🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Български вятър в платната на МЕТ

Базираната в Швейцария група придобива втори вятърен парк в България, което я превръща в ключов играч на пазара

С придобиването на вятърните паркове край Каварна и Суворово МЕТ се превръща във втория по големина играч в сектора в България след AES със "Св. Никола"
С придобиването на вятърните паркове край Каварна и Суворово МЕТ се превръща във втория по големина играч в сектора в България след AES със "Св. Никола"
С придобиването на вятърните паркове край Каварна и Суворово МЕТ се превръща във втория по големина играч в сектора в България след AES със "Св. Никола"    ©  Цветелина Белутова
С придобиването на вятърните паркове край Каварна и Суворово МЕТ се превръща във втория по големина играч в сектора в България след AES със "Св. Никола"    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Базираната в Швейцария група придобива втори вятърен парк в България, което я превръща в ключов играч на пазара.
  • Сделката за централата край Суворово е част от експанзията на МЕТ в Централна и Източна Европа.
  • Целта е до 2023 г. групата да има 500 МВт възобновяеми източници в региона.

Доскоро непознатата в България швейцарска МЕТ е напът да се превърне в ключов играч на енергийния пазар в страната. След като преди няколко месеца групата придоби вятърния парк на Enel край Каварна, сега се подготвя нова сделка - за централата край Суворово на испанската Enhol, което ще превърне МЕТ във втория по големина собственик на такива мощности в страната с общо над 100 мВт. Това е част от експанзията на групата в Централна и Източна Европа, като плановете й са до 2023 г. да има 500 мВт възобновяеми източници в региона. А България е сред основните целеви дестинации. Всичко това е комбинирано със засилващите се позиции на компанията в търговията с ток и природен газ.

Неустоима оферта

В началото на август МЕТ обяви, че е подписала споразумение за покупката на 100% от 60-мегаватовия вятърен парк край Суворово с испанската група Enhol. Сделката се очаква да приключи през третото тримесечие на 2021 г. и ще трябва да мине за одобрение през Комисията за защита на конкуренцията, но засега съобщение към регулатора не е подадено. По информация на "Капитал" продажбата е станала с директни преговори, като търг за мощностите не е провеждан. Самият продавач Enhol е търсел възможност да излезе от инвестицията, тъй като няма интерес да се развива в региона. Испанската група работи в няколко области, включително селско стопанство, храни и недвижими имоти. В сферата на възобновяемата енергия има 12 вятърни парка в Испания с обща мощност над 700 мВт, но българската централа на практика е единственият й такъв проект в чужбина.

Важен фактор за решението на Enhol да продаде "Суворово" се е оказала и офертата на купувача, която е била повече от привлекателна. Макар от МЕТ да коментираха, че условията по договора са поверителни, ако се съди от предишната сделка на групата, с голяма доза сигурност може да се предположи, че цената е между 50 и 60 млн. евро.

Новата придобивка

Сделката вероятно ще бъде за местното дружество на Enhol "Еолика България", което е прекият собственик на вятърната централа край Суворово. През последните две години компанията отчита оборот от малко над 21 млн. лв., а през 2019 г. излиза на печалба близо 2 млн. лв. след няколко години на намаляваща загуба. "Еолика България" има 25-годишен лиценз за производство на електроенергия от Комисията за енергийно и водно регулиране от 2007 г., а самият парк има разрешение за работа от 2012 г.

През 2010 г. компанията получи 71 млн. евро за изграждане на вятърната централа от група кредитори - Европейската банка за възстановяване и развитие, Черноморската банка за търговия и развитие, испанската Banca Caixa и Уникредит Булбанк. Към края на 2018 г., откогато е последният публикуван отчет в търговския регистър, компанията дължи около 55 млн. евро по тези заеми.

По информация на МЕТ "Суворово" представлява 8.5% от общата инсталирана вятърна мощност в България. Паркът разполага с 30 турбини Gamesa G90 с по 2 мВт и произвежда приблизително 120 гВт електричество годишно, като се равнява на консумацията на около 38 хил. домакинства.

Със своите 60 мВт "Суворово" е третият по големина вятърен парк в България, като пред него са само "Св. Никола" на "AES гео енерджи" край Каварна (156 МВт) и "Ветроком" на швейцарската ALPIQ Holding край Казанлък (72.5 МВт).

