Голф игрището край Елин Пелин: от Красимир Гергов, през китайци до продажба заради дългове

Обектът трябваше да е част от мегакомплекса "Света София" до Мусачево, но сега се предлага срещу 12 млн. лв. от съдебен изпълнител

Голф клубът между селата Равно поле и Мусачево работи, но строителството на мегакомплекса още не е започнало
Голф клубът между селата Равно поле и Мусачево работи, но строителството на мегакомплекса още не е започнало
Голф клубът между селата Равно поле и Мусачево работи, но строителството на мегакомплекса още не е започнало    ©  Цветелина Белутова
Голф клубът между селата Равно поле и Мусачево работи, но строителството на мегакомплекса още не е започнало    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Голф игрището край Елин Пелин, което трябваше да стане част от китайския мегакомплекс "Света София", е обявено за продажба от частен съдебен изпълнител. Близо 550 дка земя, сграда и оборудване на компанията "Голф клуб" се предлагат за 12 млн. лв. с ДДС. Търгът е по искане на консултантската компания "Урбанико", която има да получава 860 хил. евро от "България дивелопмънт холдингс лимитед", която преди три години купи "Голф клуб" от Красимир Гергов.

Игрището трябваше да стане част от мегакомплекс за 1.5 млрд. евро, включващ луксозни хотели, казина и други атракции. Проектът на няколко пъти беше отлаган, като последно се планираше строителството да започне в началото на тази година. Дотук единственият истински работещ актив беше точно голф клубът. А иначе с малко на брой сделки пазарната капитализация на дружеството инвеститор на българската борса беше вдигната до космическите 13 млрд. лв. Но все още в дружеството няма земя, строително разрешително и капитал за строителния план от над 1 млрд. евро.

Тежащите дългове

Частният съдебен изпълнител Васил Недялков предлага за публична продан няколко имота с обща площ 547 дка между селата Равно поле и Мусачево в община Елин Пелин. В пакета влизат също двуетажна сграда с хотелска част, СПА център, ресторант и т.н., бъги паркинг към голф клуба, както и оборудване. Това е първата продажба, която се организира за имота, като оферти се подават до 27 февруари.

От съобщението на съдебния изпълнител става ясно, че върху имота има наложена възбрана в полза на взискателя по делото "Урбанико". Справка в Търговския регистър показва, че компанията има изпълнителен лист още от края на юли миналата година. Той е издаден заради необслужван дълг на "България дивелопмънт холдингс лимитед" (БДХЛ) с 821 225 евро главница и около 39 хил. евро други разноски и такси. Запорът е наложен върху дела на БДХЛ в "Голф клуб".

Пак върху този дял има вписан и още един запор - по искане на "Ай Джи Ес Мениджмънт" от края на 2016 г. Той е по изпълнително дело срещу БДХЛ и едноличния му собственик "Кепитъл консепт лимитед" за заплащане на 2.2 млн. лв. плюс такса от около 60 хил. лв. От отчета на "Кепитъл консепт лимитед", което е публично дружество, се вижда, че към края на 2017 г. запорът на "Ай Джи Ес Мениджмънт" все още не е вдигнат.

Собственост и планове

Бившето голф игрище на рекламиста Красимир Гергов стана собственост на китайския милионер Стиван Ло в края на 2014 г., като по информация на "Капитал" сделката е сключена за малко над 10 млн. евро, или близо два пъти по-малко от инвестицията в комплекса. Купувач стана "България дивелопмънт холдингс лимитед", което от своя страна е еднолична собственост на "Кепитъл консепт лимитед". Плановете на купувача бяха да развие игрището до мегакомплекс, включващ луксозен хотел с 2500 стаи, конгресен и изложбен център, закрит целогодишен аквапарк и редица първокласни развлекателни и бизнес площи. Комплексът "Света София" получи и сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Впоследствие плановете бяха замразени и през 2016 г. "Кепитъл консепт лимитед" дори слезе от борсата. Миналия септември обаче компанията отново беше допусната до търговия, след като няколко месеца по-рано капиталът й беше увеличен от 54 хил. лв. до 2.2 млрд. лв. Това стана чрез апорт на вземанията на няколко свързани с мажоритарния собственик дружества. С най-големи дялове в момента са дружествата Profit Best Investments Limited (58.47%) и Better Crown Limited (30%).

Скоро след листването си "Кепитъл консепт лимитед" достигна рекордна за българския пазар капитализация от 13 млрд. лв. Подобна стойност е регистрирана и на 5 януари, когато последно са се търгували книжата на дружеството, макар че прехвърленият обем книжа е незначителен.

Последните консолидирани данни на "Кепитъл консепт лимитед" за 2016 г. показват приходи от 1.6 млн. лв. и загуба от 5.9 млн. лв. загуба. Към средата на миналата година резултатите се подобряват до 952 хил. лв. приходи и малко над 1 млн. лв. загуба.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 13

    Типичният "сертифициран инвестотир клас А", ако не броим онези, които са си тук от 20 години, но Агенцията по инвестиции им е направила по един фирмен кочан и им къса от него по един нов сертификат всеки път, когато решат да си пребоядисат халето или разширят паркинга.

    Нередност?
  • 2
    samoedin avatar :-|
    samoedin
    • + 8

    Когато икономическите проекти не са устойчиви, реалистични и постижими, а многомилиардни перачници на пари, зад които стоят бивши червени касички от прехода, неясни азиатски капитали, то на финала остава просто една лошата миризма...

    Нередност?
Нов коментар