта, свързани с въвеждането на модерни горивни клетки в градски транспортни средства. Едната от процедурите например е за камиони, които се използват в градска среда, като разработките трябва да са базирани на хибридни или електрически платформи. В предложенията трябва да бъде предвидено и изграждане на необходимата инфраструктура като зарядни станции. Ще бъде финансиран един проект на стойност до 5 млн. евро. Подобна процедура на стойност 32 млн. лв. е обявена за един проект за въвеждането на градски автобуси с горивни клетки, използващи новите технологии. Големите проекти могат да се изпълняват от консорциуми, включващи транспортни компании, оператори на инфраструктура, търговци на горива, промишлени предприятия, местни и регионални органи и т.н.

Една от интересните процедури е за разработка на процес за директно производство на водород от слънчева светлина. Ще бъде финансиран един проект с ориентировъчна стойност 2.5 млн. евро, който се очаква да бъде изпълнен в рамките на 4 години.

Партньорства в "триъгълника на знаниeто"

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) откри процедура за създаване на две нови партньорства между бизнес, образование и изследователски организации ("триъгълник на знанието"). Приоритетните области са устойчивото осигуряване на храни (Food4Future) и производството с висока добавена стойност (Added-value Manufacturing). Предложения се представят до 14 юли 2016 г.

EIT е базиран в Будапеща орган на Европейския съюз, който беше създаден през 2010 г. с цел да насърчава създаването на партньорства (т.нар. общности на знания и иновации – KIC). Досега са създадени общо пет общности, всяка от които има конкретен фокус и цели да разреши определено предизвикателство. Те включват общност по климата, дигитална общност (за информационни и комуникационни технологии), общност за устойчива енергия, общност по здравето (с фокус върху здравословния начин на живот и активното стареене) и общност по суровините.

В рамките на програма "Хоризонт 2020" институтът ще получи над 2.4 млрд. евро финансиране, което освен за подкрепа за съществуващите пет KIC ще се използва и за създаването на нови три общности. Сегашната процедура е за първите две партньорства, а още една ще бъде обявена през 2018 г. Задължително условие е висока ангажираност на участниците, включително финансова. Затова EIT финансира до 25% от разходите, а останалите средства се осигуряват от партньорите, като не се изключват национално финансиране и еврофондове.

Партньорствата се създават като юридически лица с управленска структура. Те са автономни организации на водещи висши образователни институции, развойни организации, компании и други заинтересовани страни в иновационния процес, които разрешават обществени предизвикателства чрез разработването на продукти, услуги и процеси и подкрепа за иновативни и предприемчиви хора. В портфейла на тези общности обичайно влизат дейности като образование и обучения по предприемачество, развойни и иновативни проекти, подкрепа за стартъпи.

Предложенията за нови KIC трябва да включват поне три независими партньорски организации от три различни държави членки. Поне един от участниците трябва да е висше учебно заведение и един – частна компания. Оценката минава на няколко етапа, като важно значение има опита на участващите организации в проекти. Определените нови общности ще могат да получат до 4 млн. евро от EIT като начално финансиране за разходи по създаването на юридическото лице и подготовката на бизнес плана си.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-?
    ijj
    • - 15
    • + 4

    "Една от интересните процедури е за разработка на процес за директно производство на водород от слънчева светлина. Ще бъде финансиран един проект с ориентировъчна стойност 2.5 млн. евро, който се очаква да бъде изпълнен в рамките на 4 години."

    Вероятно става въпрос за високотемпературно разлагане на водна пара, без преди това да има преобразуване на слънчевата енергия в електроенергия (затова е използвана думата "директно"). При температури над 1500 оС водната пара започва да се разлага и се получава смес от H2, O2, H2O, O, H и OH. За постигането на тази температура може да се използва концентриране на слънчевото лъчение с огледала.

    Любопитно е дали този процес ще излезе по-ефективен от "класическия" начин за производство на водород със слънчева енергия (с генериране на електроенергия и електролиза).

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 2

    това би било интересено за нашите профилирани средни училища и ВУЗ

    Нередност?
  • 3
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 2
    • + 1

    Автомобилите на водород са отдавна умряла идея. Както винаги, ЕС доказват, че са изостанали поне с 10 години по отношение на технологиите.

    Нередност?
Нов коментар