Кои са иновативните предприятия на 2016 г.

Осем компании получиха отличия в конкурса, който се организира за 12-а поредна година

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 50 фирми участваха в конкурса.

Осем компании бяха отличени в традиционния конкурс за иновативно предприятие, който се организира за 12-а поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Европейската комисия. За участие в конкурса през 2016 кандидатстваха над 50 фирми.

Първите две

Наградата за "Иновация в креативните индустрии" за 2016 беше връчена на "Доли Медия студио". Според обосновката на журито студиото поддържа най-съвременните, дори още експериментални технологии в киното за продукция и постпродукция на съдържание. То е единствено в света извън Холивуд, където може да се извършват едновременно мастеринг, цветокорекция и показване на финално preview на филм с качество на прожекция в киносалон. Компанията притежава оригинално ноу-хау за перфектна картина и звук.

Отличие на годината за "Иновация за пазарно лидерство" получи "Електросфера". Компанията е световен лидер в дигиталните аудиотехнологии с бранда Antelope Audio. Фирмата е основана в България от американеца Игор Левин, който за пръв път в света въвежда използването на атомен часовник в музикалното инженерство като радикална иновация. Целият цикъл на разработка и производство се осъществява в България. Най-новият продукт на фирмата - Goliath, е единственият в света аудиоинтерфейс с атомен часовник и 68 канала за конвертиране на дигитално и аналогово съдържание. Технологиите на компанията се използват от най-големите звукозаписни студиа в САЩ, Великобритания и Япония, "Грами" изпълнители и при озвучаването на всички високотехнологични филми, посочват от фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Другите наградени

"Тикий мобайл солюшънс" получи награда за "Иновативно новостартирало предприятие" за 2016 г. Компанията е създател на иновативна мобилна платформа за заплащане на услуги за градска мобилност чрез универсален е-билет "Тики". Системата позволява закупуване през смартфон на билети за различни видове транспорт в градска и извънградска среда. "Тикий" предлага най-добрата цена, комбинирани билети и намаления, като се базира на историята на пътуванията и индивидуалния профил на потребителя. Системата е интегрирана от Fal River Ferries - Великобритания, а в България фирмата работи по проект на метростанция "Сердика".

За "Социална иновация" за 2016 г. беше отличена "Прознание академия". Дружеството създава авторска методика за дистанционно преподаване и виртуална класна стая VEDAMO за обучения на деца в болнични заведения, българчета в чужбина, деца в неравностойно положение и от малцинствени групи. Заедно с партньори екипът успешно е подготвил студенти от ромски произход за специалности педагогика и медицинска сестра. Фирмата обучава българчета, живеещи в Европа, Азия и Хаваите.

Отличието в областта "Иновации за по-добро качество на живот" за годината получи "Синтал ММ". Фирмата прилага патентно защитен метод и състави за производство на дентални сплави на никелова и кобалтова основа посредством методите на праховата металургия. Сплавите се отличават с висока химическа чистота, като концентрацията на никел е повече от 20 пъти по-ниска от стандартната стойност. Производството е енергоспестяващо и екологично чисто, постига се 100% оползотворяване на материалите. Компанията изнася в Индия, Хонконг, Австралия, Румъния, Турция.

"Тангра-АВ" спечели наградата за "Зелена иновация" за 2016. Предприятието е с дългогодишни традиции, разработва и произвежда собствена гама енергоспестяващи вентилационни системи с възстановяване на енергията до 94%. Компактната вентилационна система за класни стаи е внедрена в училища в Португалия. Фирмата е лидер на Балканите и една от първите в Европа за въвеждане на рекуперация във вентилационни системи и изнася за над 15 държави.

"Скейл фокус" беше отличена за "Иновационен мениджмънт" съгласно международно признатите критериите на методологията IMP3ove. Компанията е лидер в разработката и интеграцията на софтуерни решения, управление на данни, информация и процеси. Прилага водещи практики в управлението на иновациите, насърчава развитието на нови разработки с пазарен потенциал от своя екип чрез гъвкаво работно време, вътрешни инкубатори и хакатони.

В това издание на конкурса за пръв път беше връчено отличие в нова категория - "Иновация за развитие на таланти". Наградата е за "Софтуерен университет", основан през 2013 г. като едно от решенията за подготовка на достатъчно качествено обучени кадри за ИТ индустрията в България. Чрез модела "учене чрез правене" университетът обучават кадри за софтуерната индустрия и подкрепя предприемачеството. Получилите обучение в мрежата на "СофтУни" достига над 120 хил. души. Компанията е партньор с акредитирани български университети, над 60 компании и неправителствени организации.