Агенцията за приватизация: "София-БТ" не работи и липсват машини

Миналата седмица мениджърът на холдинга и представител на офшорния мажоритарен собственик Венцислав Чолаков твърдеше, че производствени линии не се изнасят

Ведомството на Емил Караниколов обяви, че ако софийската цигарена фабрика продължи да не работи до следващия 1 април, ще наложи глоба. Тя ще е за 100 млн. евро
Ведомството на Емил Караниколов обяви, че ако софийската цигарена фабрика продължи да не работи до следващия 1 април, ще наложи глоба. Тя ще е за 100 млн. евро
Ведомството на Емил Караниколов обяви, че ако софийската цигарена фабрика продължи да не работи до следващия 1 април, ще наложи глоба. Тя ще е за 100 млн. евро    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Ведомството на Емил Караниколов обяви, че ако софийската цигарена фабрика продължи да не работи до следващия 1 април, ще наложи глоба. Тя ще е за 100 млн. евро    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"София-БТ" не работи и две от осемте линии за производство липсват въпреки твърденията на мениджърите на "Булгартабак", че няма изнесени машини. Това са установили на място експертите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Народните представители поискаха миналата седмица поредна проверка от агенцията дали фабриката работи. Според приватизационния договор, ако престоят във фабриката продължи повече от една година, собственикът на фабриката – "Булгартабак холдинг", ще бъде глобен 100 млн. евро, колкото плати купувачът BT Invest за придобиването на холдинга през 2011 г.

В средата на март ръководството на дружеството издаде заповед за спиране на дейността в софийското дружество от 1 април и експертите на агенцията са установили, че това наистина се е случило. Освен това е била издадена заповед за удължаване на престоя по вина на работодателя до 31 май. Били са връчени и 310 предложения за прекратяване на трудовите договори срещу обезщетение, като 271 от тях са били приети. В дружеството работят 400 души.

През последните седмици работниците протестираха пред парламента и "Булгартабак холдинг" с искане да се срещнат с истинския собственик на холдинга и да бъдат запазени работните им места. Парламентарната икономическа комисия ще заседава по въпроса в сряда.

Истина е - машини са изнесени

Според работниците част от производствените линии от предприятието са демонтирани и преместени във фабриката на "Булгартабак" в Баня Лука. Комисията на АПСК се е интересувала за машините и е установила, че две от осемте линии са демонтирани. Според представители на "София-БТ" те са преместени в благоевградската фабрика. От агенцията ще изпратят проверка в "Благоевград-БТ" следващата седмица, за да се уверят, че това е така.

На 31 март пред журналисти в Пловдив Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг" след приватизацията, отрече всякакви твърдения, че от завода се изнасят машини и че производството е изнесено в Сърбия. Сега проверката го опроверга.

Кой е собственикът

Агенцията за приватизация е подготвила поредно писмо до мажоритарния собственик на холдинга BT Invest - Виена, в което ги уведомява, че са в хипотеза на престой не повече от 12 месеца и ако надвишат този срок или спрат работа в друго дружество на холдинга, подлежат на глоба. Освен това от агенцията са поискали "Булгартабак" да ги уведоми кога ще възстанови работата в София.

Веднага след общото събрание на холдинга, на което бе сменен бордът на директорите, АПСК е поискала среща с новото ръководство. То все още не е вписано в Търговския регистър.

Според австрийския търговски регистър BT Invest все още се управлява и представлява от Венцислав Чолаков, който се смята близък до сочения за скрит мажоритарен собственик Делян Пеевски. Депутатът от ДПС продаде официалното си акционерно участие от 5% на TGI Middle East FZE - Дубай, чиито управител и правен съветник в момента са в борда на директорите на "Булгартабак", а представител на компанията според стари документи е отново Чолаков. Тази офшорна компания беше за кратко собственик на мажоритарния собственик на цигарения холдинг при разделянето на бизнеса между Пеевски и Цветан Василев.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 4

    Интересно, какво е записано в приват. договор в случай, че "София - БТ" заработи в рамките на 1 година, но производството ангажира само една поточна линия, т. е. спазено е изискването за съхранение предмета на дейност. Няма ли количествени измерения на произв. програма по години? Или пак анонимни държ. служители са финализирали продажбата в полза на купувача.

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • + 2

    Е точно Емил Караниколов, назначен от ГЕРБ за шеф на АП, продаде БТХ на Цецо и Пеевски - сега пак той симулира активност да проверява ...
    Пародия!

    Нередност?
  • 3
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • + 3

    ако герб бяха продали бдж товарни превози сега щяхме да гледаме същият филм със същите долнопробни артисти

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ако си мислят че в Баня Лука ще ги галят с перце, дълбоко се лъжат. Нека само проверят какво стана с заводите на Цецо Василев там. Толерантност на Балканите има САМО в България.

    Нередност?
Нов коментар