🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръгват няколко процедури за финансиране по "Хоризонт 2020"

Близо четвърт милиард евро са предвидени за проекти в областта на медицината и железопътния транспорт

Общо 70 млн. евро са предвидени за напредък в разработването на ваксина и лечение на ебола
Общо 70 млн. евро са предвидени за напредък в разработването на ваксина и лечение на ебола
Общо 70 млн. евро са предвидени за напредък в разработването на ваксина и лечение на ебола    ©  FRANCOIS LENOIR
Общо 70 млн. евро са предвидени за напредък в разработването на ваксина и лечение на ебола    ©  FRANCOIS LENOIR
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Документи се подават по електронен път до средата на март догодина.

Няколко процедури за финансиране на проекти в областта на медицината и железопътния транспорт бяха открити в последните дни по програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020". Над 160 млн. евро са предвидените средства за изследвания в областта на здравето, а близо 100 млн. евро са определени за развитие на железниците. Според критериите в процедурите могат да кандидатстват почти всички български компании и изследователски организации, но в консорциум с партньори от други европейски страни. Документите трябва да бъдат подадени по електронен път до средата на март догодина.

За борба с ебола

Общо 70 млн. евро ще бъдат разпределени през следващите две години по Инициативата за медицински иновации за борба с еболата. Целта е да се използват наличните до момента научни постижения и бързо да се развият до здравни грижи. Процедурата е с няколко крайни дати за подаване на предложения, като първата вълна приключва на 16 март 2016 г.

Проектите трябва да са насочени към предклиничното или клиничното разработване на ваксини, лечение и диагностика на ебола или други филовирусни инфекции. В обхвата на процедурата влизат също производствени стратегии, разработки за стабилност на ваксините при транспорт и съхранение, внедряване на ваксините и леченията, както и разработването на приспособими платформи, които освен филовируси могат да третират и други патогени.

В процедурата могат да участват консорциуми от юридически лица от страните - членки на ЕС, и на асоциираните страни, които попадат в една от няколко категории. Те включват микро-, малки и средни предприятия или други компании с годишен оборот до 500 млн. евро, учебни заведения, неправителствени организации, съвместни изследователски центрове, международни европейски организации.

Още седем здравни теми

Същите организации могат да кандидатстват и по друга процедура в областта на здравето. Близо 94 млн. eвро под формата на финансова помощ и нефинансово участие са определени за разработки по седем приоритетни теми. За всяка от тях ще бъде избран по един консорциум, който да реализира проекта в партньорство с предварително определен консорциум от световни компании, които имат експертиза в съответната област и чийто ресурс ще бъде използван.

Най-голямата сума (общо 24 млн. евро, половината от които като финансова помощ) е предвидена за разработки, свързани с подобряване на анализа на безопасността на лекарствата. Другите теми целят напредък в борбата с болестите на Алцхаймер и Паркинсон, проучвания в областта на възрастовата дегенерация на кожата и т.н. Крайният срок за подаване на документи е 17 март 2016 г.

Железопътен транспорт

По "Хоризонт 2020" са открити и две процедури за проекти в областта на железопътния транспорт по инициативата Shift2Rail. Тя представлява публично-частно партньорство, чиято задача е насърчаване на иновациите сектора. Участници в нея са ЕС, представляван от Европейската комисия, и осем компании в железопътния бранш (основно производители на оборудване). Предложенията и по двете процедури се приемат до 17 март 2016 г. Потенциалните кандидати отново са предприятия с годишен оборот до 500 млн. евро, неправителствени организации и изследователски центрове.

Едната процедура включва 19 теми с общ предвиден бюджет от 44.6 млн. евро. Очакваните проекти са насочени към интегрирани системи за управление, сигнализация и автоматизация, решения за мултимодалния транспорт, енергийни решения и т.н.

Другата процедура е по годишния план за 2016 г. и включва покани за представяне на предложения по 9 теми с общ бюджет е в размер на 45.2 млн. евро. Проектите са насочени към разработване на концепции за нови тягови и спирачни системи, контрол и мониторинг, интелигентна поддръжка на системите, безопасност и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • + 2

    едва ли ще генерират траен растеж тези финансови вложения

    Нередност?
Нов коментар