БТК вече е на Спас Русев

Според три независими източници прехвърлянето се е случило на 30 август

Русев придобива най-големия телеком в страната с финансовата подкрепа на ВТБ
Русев придобива най-големия телеком в страната с финансовата подкрепа на ВТБ
Русев придобива най-големия телеком в страната с финансовата подкрепа на ВТБ    ©  lap.bg
Русев придобива най-големия телеком в страната с финансовата подкрепа на ВТБ    ©  lap.bg
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разпределението на собствеността в БТК ще е Viva Telecom, т.е. Спас Русев, с 46%, 20% минус 1 глас за ВТБ, 19% за люксембургското Delta (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас за бившите кредитори.

Докато във вторник Спас Русев се афишира публично на общото събрание на футболния клуб "Левски" като новия му собственик, изглежда успешно е отклонил вниманието от по-голямата си сделка. Според трима независими източници на 30 август паралелно с това е финализирана дълго отлганата сделката за БТК и така компанията вече има нов собственик. Това е люксембургската Viva Telecom, която е собственост на Русев, а след сделката дял ще придобият и кредиторът ВТБ, българските му мениджъри и група бивши кредитори.

Контролът се получава срещу 330 млн. евро, като освен това купеното дружество има облигации за 400 млн. евро, а нагоре по веригата - дългове към КТБ за над 100 млн. евро. БТК е най-големият телеком в България с приходи от 865 млн. лв. за миналата година, втори е на пазара на интернет доставка и трети на телевизионния, притежава монопол върху канална мрежа и мултиплекса НУРТС. Много вероятно е съвсем скоро купувачът да започне да търси препродажба с печалба, така че нова сделка е възможна още догодина.

Спас Русев не отговаряше на мобилния си телефон за коментар. Все още прехвърлянето не е обявено до инвеститорите - облигациите на БТК се търгуват на Ирландската фондова борса и от техните държатели през юни беше получено одобрение за сделката, без емисията да трябва да бъде погасена предсрочно.

В лагера на основния опонент, блокиращ сделката - Empreno Ventures на Дмитрий Косарев, който твърди че е притежател на дела от 44% на Цветан Василев, не бяха убедени, че това е краят, но оттам нямаше официална реакция до приключването на броя.

Как изглежда сделката

Продажбата отне практически година, тъй като руската ВТБ започна да подготвя процедурата още през септември 2015 г. Тя действаше като кредитор на телекома, като заемът й беше просрочен няколко месеца по-рано и тя стартира продажбата на обезпечението по него - InterV Investments. Това е люксембургско дружество, което е собственик на "Вива телеком България", което на свой ред държи всички акции на БТК. Дмитрий Косарев контролира компании нагоре по дългата верига на собствеността на телекома, наследство от предходната му продажба, чрез която беше придобит от Цветан Василев и ВТБ.

В края на миналата година беше проведен търг за InterV, на който до голяма степен като предизвестен купувач се яви Спас Русев и го спечели с оферта за 330 млн. евро.

След това доста скоростно беше получено и одобрение от КЗК, което се обжалва от Empreno, но сделката остана на трупчета, докато през юни ВТБ не пристъпи отново към офанзива.

Според публикация на руския "Коммерсантъ" разпределението на контрола в БТК се планира да е Viva Telecom, т.е. Спас Русев, с 46%, 20% минус 1 глас да отидат за ВТБ, 19% за люксембургското дружество Delta (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас да е за бившите кредитори. По информация на "Капитал" няма промяна на този план. А според един източник Русев ще финансира покупката на дела си 30% със собствени средства и 70% със заем от ВТБ.

Основното обвинение на Косарев е, че Русев и Велчеви действат като подставени лица, а ВТБ в ролята едновременно на кредитор, продавач, консултант и купувач се опитва да го лиши от собствеността му. В интервю за "Интерфакс" от юли главният изпълнителен директор на VTB Capital Алексей Яковицкий за пръв път дава повече светлина върху участието на банката, като казва, че Русев е поискал "финансовата ни подкрепа и ни покани в консорциума му". "За нас това беше привлекателна инвестиционна възможност. Първо, познаваме актива добре и, второ, беше интересно и беше обещаващо от гледна точка на потенциал за растеж", обяснява той.

