От руската "Лукойл" към американската Hyatt

Компания от групата на Валентин Златев ще инвестира 30 млн. евро в петзвездния хотел до Паметника Левски

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Свързаното с генералния директор на "Лукойл България" "Тера тур сервиз" ще инвестира 30 млн. евро в изграждането на хотел под бранда Hyatt на мястото на стария хотел "Сердика".

- Той трябва да заработи в края на 2017 г. или в началото на 2018 г. Събарянето на сегашната сграда трябва да стане възможно най-бързо, а строителството да започне през есента.

- Hyatt виждат потенциал в страната, като това се споделя и от останалите големи хотелски вериги. До края на годината на мястото на Radisson в София ще заработи InterContinental, а от Marriott International официално съобщават, че оглеждат потенциални локации в София.

Седем етажа 5 звезден лукс. Точно 190 стаи и апартаменти. Два ресторанта. SPA център с басейн. Голям конферентен център с 600 квадрата бална зала, още 5 по-малки зали, или общо над 1300 кв.м пространство за различни събития. Два бара, един от които на покрива с гледка към планината и центъра. Изпипан до последния мокет интериорен дизайн.

В това ще се превърне бившият хотел "Сердика" при паметника на Левски в София. A oтгоре на всичко това ще стои световният бранд Hyatt. Това ще е първият в България хотел с американската марка. Собственикът и инвеститор е компанията, свързана с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев - "Тера тур сервиз", като договорът с Hyatt е за 30 години. Споразумението беше официално съобщено в четвъртък от Такуя Аояма, вицепрезидент "Придобиване и развитие – Европа, Африка и Близкия изток" в Hyatt International и от изпълнителния директор на "Тера тур сервиз" Лъчезар Тодоров.

Българският инвеститор ще вложи 30 млн. евро – собствено финансиране и банков кредит, като хотелът трябва да бъде готов в края на 2017 г. или началото на 2018 г. Така, след като близо 10 години нямаше развитие с изгорялата сграда, след събарянето и изграждането й наново там ще се появи високият бранд. Хотелът ще бъде по-конкретно с марката Hyatt Regency, която е една от трите високи марки на веригата.

От "Тера тур сервиз" смятат, че в София има място за 5-звездни хотели и за по-добра висококатегорийна услуга, като пазарът е в очакване и на още няколко непредставени до момента в столицата международни бранда, като InterContinental и Marriott. Целта на всички е да се хване българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., което да даде поне начален тласък на новите звездни обекти с международни имена. Иначе хотелиерският бизнес на местна почва с едно-две гръцки, турски и британски изключения си остава все така запазена територия само и единствено за български собственици.

Инвеститор с марки

"Тера тур сервиз" стана собственик на хотела на Паметника Левски през 2009 г. за 10 млн. евро. Тогава собственост на киното и на хотела бяха двата фонда Equest Balkan Properties и Equest Investments Balkans с управляващ партньор Георги Крумов. Плановете на предишния инвеститор бяха сградата да се превърне в модерен офис и търговски център. След смяната на собствеността стана ясно, че ще се развие като хотел и това беше въпрос на време. Още на следващата година след покупката на актива "Тера тур сервиз" прави контакт с няколко големи световни хотелски вериги, като сред тях освен Hyatt са още Marriott и InterContinental. Процесът обаче се стопира заради икономическата ситуация в страната и стагнацията на този пазар и през 2015 г. разговорите са подновени.

"Стратегията за един добър 4-звезден хотел е по-безопасна, но ние винаги сме знаели, че искаме 5-звезден", обяснява Лъчезар Тодоров.

Брандирането на хотелите с известни международни марки е характерна част от общата стратегия в туризма на Валентин Златев. Целият му хотелиерски бизнес е концентриран в компанията "Тера тур сервиз". От там смятат, че разпознаваемият добър бранд носи добавена стойност не само на конкретния обект, а и на дестинацията като цяло и чуждото управление повишава качеството на услугата. Управител на "Тера тур сервиз" е бащата на Валентин Златев - Васил. Едноличен собственик на компанията е "Агрохолд". Златев разполага с 4 хотела по морето (два в Обзор и по един в Слънчев бряг и Свети Влас) и един в Правец. Всичките са под чуждия бранд RIU, като извън групата му никой в страната не работи с марката. Последният RIU Helios Paradise, разположен на мястото на стария санаториум между Свети Влас и Слънчев бряг, беше открит миналия сезон след инвестиция за 100 млн. лв. След включването в бизнеса на последния морски хотел приходите за 2015 г. на "Тера тур сервиз" скачат двойно до 52.7 млн. лв. (виж таблицата), но за изминалата година дружеството е на загуба от 11.7 млн. лв.

Равнис по стандарта

При брандирането рискът е за инвеститора, а хотелската верига залага имиджа си, ако стандартите й не се спазват. За ползването на марката и на мениджърския й опит собственикът на хотела обичайно заплаща фиксирани предварително договорени такси, както и процент от приходите (от 2% до 5%) и/или от печалбите (11%-12%). От марката пък могат да се ангажират да няма друг хотел в същия ценови сегмент в дадения град, какъвто ще е случаят с хотел "Сердика".

