От Приморско до Downtown София

Хотелът на Мелик-Пашаев в центъра на столицата вече има нов собственик с разностранни бизнеси и опит в морския туризъм

Това е поредната сделка на раздвижилия се леко пазар на хотели в София
Това е поредната сделка на раздвижилия се леко пазар на хотели в София
Това е поредната сделка на раздвижилия се леко пазар на хотели в София    ©  Надежда Чипева
Това е поредната сделка на раздвижилия се леко пазар на хотели в София    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако се погледнат владенията на много български бизнесмени, започнали пътя си около приватизацията, в тях трудно се намира някаква логика. По подобен начин изглеждат и фирмите на Йордан Христов, които са микс от индустриални и туристически активи, ширнали се между Хасково, Приморско и София. А отскоро към тях се добавя и столичния хотел Downtown, който той купува от руския бизнесмен Ованес Мелик-Пашаев.

Сградата на бул. "Васил Левски" 27А е прехвърлена, досегашните мениджъри вече не работят в хотела, коментираха оттам, а дружеството, в което вече е хотелът, е "Перла турист инвест".

По документи в Търговския и Имотния регистър сделката между доскорошния собственик "Джоли" АД и новия се е състояла през юни тази година. В средата на юни 2016 г. съветът на директорите на "Джоли" АД взима решение за учредяване на "Перла турист инвест". Капиталът на дружеството е 3 911 660 лв. и се внася като непарична вноска, която се състои от правото на собственост на "Джоли" върху хотела на бул. "Васил Левски". Месец по късно, на 15 юли, новата компания е продадена и едноличен собственик на капитала на "Перла турист инвест" става "Перла турист" АД, което се управлява от Йордан Николов Христов. Не е ясно дали това е цената, като в решенията си купувачът и продавачът се позовават на условия от предварителен договор от 27 април.

Така той става собственик на 4-звезден хотел на 9 етажа, разполагащ с ресторант с 45 седящи места, 2 конферентни зали, бизнес център и с 47 стаи и 12 апартамента, като според сайта му цените на различните типове стаи се движат между 54 и 116 евро. Макар и малък, Downtown се прибавя към списъка с градските хотели, променили собствеността си в последните няколко години. Сделката няма как да повлияе на пазара, но пък е любопитна с това, че при влошени резултати излиза дългогодишен собственик, а влиза такъв, който има по-скоро опит с морските хотели и не е ясно как покупката се вписва в другите му активи.

Рок, хляб и ферибот

Около 15 години хотел Downtown беше собственост на един от най-известните руски бизнесмени у нас, Ованес Мелик-Пашаев. Завършилият физика в Москва Мелик-Пашаев е повече популярен с любовта си към рока. Той се жени за българка и се установява в България през 1996 г. Освен с хотела си на бул. "Васил Левски" Ованес Мелик-Пашаев е познат в България с продуцентската си къща "Джокер медиа", с хлебопекарните си "Даунтаун" и др., а фериботният комплекс в Оряхово е един от първите му проекти, през акционерното дружество "Фериботен комплекс". В управлението на голяма част от дружествата, свързани с Мелик-Пашаев, участва дъщеря му Лияна.

Акционери в продавача "Джоли" АД са "Лирекс" ООД, представлявано от Емил Вагаршакович Аветисян "Джоукър София" ООД, представлявано от дъщерята на Пашаев – Лияна Ованесовна Мелик-Пашаева, и Joser Limitеd, регистрирано в Малта и представлявано от Мелик-Пашаев. От отчетите на "Джоли" се вижда, че акционерното дружество има единствен обект – хотела "Даунтаун", като приходите на компанията се формират от дейностите около него. През последните 3 години резултатът е отрицателен, като приходите му се движат между 1.3 и 1.6 млн. лв. За 2015 г. тe са 1.5 млн. лв., а загубата - 271 хил. лв. От компанията обясняват спада на приходите и отрицателния финансов резултат със спада на нощувките през 2015 г. Те са били 12 063, което е със 790 по-малко от предходната година при леко увеличение на средната цена с 2.76 лв. "Намалението на броя на нощувките е основната причина за отчетената загуба за 2015 г.", като през миналата година от дружеството отчитат и ръст на цените на някои от доставките на стоки, услуги, комунални услуги и т.н.

Перлата на Приморско

Акционери в новия собственик "Перла турист" са "НТ Неротек", "Химмаш", "ОМЗ" (Оптико-механичен завод - София), Йордан Николов Христов и родената през 1989 г. Ружа Кирова, която има малък брой акции. Всички компании акционери водят към Йордан Христов. Той е едноличен собственик на капитала на "НТ Неротек", компания, занимаваща се с търговия с металорежещи машини. "Химмаш" се занимава с производство на резервоари, цистерни и контейнери от метал. В нея 93.38% от акциите са на "НТ Неротек", където Христов е едноличен собственик. А последната - ОМЗ, занимаваща се с производство на оптико-механични и оптико-електронни прибори като бинокли, мерници, лазерни далекомери, отново е собственост на "НТ Неротек" и на Йордан Христов.

