Новите директори на "Булгартабак" не знаят как ще се развива холдингът

На фона на протест на работниците беше избран нов борд, който поиска време да се ориентира какво става в цигареното дружество

Работниците от "София-БТ" за пореден ден протестират срещу уволнението си и настояват да разговарят с истинския собственик. Заради грешка в документите представителят им не беше допуснат на общото събрание на акционерите.
Работниците от "София-БТ" за пореден ден протестират срещу уволнението си и настояват да разговарят с истинския собственик. Заради грешка в документите представителят им не беше допуснат на общото събрание на акционерите.
Работниците от "София-БТ" за пореден ден протестират срещу уволнението си и настояват да разговарят с истинския собственик. Заради грешка в документите представителят им не беше допуснат на общото събрание на акционерите.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Работниците от "София-БТ" за пореден ден протестират срещу уволнението си и настояват да разговарят с истинския собственик. Заради грешка в документите представителят им не беше допуснат на общото събрание на акционерите.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на продължаващия под прозорците на "Булгартабак холдинг" втори ден протест на работниците от дъщерната му фабрика "София-БТ" акционерите избраха напълно нов съвет на директорите. Мениджърите обаче отказаха обяснения какви са им плановете за управление на дружеството, защо точно спира износът за Близкия изток и закрива ли се софийската цигарена фабрика. Новият борд поиска време, за да се ориентира в обстановката, преди да представи своите виждания, въпреки че не са нови лица в структурата, а досегашните директори не бяха на събранието.

Планираните мениджърски смени бяха обявени преди повече от месец, малко преди да депутатът от ДПС Делян Пеевски да обясни, че се оттегля от официалното си акционерно участие от 5% в цигарения холдинг. До момента директорът на "Булгартабак холдинг" Венцислав Чолаков представляваше и мажоритарния акционер BT Invest, но сега той и Миглена Христова, които се смятат за близки до Пеевски, се оттеглят. Новите лица на тяхно място обаче не говорят за смяна на контрола. С акциите на BT Invest (80%) гласува адвокат Мартева, а Рахул Нимкар е представител на дубайското дружество TGI Middle East FZE, което в средата на март придоби пакетите на Делян Пеевски и Едоардо Миролио (общо 12.2%).

По-голям борд

Извънредното събрание гласува на 31 март "Булгартабак" да увеличи съвета на директорите си от трима досега на петима души, които след гласуването на акционерите ще получават по 2600 лева месечна заплата.

В борда влизат двама индийски граждани, които живеят и работят в Дубай - Шреаз Фадниз и Рахул Нимкар. Друг нов член е русенската адвокатка Светлана Мартева, а вероятно директор на мястото на Чолаков ще бъде Владимир Жеков, досегашният финансов директор на холдинга, който е и изпълнителен директор на софийската и на благоевградската фабрика. Единственият досегашен член на борда, който остава, е Радослав Рахнев.

Шреаз Фадниз и до момента беше член на бордовете на директорите на "Благоевград-БТ" и "София-БТ" заедно със Светлана Мартева и Жеков, а Мартева, освен това е член на бордовете и на плевенската и на шуменската фабрика на холдинга.

Пъстра групичка

Акционерите поискаха от бъдещите управляващи холдинга да се представят и да обяснят как ще управляват дружеството.

Владимир Жеков обясни, че е бакалавър по финанси и магистър по корпоративни финанси, 10 години е работил в "Метро" в отдела за парични потоци, а след това четири години като директор на финансовия и оперативен контрол. Жеков направи лапсус, като обясни, че следващата му позиция е била изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг", но се поправи, че става въпрос за "Техномаркет". Той допълни, че след това е започнал работа като финансов директор на "Булгартабак холдинг", а от миналата година е изпълнителен директор на софийската и на благоевградската фабрика, които се справяли изключително добре. Акционер му отвърна, че това си личи по виковете от протеста под прозорците на холдинга.