"Hyatt най-пълно покриваха целите ни, харесаха ни палитрата им от брандове", обяснява Лъчезар Тодоров. Марките на веригата са 12. Hyatt Regency заедно с Park Hyatt и Grand Hyatt, попадат в петзвездната група на Hyatt, като при хотелите Park Hyatt нивото на лукс е високо, а сградите, в които се правят хотелите, са исторически и с културна стойност. Хотелите Grand Hyatt пък са единични бройки в света. Американската верига е основана през 1957 г. Сега под марката в света има 652 хотела в 53 държави, като приходите на веригата за 2015 г. са 4.4 млрд. долара. В региона Hyatt имат хотели в Белград и Солун.

Тодоров обяснява, че избраната от тях Hyatt Regency e най-популярната за Европа и че най-добре ще отговори на идеята за висок категориен хотел в България. "Искаме хубав петзвезден хотел, казва той, който да отговаря на местните условия, като цена от 400 евро на вечер например не може да бъде устойчива хотелска стратегия за София". Средната цена в бъдещия хотел на Паметника Левски ще бъде 200 евро на стая на вечер, като от "Тера тур сервиз" си поставят за цел да предлагат услуга с еднакво ниво на качеството, средна заетост през първата година от 60% и 78-80% заетост впоследствие. Компанията предвижда доста агресивна търговска политика, като маркетингът ще започне една година преди изграждането на хотела.

Възможно най-бързо трябва да се случи събарянето на хотела, за да може строителството да започне септември – октомври, като строителят и фирмата, която ще извърши събарянето ще бъдат избрани след конкурс. Архитектурният проект е на "Вамос" ООД, които имат няколко хотела (включително обектът RIU Helios Paradise на групата на Златев), офис и жилищни сгради. С интериора ще се заеме лондонското студио Seed Design, която е една от одобрените компании, с които работи международната верига, като по договор избирането на всеки един изпълнител и доставчик подлежи на одобрение от Hyatt, от сградата до всеки един мокет и лампа в нея, обяснява Тодоров. Мениджърът също ще е от Hyatt, но този път след одобрение на местния партньор, като има и схеми как се назначава всеки от ключовия персонал.

Пазар пет звезди

Изчисленията на "Тера тур сервиз" показват, че инвестицията ще се възвърне за 10-12 години. Според Лъчезар Тодоров в София има място за петзвездни хотели, първо защото няма достатъчно и второ - защото има място за подобряване на услугите им. Или ниската изходна база тук дава възможност за растеж на международните хотелски вериги.

В потенциала на българския пазар след края на кризата вярват и останалите мениджъри на световни вериги, които гледат към София. За интереса на Marriott се говори отдавна. "Вече оглеждаме потенциални локации и несъмнено ще се установим в София, а оттам и на други места", обяви Пол Розенбърг, директор "Всички брандове – Европа" в Marriott International. Той посочи, че стратегията на компанията е да започва от столицата и да има експанзия и в други градове. По отношение на София опциите са две - или ще се търси инвеститор, готов да строи на зелено, или вече съществуващ хотел ще бъде реновиран спрямо стандартите на марката. Розенбърг обаче отказа да бъде по-конкретен по темата.

Другата голяма международна верига InterContinental пък трябва да заработи до края на годината на мястото нa сегашния Radisson, намиращ се срещу сградата на парламента. Хотелът е собственост на Спас Русев и основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. След друга сделка със Спас Русев пловдивската група стана собственик и на Hilton. До края на годината в Пловдив ще бъде открит и хотел Holiday Inn, пак една от марките на InterContinental Hotels Group. Инвеститор в обекта, който ще е в преустроена офис сграда близо до панаира, е местното дружество "Петров комерс", което държи и "Диамант" в Слънчев бряг. По първоначален план хотелът трябваше да е готов миналата година, но явно се е забавил и според резервационната система на Holiday Inn стаите ще са налични към 20 януари 2017 г. В София веригата има петзвезден обект отдавна, който е разположен в бизнес парка в "Младост", който се държи от британската Meridian Leisure Hotels. "Сега инвеститорите правят добри анализи, преди да вложат средства. Преди просто се насочваха към по-висок клас брандове, без да преценят всички възможности, но кризата промени това", коментира Ялин Ялтиракли, директор "Развитие – Турция и Източна Европа" на InterContinental Hotels Group. Според него промяната в нагласата на предприемачите дава увереност на веригите, много от които все по-често сключват договори за управление и франчайзинг в региона.

Accor също планира разрастване в България. "Бизнесът ни в София е много стабилен и искаме да увеличаваме броя на собствеността ни в цялата страна в следващите няколко години", заяви Франк Реул, регионален мениджър за Румъния, България и Македония в Accor Hotels. През пролетта на тази година стана ясно, че брандът Novotel, който преди години даде името си на обект на българската строителна компания "Маркан" до The Mall, сега ще разшири присъствието си отново през същия инвеститор. "Маркан" ще изгради два нови хотела в обща сграда. Те ще работят под марките Novotel и ibis. Локацията на предстоящия софийски проект е булевард "Тодор Александров", на един от изходите на метростанция "Опълченска" срещу McDonald's. Предвижданият размер на инвестицията е между 20 и 22 млн. евро, а откриването се планира за четвъртото тримесечие на 2017 г.

