Продажбите на НЕК на свободния пазар се сринаха

Фирмите купуват от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" по сключени договори

В период на ниски цени НЕК прави по-малко търгове и губи милиони заради нереализираната енергия на свободния пазар
В период на ниски цени НЕК прави по-малко търгове и губи милиони заради нереализираната енергия на свободния пазар
В период на ниски цени НЕК прави по-малко търгове и губи милиони заради нереализираната енергия на свободния пазар    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
В период на ниски цени НЕК прави по-малко търгове и губи милиони заради нереализираната енергия на свободния пазар    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Причините за драстичния спад на продажбите на НЕК могат да се обяснят със срива на цената на електроенергията на регионално ниво.

Седем пъти са паднали продажбите на свободния пазар на Националната електрическа компания (НЕК) за първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с година по-рано. Това показват данните, предоставени от НЕК в резултат на запитване на "Капитал Daily".

Според тях сделките на свободен пазар и на енергийната борса, на която дружеството има задължение да предоставя енергия, за първите три месеца на тази година са за 160 хил. мегаватчаса, докато година по-рано са били продадени 1.158 млн. мегаватчаса. От НЕК не отговориха какви са приходите от тези продажби, но със сигурност те са незначителни на фона на постигнатите година по-рано сделки за 82.072 млн. лв. Приходите от свободен пазар са основните, които могат да формират печалба за дружеството. От продажбите на регулиран пазара компанията все още реализира загуба. В последните месеци на 2015 г. НЕК все пак излезе на положителен резултат, което не се беше случвало с години, но това се дължи на предприетите реформи в сектора, които целяха да намалят тарифния дефицит в дружеството.

Въпрос на цена

Ако се съди по един от последните търгове за продажба на електроенергия, обявен от НЕК през февруари, на който беше обявена минимална цена от 68.45 лв. за мегаватчас, постигнатите от компанията приходи за първото тримесечие от продажбите на свободния пазар могат да се изчислят за приблизително 11 млн. лв., което е 7.4 пъти по-малко от тези за първото тримесечие на 2015 г. Предложената цена обаче е доста над пазарната в региона, която от няколко месеца се срина до ниво от 50 лв. за мегаватчас. В същото време на българската енергийна борса се постигат дори по-ниски цени, като се изключат някои екстремни стойности в определени дни.

Причините за спада

Причините за драстичния спад на продажбите на НЕК, от една страна, могат да се обяснят със срива на цената на електроенергията на регионално ниво, което свива и предлагането. В действителност компанията спря да провежда търгове в средата на миналата година. В отговор на запитване на "Капитал Dаily" оттам бяха отговорили, че съобразяват продажбите с наличните водни количества в язовирите и приоритетното задоволяване на нуждите на регулирания пазар.

"Поради тази причина и в резултат на ограничените водни запаси в язовирите, считано от септември 2015 г, НЕК не публикува тръжни процедури за продажба на електрическа енергия", коментираха оттам през декември. През февруари компанията все пак обяви няколко процедури.

В момента НЕК продава енергия почасово, което според обяснението на компанията води до повишаването на нивото на язовир "Белмекен". На практика компанията купува нощна енергия, с която се захранват ПАВЕЦ, които произвеждат електроенергия, която се продава обратно през деня. Така компанията печели от разликата в цената между нощната и дневната енергия. При този процес обаче се генерират и значителни загуби на енергия, така че приходите, които НЕК реализира от този продукт, вероятно са минимални.

Ръст при слаб пазар

По малко по-различен начин стоят нещата при ТЕЦ "Марица-изток 2", която за разлика от очакванията реализира ръст в общите си продажби от 22.07% през първото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предходната година. От държавната компания коментираха, че това се дължи на сключените в края на 2015 г. шестмесечни и едногодишни договори. От началото на март обаче ТЕЦ "Марица-изток 2" не организира изобщо търгове. Оттам обясняват, че не са налични свободни количества, тъй като предоставят на енергийната борса и два от блоковете им са в ремонт. Вероятно обаче дружеството се въздържа да организира търгове и заради ниската цена в момента, която не покрива себестойността на произвежданата енергия. От централата не посочиха какви са приходите им от свободния пазар за първите три месеца, като се позоваха на търговската тайна.

Продажбите на АЕЦ "Козлодуй" за периода също се запазват почти на нивото от първите три месеца на миналата година, когато реализираните приходи са били 169 млн. лв. Според финансовия отчет на дружеството постигната тогава цена е била 72.22 лв. за мегаватчас. За сравнение - постигнатата цена от последните десет търга на централата е в диапазона от 51.30 до 65 лв. за мегаватчас.

Нормално е, когато пазарната цена на електроенергия е твърде ниска, централите да бъдат по-въздържани в обявяването на търговете. Така това, на което остава да се надяват, е да наваксат през топлите месеци, когато потреблението нараства.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evgenybg avatar :-|
    Oven
    • - 2
    • + 4

    На практика компанията купува нощна енергия, с която се захранват ПАВЕЦ, които произвеждат електроенергия, която се продава обратно през деня. Така компанията печели от разликата в цената между нощната и дневната енергия. При този процес обаче се генерират и значителни загуби, така че приходите, които НЕК реализира от този продукт, вероятно са минимални.

    Като пишете такива неща, понякога опитвате ли да ги усмисляте?
    Чучка- писател, Чучка - не читател!

    Нередност?
  • 2
    hirschfeld avatar :-|
    hirschfeld
    • + 1

    Изобщо по техническите въпроси са кръгла 0-ла.

    Нередност?
Нов коментар