🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЕВР може да облекчи процедурите за малките ВЕИ инсталации

Регулаторът трябва да изготви необходимите наредби в поднормативните актове

Инсталирането на фотоволтаични панели на покривите на сгради все още е екзотична гледка в България 
Инсталирането на фотоволтаични панели на покривите на сгради все още е екзотична гледка в България 
Инсталирането на фотоволтаични панели на покривите на сгради все още е екзотична гледка в България     ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Инсталирането на фотоволтаични панели на покривите на сгради все още е екзотична гледка в България     ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от спънките пред малките производители на възобновяема енергия е, че не знаят какви ще са крайните разходи за присъединяване, които могат да достигнат хиляди левове.

Инсталирането на фотоволтаични панели на покривите може да стане обичайна практика и в България. Облекченията в процедурите, за които инвеститорите в подобни централи настояват от години, най-сетне може и да се случат. За част от тях се ангажира председателят на Комисията за енергийни и водно регулиране Иван Иванов, след като се запознае с конкретните мотиви на асоциациите в сектора.

Фотоволтаичните централи до 200 киловата на покриви са последните, които все още са стимулирани от преференциална цена, тяхното изграждане обаче е почти невъзможно поради сложните процедури, през които трябва да преминат тези проекти.

Повод за промени

Поводът за промените, засягащи малките ВЕИ централи, са инициираните от КЕВР изменения в Наредба 6, която регламентира присъединяването на производители и потребители към електрическата мрежа. Именно в нея са скрити и основните препъникамъни пред реализацията на тези проекти, въпреки че според законодателството те трябва да се ползват от по-облекчени условия в сравнение с големите вятърни и фотоволтаични паркове. Причината е, че в наредбата все още не са направени необходимите промени, за да може законодателството да се прилага.

Сега поводът за промените са приетите през юли миналата година законодателни поправки, според които преференции могат да ползват само централите на биомаса, чийто собственик докаже, че притежава конкретен брой животни и е регистриран като животновъд най-малко три години преди да поиска присъединяване на енергийния проект към електроразпределителната мрежа. Тази поправка беше една от първите, която беше въведена с цел да се ограничат инвестициите в централи на биомаса на животински тор. Тя обаче влиза в поднормативните документи чак сега.

Друго изменение на наредбата, което е в полза на малките ВЕИ централи, също е свързано със законодателна промяна от миналото лято. Тя се отнася за премахването на изискването централите до 200 киловата да предават данни за произведената от тях енергия в реално време, което беше свързано с нови значителни разходи за тези обекти.

По време на проведеното обществено обсъждане на промените в КЕВР представители на електроразпределителните дружества и асоциациите посочиха, че като цяло наредбата има нужда от по-сериозни промени.

Конкретни стъпки

Една от спънките пред малките производителите на възобновяема енергия е, че не знаят какви ще са крайните разходи за присъединяване, които могат да достигнат хиляди левове. Според Антон Желев от Българската соларна асоциация (БСА) така бъдещите собственици на покривни инсталации се поставят пред свършен факт, тъй като вече са направили определени разходи и не могат да се откажат от проекта независимо от цената, поискана от ЕРП-то.

В тази връзка през март миналата година бяха приети законодателни промени, според които тези разходи трябва да се определят по специална методика, разработена от КЕВР, която обаче липсва. Точно за това Иванов се ангажира да предприеме конкретни действия.

Въпрос на предложения

Друго предложение на БСА за облекчаване на малките производители на енергия е тяхното присъединяване да става чрез уведомителен режим, което значи да избегнат сложните процедури, които в момента се предвиждат. Желев разказа, че е отнело 14 месеца, за да може фотоволтаична инсталация от 30 киловата на жилищен блок в кв. "Гео Милев" в София да бъде присъединена.

От асоциацията обясниха, че тяхното искане се отнася само за централи, които не надвишават вече предоставената мощност на съответната сграда.

За да стане възможно използването на възобновяема енергия като алтернатива на мрежовите услуги на разпределителните дружества, Наредба 6 се нуждае и от други промени. В момента например е забранено даден потребител да използва ВЕИ системата си като алтернатива на електричеството от мрежовото дружество, което до голяма степен обезсмисля подобна инвестиция. Това се отнася и за нови сгради, които искат да са независими от мрежата, използвайки собствени ВЕИ системи. Причината е, че според законодателството няма как нова сграда да получи Акт 16, без да е присъединена към електро- и ВиК мрежата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivo951 avatar :-|
    ivo951
    • + 1

    Хайде стига с тия поднормативни актове, всички юристи ви се смеят. По темата препоръчвам Обща теория на правото на Росен Ташев и Теория на правото на Тенчо Колев.

    Нередност?
  • 2
    ivo951 avatar :-|
    ivo951
    • + 1

    Също там е обяснена разликата между наредба и разпоредба

    Нередност?
  • 3
    todo avatar :-|
    Todo

    :-)

    Нередност?
Нов коментар