Така засега Софийският пазар поради своята неразвитост остава поле с възможност за растеж, а навлизането на толкова големи вериги ще доведе до силна конкуренция на пазара, от което ще спечелят клиентите, търсещи качество.

Глобални хотелиерски проблеми

В един по-глобален план наскоро големите хотелски вериги сигнализираха, че идва краят на ескпанзията. От години при тях текат процеси на консолидация, като през миналата година Marriott купи конкурента Starwood срещу 12.2 млрд. долара, а Accor придоби собственика на веригите Fairmont, Raffles и Swissotel срещу 2.9 млрд. долара. Друг все по-важен конкурент за тях се явява платформата Airbnb, в която гостите на даден град могат да наемат частни домове. Според изследване на Barcley’s до две-три години платформата ще има повече оферти от сбора от стаите на десетте най-големи хотелски вериги в световен мащаб. На това някои от хотелските вериги отговориха, като започнаха да развиват марки за апартаменти. Други пък инвестират в конкуренти на Airbnb, като Hayatt например, която през миналата година обяви, че е сред инвеститорите, които набраха фонд от 40 млн. долара, предвиден за директния конкурент OneFineStay, фокусиран в клиентите в средния и високия ценови клас.
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • + 23

    Докато народът се дели на русофили и русофоби, любителите на парите прескачат предубежденията и правят още пари.
    Виждам лека иронийка в заглавието, но е основателна.

    Нередност?
  • 2
    emilm13 avatar :-|
    emilm13
    • - 10
    • + 10

    До коментар [#1] от "Костадин Иванов":
    Няма ирония - просто бизнесът е обективен и не се интересува от приказки за народа! КГБ и ЦРУ винаги са работили съвместно, но за пред простолюдието са врагове. Световните пари, оръжие, наркотици, инвестиции се контролират от спец. службите, а останалото са марионетни правителства!

    Нередност?
  • 3
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 8
    • + 6

    До коментар [#2] от "emilm13":
    Шшшшшш! Тихо! Ако ни чуят в "Дневник", ще има коментарна война. Или хибридна, тя сега е на мода.

    Нередност?
  • 4
    emilm13 avatar :-P
    emilm13
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#3] от "Костадин Иванов":
    Аз така или иначе чета "незаконно" (т.е. безплатно)! Кога и да ми затрият поста - все са закъснели (и на загуба!)!

    Нередност?
  • 5
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 9

    У нас мутрите като натрупат пари, почва да ги избива на строеж на хотели. Като почнеш от Сокола, минеш през "Новото време" ли беше или "Новия морал" на другарчетата на Милен Велчев и Любка от НДСВ, дето носеше фланелката с надпис: "Срам ни е от вас" преди изборите, а след изборите се оказа, че почнала да бърка в меда до лактите, та чак до сек'ви селски дерибеи.

    Нередност?
  • 6
    destino avatar :-P
    destino
    • + 6

    [quote#5:"kratun.ko"]У нас мутрите като натрупат пари, почва да ги избива на строеж на хотели.[/quote]

    Е, пак добре. Поне ДДС-то остава в страната.
    В матушката им е още по-зле, всичко изнасят навън.

    Нередност?
  • 7
    plamen_b avatar :-|
    plamen_b
    • + 3

    Интересно как плановете на Marriott International за София ще се повлияят от закупуването от тях на Starwood Hotels с техния София Хотел Балкан.

    Нередност?
  • 8
    clutch avatar :-P
    clutch
    • - 3
    • + 7

    На това възлово за транспортните връзки на София място да добавиш още един пангар за мутролимузини.....Само това е достатъчно за илюстрация на кретенията на селските ни олигарси: тъпи, прости, без визия, морал, усет за елементарна естетика.
    Ала какво му пука на селския бек златефф, разбрал е вече, че с пари не може да си купи класа и продължава с цървулщината си най-нагло.
    Селяндура толкова може :)

    Нередност?
  • 9
    gen.kolev avatar :-P
    Ген. Колев
    • - 2
    • + 6

    Ехее, ояде се Правешкият КГБ-ист източвач, личи си Татовата закваска, вижте го ти маладьец-бизнесмен, "диверсифицира" "инвестициите", с Мириканци алъш-вериш ще върти, бравос таваришчш - так надо дьержат.
    Ама и има и нещо друго - Колкото и с кръв като кърлеж да се напиеш, класа няма как да си купиш - дето се вика от цървула, трандафор НЕ става, и няма как.....от гена си чобански не мож избяга...ай, на добър час! ;-)

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Пак питам: Кой и откъде ще превозва боклука от разрушението и строителните материали в последствие?!?!

    Нередност?
Нов коментар