Thomas Cook очаква част от туристите му да се пренасочат към България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият британски туроператор Thomas Cook очаква туристите това лято да се пренасочат към дестинации като Испания, България, Гърция, Куба и САЩ като алтернативи на Турция и Египет.

"Работим в условията на геополитическа среда, пълна с предизвикателства, с непрекъснати проблеми на ключовите ни пазари.

В допълнение, докато резултатът от Brexit няма видимо влияние върху резервациите ни, той добави към и без това настанилото се усещане за несигурност - както за бизнеса, така и за клиентите", коментира Петер Франкхаузер, изпълнителен директор на компанията, цитиран от Guardian. Според оценките на компанията пакетните почивки от типа all inclusive стават все по-популярни сред британците, които се опитват да избегнат флуктуациите в цените в резултат на ефекта от Brexit.

Туроператорът обяви, че второто тримесечие приключва на загуба и при това положение едва ли ще изпълни прогнозите си за печалба за годината най-вече след опита за преврат в Турция. Резултатите на компанията сочат 25 млн. паунда загуба преди данъци за второто тримесечие на годината при 3 млн. паунда печалба за същия период за 2015 г. Приходите на годишна база спадат с 3% до 1.85 млрд. паунда.

За периода общо резервациите на оператора са намалели с 5%, като записванията за Испания и САЩ не са успели да компенсират спада при записванията за Турция, Египет и Тунис. Thomas Cook също така намали броя на полетите до страната. След референдума паундът се обезцени с 12% спрямо долара и с 9% спрямо еврото. От компанията посочват обаче, че са се застраховали срещу евентуално повишение на цените на ваканционните пакети, като са се договорили за тях до октомври.

Анализатори във Великобритания, цитирани от вестника, прогнозират по-голям ръст на индивидуалните пътувания, известни с термина "сити брейк", тази година. Те посочват и че заради напрежението в Египет и Турция е намалял броят на пакетните ваканции, но в същото време конкуренцията се е засилила на пазара и това е снижило цените. Така че повече хора тази година са избрали почивка с чартърен полет.

80% от българите са планирали лятна ваканция

Осемдесет процента от българите са планирали почивка за лятото, а предпочитаните дестинации зад граница са Гърция, Турция, Италия и Испания. Това показва проучване на компанията за бързи кредити "Профи кредит", проведено в България, Полша, Чехия и Словакия. "Българите обичат също така да прекарват ваканцията си и в собствената си страна и две трети предпочитат местните плажове и планини", коментира Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружеството. Според резултатите от проучването българите ще изхарчат за почивка 1260 лв., приблизително колкото хърватите - 1300, и словаците 1340 лв. Далеч напред са поляците със среден разход от 1800 лв. Всеки втори българин е готов да осигури средствата за ваканцията си със заем, това важи и за поляците. Чехите и словаците са по-предпазливи и едва четвърт от тях биха взели пари на кредит.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Да съобщават цената на алкохола , от друга реклама няма нужда...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Всеки втори българин е готов да осигури средствата за ваканцията си със заем, това важи и за поляците."

    После да не се обиждате като някой говори за некачествения мат'рял.

    Нередност?
Нов коментар