🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК не успя да се отскубне от арбитража с "Уорлипарсънс"

Архитект-инженерът на АЕЦ "Белене" претендира за 54 млн. евро неплатени фактури

Прекратяването на проекта АЕЦ "Белене" доведе до куп съдебни дела между доскорошните партньори
Прекратяването на проекта АЕЦ "Белене" доведе до куп съдебни дела между доскорошните партньори
Прекратяването на проекта АЕЦ "Белене" доведе до куп съдебни дела между доскорошните партньори    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Прекратяването на проекта АЕЦ "Белене" доведе до куп съдебни дела между доскорошните партньори    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на февруари решението на Софийския градски съд (СГС) за недопустимост на единия от исковете на НЕК влезе окончателно в сила.

Опитът на Националната електрическа компания (НЕК) да атакува с насрещни съдебни искове доскорошния си партньор в проекта АЕЦ "Белене" - "Уорлипарсънс", удари на камък. В началото на февруари решението на Софийския градски съд (СГС) за недопустимост на единия от исковете на НЕК влезе окончателно в сила, след като по него се произнесоха всички по-горни инстанции - Софийския апелативен и Върховния касационен съд. На 5 април СГС е прекратил и другото дело на НЕК, като в едномесечен срок то може да бъде обжалвано.

Ходът на делата

Исковете на НЕК бяха заведени през 2014 г. като отговор на арбитражното дело, което "Уорлипарсънс" стартира срещу държавната компания в Международния арбитражен съд към международната търговска камара.

С едното от делата, по което вече има окончателно решение, НЕК се опита да атакува арбитражната клауза в договора, подписан между двете компании през 2005 г., с който "Уорлипарсънс" е избрана за архитект-инженер на АЕЦ "Белене".

Първоначално стойността на иска, заведен от НЕК, е за сумата от 830 млн. лв., но впоследствие държавната компания поиска частичното му оттегляне, с което тя беше намалена. През март 2015 г. обаче делото е прекратено от СГС поради недопустимост. Следва обжалване в Софийския апелативен съд, който излиза със същото определение. От него става ясно, че с въпросния иск НЕК иска съдът да постанови за недействителна арбитражната клауза в договора, подписан между НЕК и "Уорлипарсънс" през 2005 г. НЕК също така иска съдът да се произнесе, че арбитражното споразумение е изгубило силата си за всички спорове, за които е изтекъл срокът за предявяване на искове. СГС обаче е преценил, че няма достатъчно предпоставки, които да дават право на съда да определя дали арбитражната клауза е нищожна, което е и основанието за прекратяване на делото.

Апелативният съд, пред който НЕК обжалва решението, излиза със същото становище. Според мотивите арбитражно споразумение не може да бъде обявено за недействително дори ако договорът, към който е сключено бъде обявен за такъв.

Така решението на съда е потвърдено, а НЕК е осъдена да плати съдебни такси в размер на 2500 лв.

Следва обжалване във Върховния касационен съд (ВКС), който обаче също потвърждава предишните две решения.

Другото дело, заведено от НЕК през 2014 г. срещу "Уорлипарсънс Юръп енерджи сървисис",

е с общ размер 117.5 млн. лв. и обединява общо 38 иска. Пред "Капитал Daily" Богомил Манчев, собственик на "Риск инеженринг", която беше подпизпълнител на "Уорлипарсънс", беше коментирал, че с това дело НЕК се опитва да си върне част от платените от НЕК суми на консултанта.

През юли миналата година обаче делото е спряно до влизането на окончателното решение на съда по другото дело, след което в началото на този месец то също е прекратено от съда.

От Националната електрическа компания (НЕК) отказаха коментар дали ще заведат нови искове срещу "Уорлипарсънс".

Арбитражът продължава

Арбитражното дело, заведено от "Уорлипарсънс нюклиър сървисис" срещу Националната електрическа компания (НЕК), което е на стойност 54 млн. евро, продължава да тече, за което потвърдиха и от НЕК.