Кой е купувачът

Името на Спас Русев добри популярност покрай навлизането на Симеон Сакскобургготски в политиката. При неговото управление той имаше славата на посредник и входна врата за инвеститори към премиера. Връзките му с БТК също датират оттогава - Русев консултираше неформално консорциума между гръцката ОТЕ и холандската KPN още през 1999 г., когато двете компании опитаха да купят телекома. Пак той пет години по-късно се сочеше като човека, спомогнал чрез контакти с властта на Advent да купят БТК. С играчите в сегашната сделка пък го свързва и дългогодишното му познанство с Милен Велчев, който беше финансов министър в кабинета на НДСВ.

Компанията, чийто съосновател е Спас Русев - "Телелинк", изгради част от базовите станции в мобилната мрежа на оператора. В момента "Телелинк" е собственост мажоритарно на другия си съосновател - Любомир Минчев, който изплати дела на Русев.

Това излизане му даде финансов гръб за последващите му инвестиции, които бяха фокусирани основно в туризма. Постепенно той придоби контрол над столичните хотели Hilton и Radisson Blu, като първия продаде на основателите на "Винпром Пещера", а във втория са съдружници.

Каква е целта

През юни, когато беше получено одобрение от облигационерите, източници очертаваха пред "Капитал" различни сценарии. Някои виждаха идеи Русев да запази контрола няколко години, а други предвиждаха, че ще се търси максимално бърза препродажба. Сега индикациите от един източник са, че везните накланят към втория сценарий.

Освен това финализирането трябва да донесе и до разчистването на отношенията с КТБ, чиито синдици търсят сума от порядъка на 125 млн. евро от предишните собственици на БТК. Сделката минава до голяма степен и през политическа благословия, тъй като НАП и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество имат запори върху акции на различни дружества по веригата.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dzr avatar :-|
    dzr
    • - 2
    • + 54

    Ако бяхме с читаво правителство, държавата щеше да стане собственик на дяловете на Василев (77%) без да плаща нищо, тъй като те са били финансирани навремето от КТБ. След това заемът към ВТБ можеше да се рефинансира и държавата да продаде Виваком на нормален търг за 1,020 млрд евро (6 пъти EBITDA, което е нормално за телеком). От тези 1,020 мрд евро, 370 щяха да отидат при кредиторите на Виваком и 180 за рефинансирания заем на ВТБ. За акционерите щяха да останат 470 млн. (1,020 - 370 - 180). Държавата щеше да вземе 77% от тези 470 млн или 362 млн евро! При сегашното развитие на нещата фонда за гарантиране на влоговете я вземе 115 млн, я не. Разликата между 362 и 115 (първи вариант) или 362 и нула (втори вариант) ще се подели между Пеевски, Велчеви, Русев и някой друг руснак от ВТБ. Мислете повече на следващите избори.

    @Капитал, пропуснатите стотици милиони от държавата може би заслужават поне една статийка?

    Нередност?
  • 2
    bgkurshum avatar :-|
    bgkurshum
    • - 1
    • + 11

    [quote#1:"dzr"] Разликата между 362 и 115 (първи вариант) или 362 и нула (втори вариант) ще се подели между Пеевски, Велчеви, Русев и някой друг руснак от ВТБ. [/quote]
    А сикаджията пак с пръст в устата, верно?

    Нередност?
  • 3
    carlos avatar :-|
    carlos
    • - 1
    • + 5

    "А според един източник Русев ще финансира покупката на дела си 30% със собствени средства и 70% със заем от ВТБ." Delta как ще финансират покупката на техния дял?

