🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК ще получи нов транш от 68 млн. лв. от енергийния фонд

Събраните средства за първите три месеца на годината са общо 83 млн. лв.

Председателят на фонд "Сигурност на електронергийната система" Деян Червенкондев ще трябва да разпредели разходите за издръжката от фонда за 2016 г., които са в размер на 150 хил. лв.
Председателят на фонд "Сигурност на електронергийната система" Деян Червенкондев ще трябва да разпредели разходите за издръжката от фонда за 2016 г., които са в размер на 150 хил. лв.
Председателят на фонд "Сигурност на електронергийната система" Деян Червенкондев ще трябва да разпредели разходите за издръжката от фонда за 2016 г., които са в размер на 150 хил. лв.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Председателят на фонд "Сигурност на електронергийната система" Деян Червенкондев ще трябва да разпредели разходите за издръжката от фонда за 2016 г., които са в размер на 150 хил. лв.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът беше създаден в края на миналата година като една от мерките за намаляване на тарифния дефицит в НЕК.

До дни на Националната електрическа компания (НЕК) ще бъдат преведени около 68 млн. лв. от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това съобщи за "Капитал Daily" председателят му Деян Червенкондев. Фондът беше създаден в края на миналата година като една от мерките за намаляване на тарифния дефицит в НЕК. В него се събират 5% от приходите на всички производители на енергия и средствата от продажбата на националните квоти за вредни емисии. За първите три месеца на 2016 г. в него са постъпили общо 83 млн. лв., посочи Червенкондев, но от НЕК определят месечно каква сума искат да им бъде преведена.

За миналата година във фонда влязоха общо 184 млн. лв., от които 124 млн. лв. от приходите от продажбата на квоти. Благодарение на получените средства НЕК излезе на печалба от 89 млн. лв. през последното тримесечие на 2015 г. Въпреки това загубата на НЕК за цялата минала година е 220 млн. лв.

С парите от фонда се покриват разходите на НЕК за изкупуване на енергията от възобновяеми източници, двете американски централи "AES Mарица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" и високоефективната енергия на топлофикационните дружества. От 5-процентната вноска се покриват и част от непризнатите разходи на НЕК за предишни периоди.

Средствата от квотите за вредни емисии трябваше да бъдат превеждани на НЕК още преди създаването на фонда от Министерството на финансите. Въпреки това част от тях обаче не постъпиха в компанията.

Колко ще събере фондът през тази година

Приходите на фонда за 2016 г. бяха определени на 290 млн. лв. с решение на правителството в сряда. От тях 150 млн. лв. ще дойдат от производителите, а останалите 140 млн. лв. - от продажбата на квоти. Постъпленията са изчислени според действащите в момента цени, определени от КЕВР, и ще бъдат променени след тяхната актуализация в началото на юли. Цените на производителите през тази година вероятно ще са по-ниски от миналата, тъй като пазарната цена на енергията спадна сериозно и в момента е около 50 лв. за мегаватчас при 75 лв. за миналата година. В същото време очакванията са цените на квотите за вредни емисии да се повишат.

Кабинетът е определил и разходите за издръжката на самия фонд, които са 150 хил. лв. От пресслужбата на кабинета уточняват, че те могат да бъдат до 0.1% от всички приходи и лихви, събрани от фонда за една календарна година.

Бъдещето на фонда

В бъдеще фонд "Сигурност на електроенергийната система" може да претърпи съществени изменения. Това зависи от законодателните решения, които трябва да бъдат направени в близките месеци във връзка с либерализацията на пазара. Един от вариантите, които се обсъждат, е средствата от фонда да бъдат използвани за покриване на разликата между пазарната и преференциалната цена на производителите с дългосрочни договори. Идеята е по този начин цялата произведена енергия да бъде продавана на свободния пазар, което е една от целите на либерализацията на пазара. В този случай НЕК вече няма да бъде обществен доставчик, а приходите от цена "задължение към обществото", в която влизат добавките, които потребителите плащат за изкупуването на енергията по дългосрочни договори, също ще се събират във фонда.

Лихвите по новия заем на НЕК влизат в цената на тока

Разходите на НЕК по заема, с който компанията ще се разплати с двете американски централи "AES Mарица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", ще влязат в цената на електроенергията, която енергийният регулатор трябва да одобри от 1 юли. Това коментира председателят на комисията Иван Иванов в сряда. Размерът на заема, който БЕХ договаря, трябва да бъде в размер от 650 млн. евро и включва пласирането на облигация на същата стойност. Очакванията са преговорите с банките да приключат около 25 април. Според предварителния финансов отчет на НЕК лихвите по този заем ще бъдат в размер на 68 млн. лв. годишно.

"Ако бъде подписано кредитното споразумение в неговия краен вариант, ще бъде един много добър знак, защото НЕК ще се разплати за стари задължения. Това, че след това ще трябва да плаща кредитът, се разбира от само себе си – всеки гражданин, всяко дружество, което получава кредит, се разплаща. Разбира се, ние ще признаваме тези разходи", каза Иванов, цитиран от "Инвестор.бг".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    "Според предварителния финансов отчет на НЕК лихвите по този заем ще бъдат в размер на 68 млн. лв. годишно."

    Лихви от над 10%, лошо. А главницата?

    Нередност?
Нов коментар