По образование инженер, доктор на техническите науки Йордан Христов, започва развитието си от Хасково, през "НТ Неротек" приватизира "Химмаш" и ОМЗ. В предприятието за оптични прибори управител е той, а "Химмаш" се представлява от него и сестра му Мария Николова. Наскоро фирмата беше първата, която сключи виртуална сделка за покупка на природен газ. "Може да се каже, че сме първото пиле на свободната търговия с газ", пошегува се тогава Йордан Христов пред "Капитал", който участва в още доста компании, сред които "Централно газоснабдяване Хасково" АД.

Хотелиерският му бизнес е концентриран в "Перла турист", като компанията се занимава и с туроператорска дейност, гласи информацията на сайта й. До покупката на столичния хотел тя менажира основно няколко хотела в Приморско. Според сайта на компанията това са хотелите "Перла бийч" 1, 2 и 3, "Перла сън парк", "Перла плаза" и "Перла роял". За 2015 г. акционерното дружество има приходи от 4.147 млн. лв. и печалба от 127 хил. лв. (виж таблицата)

Взаимоотношенията му с община Приморско са дълбоки, като местните медии го описват като близък с дългогодишния бивш кмет Димитър Димитров, чието име нашумя покрай скандала за строителните решения за магистратски роднини, декларирани като нуждаещи се, както и като парадиращ със спонсорството си на ГЕРБ. Това го прави и съдружник на община Приморско, като това става през две дружества, в които общината е апортирала терени, за да се изгради спортно-рехабилитационен комплекс и друга инфраструктура. Това са, "Спортни имоти Приморско" и "Робинзон бийч", като на местно ниво през годините не липсват и скандали около тези публично-частни начинания. В "Робинзон бийч" "Перла турист" държи 70%, а останалите са общински. Дружеството се управлява от Христов, като то разполага с 30 дка широколистна гора. Компанията е учредена през 2003 г., но отчетите му през годините показват, че не извършва дейност. В "Спортни имоти Приморско" общината е с 11.57% участие, "Перла турист" с 23.35%, ОМЗ с 1.25%, кипърската "Палмс ентърпрайсиз" със 60.58%, а "Голдън холдингс" с 3.25%. В "Спортни имоти Приморско" през 2004 г. общината внася непарична вноска в капитала под формата на терен от 28 940 кв.м и сграда - спортна зала, като на тази основа от 2007 г. работа започва аквапаркът на града.

Йордан Христов отказа да коментира пред "Капитал" сделката и така мотивите за покупката на столичния хотел и плановете за неговото развитие остават неясни. Това обаче е поредната смяна на собствеността на раздвижилия се леко пазар на хотели в София.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • - 2
    • + 8

    Големите началници са прехвърлили инвестицията
    От левия крачол в десния.
    Хотелчето е срещу резиденцията на ..... посланик.

    Нередност?
  • 2
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 12

    Само да кажа, ако някой от описаните е бизнесмен, аз съм Рокфелер.

    Нередност?
  • 3
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • + 11

    Приморско е пример за провален курорт, и то при чудесни дадености. Тотална корупция, продажби на парцели на безценица, тоя бивш кмет Димитров реши да строи високи сгради и да бъде новият Слънчев бряг, като една от идеите му в разгара на бума беше преместването на гробището за да са строи там. Сега всичко е неподдържан кич за бедно население. Други курорти се облагородиха, но в Приморско нищо не мърда- счупени тротоари, тотална мърсотия, сергии на ромите от Меден рудник, открити барове в центъра на най- долни мутри и на проститутки. .....При най - добрите плажове. Само не знам какво прави общината през деветте месеца без туризъм, а май нищо не прави. Касова бележка там не се издава.

    Нередност?
  • 4
    d_simeonov avatar :-|
    didid
    • + 7

    До коментар [#2] от "fio41315648":

    А що? Данчо Христов е бузинесман, и то голем. Нека Валентин Йосифов да каже. До началото на сезон 2016 двамата бяха съдружници в Травел Сълюшън, туроператорската фирма на Христов. Вл.Йосифов (бивш шеф на ТУИ-България) участва като гарант за доброто име на фирмата, а Христов финансира дейността. Но... Както често се случва някой не се показа в добра светлина... Все още дължат пари по морето, а литовските им партньори от Go Adventure спряха да летят до БГ.

    Нередност?
Нов коментар