Агресивна експанзия

Сегашната сделка ще превърне МЕТ във втория най-значим играч в сектора, след като чрез дъщерното си MET Renewables Holding по-рано тази година групата придоби и петия по големина вятърен парк - на "Енел грийн пауър България" край Каварна с мощност 42 мВт и общи приходи около 16.6 млн. лв. (всяка турбина е в отделно дружество) през 2019 г., както и печалба над 5.5 млн. лв. Оценката неофициално беше за 35 - 40 млн. евро. Компанията вече се казва "МЕТ Блек сий уинд паркс", а управители са унгарецът Балаж Земплени и Радка Василева. Като действителен собственик в търговския регистър е посочен унгарецът Бенджамин Лакатош, който косвено притежава достатъчен процент от акциите и упражнява контрол над дружеството. Той е и главен изпълнителен директор на групата.

По информация на "Капитал" това е втората, но едва ли последната сделка на МЕТ за възобновяеми мощности в България. Групата активно търси още проекти и агресивно предлага цени над пазарните, защото целта й е да се разширява. Това прави и много от сегашните собственици склонни да продават, макар че интересът на МЕТ е главно към по-големи централи.

От МЕТ потвърдиха за "Капитал", че страната е сред приоритетните дестинации за разширяването й на континента, където групата планира да изгради 500 МВт възобновяеми мощности до 2023 г., основно в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). "България е една от ключовите държави на фокус, тъй като МЕТ тук вече има добре установени дейности в енергийния сектор (ток и газ), което позволява интегриран подход към такива инвестиции", казаха от групата и уточниха, че търговските операции могат да се интегрират в съществуващия портфейл и балансираща група. "Управлението на по-голям портфейл носи икономии от мащаб, което е и нашата цел в дейността ни в ЦИЕ", посочиха оттам и добавиха, че МЕТ има интерес да разгледа всички икономически рентабилни възможности в региона.

Поле за бизнес в България

Местното дружество на групата "МЕТ енерджи трейдинг България" е създадено през 2017 г. и бързо се превръща в един от големите търговци на ток и газ в страната с оборот 91.8 млн. лв. за 2019 г. Две трети от приходите са от търговия с природен газ (основно за външни пазари), останалите са от електроенергия. Компанията си партнира с останалите дъщерни дружества на групата, които имат подобна дейност в съседните държави.

Разширяването на бизнеса на МЕТ към придобиване на генериращи мощности се очаква да донесе важни синергии. Групата смята, че ключовите й компетенции в сферата на природния газ ще й дадат конкурентно предимство при разработването на проекти за въглеродна неутралност. "Делът на възобновяемите източници в производството на електроенергия нараства с бързи темпове, но значението на природния газ като преходно гориво няма да се промени в близко бъдеще", казаха от МЕТ и уточниха, че увеличаването на дела на слънчеви и вятърни мощности усложнява балансирането между търсене и предлагане, а газът може да осигури необходимата гъвкавост. "Делът на газовите електроцентрали в България е относително малък, но това може лесно да се промени през следващите десет години", коментираха от МЕТ. Дали подобни проекти представляват друга интересна възможност за групата в страната предстои да се види.

Групата

Групата МЕТ е базирана в Цуг, Швейцария, и развива дейност на пазара на природен газ и електроенергия. Присъства в 14 държави чрез местни дъщерни дружества и участва в 25 национални пазара на газ и 22 международни търговски хъба. Консолидираните приходи на групата за 2020 г. са в размер на 11.2 млрд. евро, а изтъргуваният обем природен газ е 71 млрд. куб.м. По данни на групата служители държат 80% от акциите, а останалите 20% са на Keppel Corporation, която е листната на борсата в Сингапур.

Макар че официално зад групата сега стоят унгарци, историята й е свързана с руски енергийни интереси. Малко след като през 2007 г. е създадена от унгарската газова компания MOL, като партньор в нея влиза офшорното дружество Normeston Trading Limited, зад което се смята, че стоят руски собственици. Местното дружество на холдинга "МЕТ енерджи трейдинг България" е единствената друга компания освен руската "Газпром експорт", която резервира капацитет за пренос на газ по продължението на "Турски поток" през България.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Добро вложение ! След време ще препродават на печалба ...

    Нередност?
Нов коментар