По информация на Манчев то е заради суми, които не са били изплатени от НЕК на "Уорлипарсънс" от март 2012 до октомври 2013 г. Това е периодът от решението на правителството да се откаже от изграждането на АЕЦ "Белене" до официалното прекратяване на договора с "Уорли Парсънс" на 7 октомври 2013 г. Според Манчев претенциите на архитект-инженера са затова, че решението на правителството не е достатъчно да спре договора им с НЕК.

Преди да се стигне до арбитражния спор от "Уорлипарсънс" са предложили извънсъдебно споразумение, което е обичайна практика. То обаче е било отхвърлено от НЕК.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 9
    • + 6

    Тя работата ясна. НЕК /България/ ще бъде осъдена един милиард долара. Боко ще подаде оставка. А с тези пари можеше да построи централата. Имаше и референдум, на който народът се обяви за Белене. Нямаше и спънки, пречки от ЕС. Даже и тримата сенатори не се изказаха по този въпрос. Ех Боко, Боко........

    Нередност?
  • 2
    toshocorporation avatar :-|
    Тошо Корп.
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "Judjuk":

    Може ли да дадеш пример за ядрена централа построена през последните 10 години и цената ѝ да е 1 милиард долара?

    Нередност?
  • 3
    historama avatar :-|
    historama
    • - 3
    • + 3

    Каквито и сложни англосаксонски имена да имат фирмите, щом става дума за ядрена енергетика винаги е Б. Манчев, ВИНАГИ! А къде е регистрирана тази фирма с авглосанксонско име, един господ знае? Я в САЩ, я в Панама, я в Кипор! АЕЦ Белене няма да го бъде, но плащанията там ще продължат, още години, и за Баце ще бъдат заделени още няколко милиона.

    Нередност?
  • 4
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 1

    Това Белене ще ни преследва, докато сме живи. Богомил Манчев, също.

    Нередност?
  • 5
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 1
    • + 1

    [quote#2:"Тошо Корп."]Може ли да дадеш пример за ядрена централа построена през последните 10 години и цената ѝ да е 1 милиард [/quote]
    До коментар [#2] от "Тошо Корп.":

    Калпавата комунистическа държава построи 6 реактора, сегашната демократична нищичко, горкичката. Надявам се скоро държавата да не се управлява от мутри. До 5 години - единия реактор, до 10 - двата. Друга алтернатива няма. И Козлодуй не беше построен за една година.

    Нередност?
  • 6
    qblue_63 avatar :-|
    Явор Атанасов
    • + 2

    Като се правите на интернет потребители, вземете па го използвайте:

    http://www.worleyparsons.com/AboutUs/history/Pages/Historysnapshot.aspx

    In 2004 Worley acquired Parsons E&C, a global leader in downstream hydrocarbons with a widely recognized reputation for its high quality project services to the Power, Oil and Gas, Refining, Petrochemicals and Chemicals sectors globally. Parsons E&C has its own impressive history stemming back to 1944 when Ralph M. Parsons started what is now the Parsons Corporation in Los Angeles. In 2002, Parsons Corporation separated Parsons E&C from the other business units. In recognition of the strong and successful heritage of both firms, Worley merged operations with Parsons E&C and commenced trading as WorleyParsons.

    И милионите са си изкарани с труд. При това високо квалифициран. За съжаление Белене няма да се появи, докато ни управляват некадърници. Но като гледам мненията ви, сиреч на избирателите им, всичко е логично.

    Както е казала една велика жена:

    „Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората.“
    Елинор Рузвелт

    Нередност?
  • 7
    judjuk avatar :-|
    Judjuk

    [quote#4:"Роси"]Това Белене ще ни преследва, докато сме живи. Богомил Манчев, също.[/quote]

    Пък аз си мислех, че простите хора само таласъми ги преследват.

    Нередност?
Нов коментар