    Нередност?
  • 4
    efron33 avatar :-|
    efron33
    • + 22

    Чудя се тоя бай хуй от къде има парата за БТК или ще изпира парите на Петър Петров-амигоса едни сделкин на Милев Велчев и сие с външния заем и парите от контрабанда на цигари и каптагони останали от Иван Тодоров-доктора. А може би прасчо Пеевски си ложи нова пионка и сега Левски вече не е на Пеевски! Сега Пеевски е на Левски
    Това може да се случи само в България! В просмуканата от Азис и изнасилена във „Фермата“ България!
    Само в нея може Левски да се подарява за 80 стотинки от мафиота Чорни на адвоката му, от него на Пеевски, а сега от адвоката на Пеевски на бивш шофьор на УБО, станал мастит следдесетоноемврийски куфарен милионер.
    Може би тук е време да припомним думите на генерал Атанасов от началото на века, когато той има смелостта да изгони Майкъл Чорни от България. Направи го във времена, в които все още вицепремиерът от ТЯХНОТО правителство Евгений Бакърджиев мечтаеше след мавзолея да затрие и ЦСКА, докато си пие уискито със световния бандит.
    УЖАСЯВАЩАТА ИСТИНА ЗА НАДЗИРАТЕЛЯ В ПЕРНИШКО СЕЛО И ДНЕШЕН СИН СОБСТВЕНИК – ВИЖ ТУК
    „Левски е касичка на руските тайни служби! Парите, които се въртят там отиват за плащане на по-специални неща, неслучайно около клуба има всякакви хора“, лаконичен бе генерал Атанасов!
    Е, дойде време службите да си приберат отново касичката. Кои служби? Има ли значение дали са руските, българските, или всички заедно.
    Иво Тонев излезе и призна човека, че с адвоката на Пеевски и строителчето от Пловдив дали за една година 2 милиона. А бюджета на Левски е 15! Другите 13 милиона откъде са, как влизат, за какво се харчат? Как ще се изплаща сектор за 6 години, като ходят по 100 души на него. Трябва да им направят билетите по 1000 лева! И имало един заем, дето щял да се оправя…
    Т.е. досега в Левски беше страшно откъм прозрачност на парите, а от тук нататък ще е направо ужасяващо. Особено на фона на належащото опоскване на „Виваком“, където нещата все още са неизяснени. За което алармира и Цветан Василев, който много добре знаеше какво дава „виваком“ на Ботев и какво изсипва сега на Левски.
    А когато има да се усвояват едни пари, веднага идват старците. Тези от УБО, от ДС…
    Видяхте ли на какво приличаше „синя“ президиум в НДК? Най-отпред Христо Друмев. Шефът на НДК с името Борил е най-дълго работилият агент на мракобесната структура ДС – 31 години! До него – шофьорът от УБО Спас Русев. Някъде зад тях – дантеленият агент Николай, известен напоследък като новия близач на задника на Бойко Борисов.
    Боже мой, това ли е святият и чист Левски, за който говореше обвиненият, че крал помощи за родните сираци „филантроп“ Русев?
    А, да, говеждият възторг изби в друга посока – Левски вече не бил на Пеевски! Тъпанари, вие познавате ли Делян? Аз го знам от „Джей моделс“. И ще ви кажа, че е голям. Не само на кила, но и на ходове – досега Левски беше на Пеевски, сега Пеевски стана на Левски. Сладка работа! „Сините“ ще го гледат, „сините“ ще го издържат, „сините“ ще са неговата касичка!
    Почакайте малко преди да мучите, скоро ще има интересни новини около „Виваком“…

    Нередност?
  • 5
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • + 9

    Зад делът на офшора на Спас и зад този на Делта се крият други "акционери" маскирани като кредитори на тези компании. But who cares 😎

    Нередност?
  • 6
    kozhouharov avatar :-|
    kozhouharov
    • + 14

    Тоест, за втори път се краде БТК от държавата :)
    Липсата на лустрацията ни е*а мамата на държавата... това е истината.
    Просто далавераджии... един шофьор, друг боксьор, трети едвам завършил - елита на България е трагичен.
    Само луд би инвестирал в тази държава!

    Нередност?
  • 7
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • + 12

    Смърди на ченгета и карикатури! Лустрация до десето коляно, закриване на всички "институции" и изграждане на чиста модерна държава!!!

    Нередност?
  • 8
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • + 4

    Смърди на ченгета и карикатури! Лустрация до десето коляно, закриване на всички "институции" и изграждане на чиста модерна държава!!!

    Нередност?
  • 9
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • + 3

    Смърди на ченгета и карикатури! Лустрация до десето коляно, закриване на всички "институции" и изграждане на чиста модерна държава!!!

    Нередност?
  • 10
    kukuband avatar :-P
    kukuband
    • - 1
    • + 7

    "БТК вече е на Спас Русев" , ох, олекна ми, добре че не е на Стоичков :)

    Нередност?
Нов коментар