Светлана Мартева обясни, че е адвокат с 10-годишен стаж и опит в обслужването на дружества в Русе и Варна, като от 2012 г. е част от цигарения холдинг като член на бордовете на няколко от фабриките му.

Шреаз Фадниз отбеляза, че има опит в управлението на активи, фондове за дялови инвестиции и недвижими имоти, работил е в PriceWaterhouseCoopers, а след това е управлявал част от тяхното портфолио. Той допълни, че след това е управлявал фондове за дялови инвестиции и от година и половина е управител на TGI Middle East – Дубай. Акционерите поискаха да разберат с какво се занимава тази компания, която освен настоящия си малък дял преди две години за кратко беше и контролиращ собственик, като притежаваше виенската BT Invest. Фадниз обаче спомена само, че компанията има разнообразно портфолио, и не даде никакви подробности. Той заяви, че всеки месец ще лети до България и ще ръководи активно работата на борда на директорите.

Рахул Нимкар спомена, че има 16-годишен опит в правния сектор, опит в интелектуалната собственост, сливанията и придобиванията. Според профила му в социалните мрежи през последните години той е бил правен съветник на Wesley International Limited, която се е занимавала с ножчета за бръснене, както и на Dabur International Limited, компания за производство на натурална козметика и храни с приходи от продажби от 1 млрд. щатски долара според уеб страницата й. От една година той отговаря за правната страна на бизнеса на TGI Middle East.

Бъдеще неизвестно

Въпреки напрежението около холдинга новите членове отказаха да коментират дейността му. Владимир Жеков като директор на двете най-големи фабрики в София и Благоевград отказа да коментира заповедта си за спиране на дейността в софийското предприятие и протеста пред холдинга.

Акционерите настояха да чуят защо "Булгартабак" спира износа за Близкия изток и какво се случва в софийската фабрика. Светлана Мартева отвърна, че те са акционери на "Булгартабак холдинг", а не на "София-БТ". Акционери отвърнаха, че дружеството е един от големите активи на холдинга. Водещата на събранието се опита да спре въпросите с аргумента, че не са на пресконференция и трябва да се придържат към предварително оповестения дневен ред. Акционерите обаче настояха да научат отговорите за състоянието на дружеството не от вестниците, а лично от мениджмънта. Жеков обясни, че всеки от акционерите, който иска да получи информация за "София-БТ", може да си запише час за среща с него и да заповяда във фабриката за коментари. След това от борда допълниха, че ще могат да отговарят на въпроси за бъдещата политика на "Булгартабак", след като встъпят в длъжност.

Работниците питат: "Кой е собственикът"

Работниците в софийската фабрика, на които се връчват предизвестия за съкращения, поискаха да се срещнат с истинския собственик на дружеството. Те обясниха, че до съвсем скоро са произвеждали на три смени по 50-60 тона цигари за денонощие, което означава 60 млн. къса, и изведнъж са спрели работа при заредени машини. Представител на синдикатите беше купил три акции, но не беше регистриран, тъй като част от данните му били сгрешени. Така работниците не успяха да влязат на общото събрание и да запознаят акционерите с това, което се случва в производството. През следващата седмица икономическата комисия на парламента ще прави изслушване по казуса със спирането на завода.

Авторът притежава една акция от "Булгартабак холдинг". Статията е с информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    opt02486569 avatar :-|
    opt02486569
    • + 1

    Никой ли не се сети да попита КОЙ е номинирал представителите на дубайската офшорка ,като те придобиха дял в Булгартабак 20 дена след обнародване на обявата за ОСА в търговския регистър ?
    Има ли " топла " връзка между двамата най-големи акционери в холдинга?
    Ще бъдат ли защитени интересите на малките акционери ?

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#1] от "opt02486569":

    е как КОЙ ...
    "Пеевски-Дубай купи част от Булгартабак от Пеевски-България"
    https://bivol.bg/peevski-bulgaria-peevski-dubai.html

    Нередност?
  • 3
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • + 7

    борисов подари булгартабак на кой през 2011г.

    Нередност?
Нов коментар