🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите вятърни паркове: Стабилни приходи, но несигурни печалби

Несигурната икономическа и регулаторна среда влияе върху крайния резултат на централите

Ветропарковете имат значителни по-големи оперативни разходи от другите ВЕИ централи
Ветропарковете имат значителни по-големи оперативни разходи от другите ВЕИ централи
Ветропарковете имат значителни по-големи оперативни разходи от другите ВЕИ централи    ©  красимир юскеселиев
Ветропарковете имат значителни по-големи оперативни разходи от другите ВЕИ централи    ©  красимир юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

НЕК е започнала да изплаща задълженията си към производителите на енергия.

Стабилни приходи, но силно променлив краен финансов резултат, който често се редува с печалба и загуба. Това показват финансовите резултати на най-големите производители на вятърна енергия в страната за последните години. И ако при постъпленията няма изненади, тъй като са от гарантирани изкупни цени, то нестабилността на печалбите се влияе от специфични фактори при отделните компании. Сред тях са големи разходи за лихви, при други са повече за амортизации и поддръжка, обезценки на активи и вземания през годините, както и от несигурната среда. Представители на бранша са категорични, че негативен фактор са постоянно променящите се условия (като таксата за балансиране и 5% към енергийния фонд), трудното прогнозиране на произведената енергия и по-големите разходи спрямо другите ВЕИ централи.

Отчетите на най-големите пет компании в този сектор за 2015 г. са общо за 150 млн. лв., като най-голямата печалба е реализирала "Ветроком" - 7.7 млн. лв. Тя притежава два вятърни парка, разположени на билото на Стара планина, а най-голяма загуба има "Еолика България", която управлява "Суворово", разположен в Североизточна България. Според неодитираните данни за сектора и информация на "Капитал" общите приходи на вятърните паркове в България, които са 121, са в размер на 212 млн. лв. Само на петте най-големи са 151 млн. лв., или делът им е малко над 70%.

От Българската ветроенергийна асоциация коментираха пред "Капитал Daily", че големият проблем пред инвеститорите са постоянно променящите се условия, което затруднява инвестициите. Трудното прогнозиране на това колко точно и кога ще бъде произведена енергията също носи значително по-големи разходи за тези централи в сравнение с други възобновяеми източници.

Най-големият на загуба

Най-големият вятърен парк в България "Св. Никола" е с инсталирана мощност от 156 мегавата, собственост на "AES гео енерджи", част от групата на "AES България", която притежава въглищната централа ТЕЦ "АES Maрица-изток 1" край Раднево. От години централата се оплаква от лошо финансово състояние. За 2015 г. въпреки приходите в размер на 60 млн. лв. компанията отново отчита загуба в размер на 4.229 млн. лв. От финансовия отчет се вижда, че най-големите разходи са свързани с дейността (38.6 млн. лв.), като с най-голям дял от тях са разходите за амортизация на машини и оборудване на стойност 15.6 млн. лв. Разходите за услуги за балансиране и поддръжка на съоръженията също са голямо перо, както и тези за лихви и такси от 33 млн. лв. по банкови заеми, които към края на 2015 г. са в размер на 254 млн. лв. От централата коментираха пред "Капитал Daily", че според първоначалните разчети инвестицията е трябвало да бъде изплатена за срок от 15 години, но заради негативните регулаторни промени този срок значително се е удължил.

През 2016 г. финансовото положение на компанията вероятно ще се подобри, тъй като през февруари е подписано споразумение с Националната електрическа компания (НЕК) да бъдат изплатени всички просрочени задължения с лихвите в размер на 56 млн. лв. за изкупена енергия. От компанията коментираха, че това ще има положително отражение върху оперативните парични потоци и ликвидността на централата.

Вторият по големина вятърен парк в България е на "Ветроком" ООД, която е 100% собственост на швейцарската ALPIQ Holding и има два парка, разположени край Казанлък, с обща инсталирана мощност 72.5 мегавата. Според финансовите показатели през последните две години тя отчита солидни печалби. Това, което извежда компанията на плюс в сравнение с парка на AES, е, че компанията не отчита финансови разходи. През 2015 г. дружеството е успяло да намали и търговските си вземания от НЕК от 18.2 млн. лв. на 4.8 млн. лв. Въпреки това от "Ветроком" коментираха пред "Капитал Daily" - "чудим се какво да правим", имайки предвид лошата ситуация, в която се намират. При първите две компании правят впечатление огромните им загуби за 2013 г., като те се дължат на обезценки на активи.

Кой е номер 3

"Еолика България", която е 100% собственост на испанската "Енол груп" и притежава вятърен парк от 60 мегавата край Суворово, отчита загуба от 14.8 млн. лв. за 2015 г. Според финансовия отчет на дружеството това се дължи най-вече на допълнителните разходи за обезценка на дълготрайни активи и на вземания. Пак в отчета е посочено, че дълготрайните материални активи на дружеството може да са надценени. От данните се вижда също, че НЕК е изплатила голяма част от задълженията си и на тази централа, като от близо 19.5 млн. лв. през 2014 г. те са намалели до 3.4 млн. лв. В същото време обаче ЕСО не е изплатило задълженията си за 1.4 млн. лв., събрани за такса достъп, която беше отменена от съда.

Главният инженер на дружеството Борис Бакалов коментира пред "Капитал Daily", че заради различни "регулаторни похвати" като въвеждането на такса за балансиране, както и 5% такса върху прихода, изплащането на инвестицията в централата се затруднява. "Получава се едно 35% връщане на приходите към държавата", допълни той. "Ситуацията при вятърните паркове се утежнява и защото те имат и значителни разходи за поддръжка", каза още Бакалов.

Големи заедно

Регистрираната в Австрия "Лукерг България", която от 2015 г. е 100% собственост на италианската компания ERG Renew, е третият по големина производител на вятърна енергия чрез 15 дъщерни дружества, които притежават общо 54 мегавата (според последни публикации в медиите). Преди това участие в дружеството имаше и руската "Лукойл", която обаче реши да излезе от бизнеса с възобновяема енергия в България през миналата година. Според неодитираните данни на тези дружества общата им печалба за 2015 г. е 2.2 млн. лв. при приходи от 24.1 млн. лв.

Друга компания, която чрез свои дъщерни дружества се нарежда на пето място по обем вятърни мощности, е "Енел грийн пауър" с 42 мегавата. Дружеството е 100% собственост на италианската Enel, която притежаваше в България ТЕЦ "Марица-изток 3". Според отчета на компанията тя е предоставила заеми на свързани дружества в размер на 81 млн. лв., като средствата трябва да бъдат върнати до края на 2016 г. От компанията обаче не бяха открити за коментар дали този срок ще бъде спазен.

Вероятно ситуацията при по-малките вятърни паркове, правени със заеми, е подобна, като основният въпрос пред техните собственици е как да погасяват задълженията си си и да покриват текущите си разходи.